Beitosprinten 2015
3218 Views

Beitosprinten 2015

Magni Smedås, Beitosprinten 2015. Foto: Eirik Lund Røer

November 19, 2015
Skrevet av:

magni smêde

Og så var vi i gang – endelig!
Jeg tipper det var relativt mange som benket seg foran TV-skjermen da sesongåpningen i langrenn, direkte sendt fra Beitostølen, skulle vises på skjermen i helga. Med kjente navn på startlista og litt utfordrende føre skulle det vise seg å bli en spennende åpning. Selvsagt var landslagsstjernene våre å regne med, men vi ble også introdusert for noen nye navn som også gjorde seg bemerket. Jeg er virkelig imponert over «outsiderene» som slo hånda i bordet og røsket med seg pallplasser hjem. Det står det respekt av! Og når Kari Øyre Slind klatrer opp på en imponerende 2.plass, bare 40 sekunder bak selveste Therese Johaug, ja da er det ingen tvil -det er faktisk mulig å gå nesten like fort som Johaug uten å være på landslaget! Imponerende, uten tvil. I tillegg til «nykommerne» var det også flere spennende øyeblikk under helgas åpning. Hele to vinnere ble for aller første gang diskvalifisert på Beitosprinten fordi de trådde over streken; Martin J.Sundby ble tatt for skøyting under fredagens klassiskrenn og Maiken C.Falla ble felt for overtredelser under søndagens klassisksprint. I tillegg ble også andre løpere disket for regelbrudd, alle i forbindelse med klassiskrennene. Det har vært hete diskusjoner om arrangørene var for strenge eller om det faktisk var rettferdig at løperene fikk så streng straff som de fikk. Hadde de fått gult kort som mange mener derimot, hadde de dratt med seg dette inn i Worldcupen. Det kunne ha ført til diskvalifisering i et Worldcuprenn senere denne sesongen, så kanskje var det bedre å bli fratatt seieren på Beitostølen likevel..? Spennende ble det i alle fall, og med historiske Ingvild Flugstad Østberg som staket seg gjennom den 7,5km lange løypa på Beitostølen fredag som første kvinne, kan man virkelig se tilbake på helga og si at det ble et vellykket arrangement.

Selv er jeg meget godt fornøyd med egen innsats under helgens renn. Jeg hadde ingen forventninger til meg selv da jeg ankom stadion fredag morgen, og det var i grunn en ganske deilig følelse for å være ærlig. Etter en hel sesong uten noen «skikkelige» skirenn i fjor var det umulig å vite hva jeg kunne forvente av meg selv. Jeg hadde ikke peiling på hvordan jeg lå an i forhold til jevngamle utøvere, for ikke å snakke om verdenseliten. Nå skulle jeg ikke bare konkurrere mot de som var året eldre og året yngre enn meg, men nå skulle jeg konkurrere mot alle over 20 år, samt noen råtasser av juniorer som fikk æren av å gå på Beito på grunn av deres utmerkede prestasjoner i skisporet. Både norske og utenlandske utøvere stilte til start; skiskyttere som langrennsløpere, rutinerte løpere som urutinerte løpere. Snakk om et fantastisk startfelt! Utøvere av alle slag og fra forskjellige land og landsdeler, men med ett felles mål for øyet: å krysse målstreken så fort som over hodet mulig.

Begge dagene hadde jeg start nr 5 på brystkassen. Vi var ranket etter FIS-poeng, hvilket betyr at den med flest FIS-poeng skulle starte først og den med minst FIS-poeng skulle starte sist. I dette systemet handler det om å skaffe seg så få FIS-punkter som mulig for å få bedre startposisjon. Det var mye nerver i spenn før fredagens løp, men jeg klarte ikke la være å smile likevel. Jeg skulle omsider få gå skirenn igjen – HALLELUJA! Målet mitt for helga var å få en god følelse på ski; jeg skulle gå teknisk godt, kontrollere farten slik at jeg klarte å holde ut løpet uten å gå på den berømte «smellen», forsøke å øke farten på andrerunden, og sist men ikke minst: jeg skulle ha det GØY! 😀 Jeg kjempet hardt med meg selv hele veien for å forsøke å knipe sekunder der hvor jeg kunne. Jeg klarte å hente inn de fire jentene som startet foran meg og jeg ble første jente i mål. Det var morsomt! Jeg fikk sitte en stund i lederstolen (noe jeg forøvrig aldri har gjort før) og jeg fikk litt TV-tid. Nå er det ikke antall minutter du blir vist på TV som teller for min del akkurat, men for mamma og pappa som satt hjemme i Dalsbygda og så på, så tror jeg de synes det var litt stas. Dessuten – hvem synes vel ikke det er litt kult å kunne si «jeg har vært på TV»?! Selv om jeg ikke kom på pallen den dagen så var jeg nok en av de som smilte mest etter målgang likevel; følelsen av å være tilbake i skisporet var ubeskrivelig.

Lørdag var det 7,5km skøyting som stod på programmet, noe jeg tror smørerne satte stor pris på. Det var vanskelig å få gode ski på fredagens renn, men på lørdag var det bare en ting det handlet om – glid. Et lag med fuktig nysnø lå og hvilte over løypetraseen og det var mer snø i vente. Jeg hadde testet ski på forhånd og valgt ut det paret jeg mente var best på dette føret. Smørerne hadde gjort sin del av jobben så nå var resten opp til meg. Jeg følte meg ikke veldig stresset på lørdag heller fordi jeg var trygg på at den jobben jeg hadde gjort i forkant, var bra nok. I dag skulle jeg kun ha det gøy, gå fort, føle meg rå, bite tenna sammen og gi jernet. Rett og slett! Og det var det jeg gjorde, og det var utrolig gøy å gå. Følelsen av å presse seg selv ned i kjelleren er faktisk, tro det eller ei, ganske digg. Også på lørdag var jeg første kvinne i mål og tida mi holdt en liten stund etter målgang. Selv om det kom mange sterke jenter bak som stadig hadde bedre tider enn meg ved målgang, så var jeg veldig fornøyd med egen innsats. Som nevnt tidligere: følelsen av å være tilbake i skisporet var ubeskrivelig, og den ville jeg ikke ha gitt bort for noe som helst. Det er denne følelsen som driver meg fram – følelsen av mestring og glede.

Nå skal jeg hjem og trene slik at jeg kan gå ennå fortere på neste renn: Norgescup 1 og 2 på Gålå, 28. og 29.november, sprint skøyting og skibytte! Det gleder jeg meg til. Lokalavisen min Østlendingen har forøvig laget en fin artikkel om meg etter helga, med videointervju til og med!
http://www.ostlendingen.no/langrenn/sport/endelig-tilbake-i-sporet/s/5-69-144889

Vi sees!

 

Jeg og lagvennine Mari Eide ute på skitur etter Beitosprinten
Jeg og lagvennine Mari Eide ute på skitur etter Beitosprinten

 

Foto: Bjørn Bakken
Foto: Bjørn Bakken

 

Beitostølen, 18.nov 2015
Beitostølen, 18.nov 2015

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy