Den perfekte stormen
3927 Views

Den perfekte stormen

Foto: Presse Sports

Februar 08, 2016
Skrevet av:

Petter Reistad

Det foregår en kamp i langrennsmiljøet. Det debatteres, argumenteres og innføres regler. Staking skal til pers. Klassiskrenn skal gjennomføres med smurning under skiene. Men i skyggene av Skiforbundet og ledende skikkelsers besettelse over å bekjempe staking i klassiskrenn, har en gammel fiende dukket opp igjen.

Det bygger opp til ”den perfekte stormen” i langrennsmiljøet. En perfekt storm oppstår når flere uvanlige hendelser tilfeldigvis sammenfaller, og en uventet, katastrofal situasjon oppstår. Selv om situasjonen ikke per dags dato er katastrofal, kan resultatet bli det om utviklingen fortsetter.

Generasjon Perfekt er på vei opp. Forskning viser at de drikker mindre, trener mer og jobber hardere. De presterer bedre på skolen og presser opp karakterkravene for opptak på VGS og høyere utdanning. I Eirik Bertrand Larsens (Bli best med mentaltrening) ånd er alt opp til deg selv, du må bare ta tak i livet ditt.

Det kunne ha vært nok å ha høye krav til seg selv. Men tilfeldighetene ville det annerledes. Instagram og Facebook kom på banen, og der er du forventet å vise verden hva du har oppnådd. Sosiale medier minner deg hver eneste dag om hvordan den perfekte kroppen ser ut. De viser deg hvor lite modellstjernene spiser, og hvor kule liv våre beste langrennsløpere lever. Hva kan du vise til?

Alt kunne ha gått bra, hadde bare langrennsløypa vært et sted å flykte til. Den er ikke det. Mange av verdens beste skiløpere kan hevdes å representere vektidealer som er på grensen til det usunne. Det er ikke noe nytt. Men det har skjedd en endring de siste årene. Spiseforstyrrelser har blitt mer utbredt, særlig på juniornivå. Hashtagger som #fetterfart og #forfeit, skrevet på fleip, har kanskje ikke bidratt i riktig retning. Men det er en helt annen grunn til at BMI-en til særlig de beste jentene, både på senior- og juniornivå, bare går i én retning. Det er noe helt annet, en utilsiktet tilfeldighet, som er den utløsende faktoren i denne perfekte stormen.

Den store debatten de siste årene har vært om man skal la blanke ski bli en del av klassiskrenn. Om det skal være mulig å stake renn i klassisk stilart. Løsningen til motstanderne har vært hardere løyper. Og motstanderne er mange og innflytelsesrike. Over hele linja er løypene blitt hardere. Sprintløyper har blitt lengre og fått flere bakker. Lillehammer satte sin stolthet i å lage de hardeste løypene, løyper som ingen skal kunne stake. Holmenkollen tok utfordringen og skapte verdens hardeste femmil. Nylig la Holmenkollen inn en ny bakke og lot sin daglige leder uttale stolt:
– Vi har lagt på 200 høydemeter totalt og økt antall høydemeter til det maksimale, som er 2000. Det betyr at ingen andre kan gå forbi oss.

Gratulerer!

For menn betyr det at løypene som tidligere kanskje kunne stakes, ikke lenger kan stakes. For kvinner betyr det at løypene som tidligere skilte mye, nå skiller enormt. Vinnerne av høydemetersirkuset er de lette kvinnene. Kvinnene med en gitt kropp og en ikke-eksisterende fettprosent. Juniorløperne våre er selvsagt ikke dumme. På samme måte som den råeste stakingen i dagens langrenn skjer i de yngste juniorklassene, er juniorjentene de første til å plukke opp trendene innen kvinnelangrenn.

Gratulerer!

Dere greier å hindre våre ivrigste innovatører i å stake. Dere skaper verdens hardeste femmil. Men i deres iver etter å sette en ny standard og hindre en – i deres øyne – uønsket utvikling, akselererer dere et annet problem og legger grobunn for en mye mer destruktiv utvikling. Spiseforstyrrelsespøkelset er på vei tilbake for alvor, kanskje i en større skala enn noensinne.

Jeg sier ikke at pådriverne for tøffere løyper er skyld i spiseforstyrrelse-comebacket. Men jeg sier at det er noen der ute som muligens har vært overraskende lite reflekterte i sine vurderinger av hvordan fremtidens skiløyper bør se ut. Stakerne har vært som en rød klut i øynene deres og blindet enhver tanke på andre enn dem.

Uttrykket ”den perfekte stormen” stammer fra boken ”The Perfect Storm” om et mannskap på en fiskebåt som i 1991 havnet oppe i et enormt uvær. Dette uværet var nettopp en slik perfekt storm, skapt av en rekke sjeldne tilfeldigheter i været. Mannskapet på fiskebåten døde. Men de var langt til havs, uten mulighet til å gjøre vendereis. Vi har fortsatt muligheten til å endre kurs. La oss lytte til fjellvettreglene: Det er ingen skam å snu.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy