Sesongåpning med bismak?
1499 Views

Sesongåpning med bismak?

November 07, 2015
Skrevet av:

Melina Meyer Magulas

Da blir det sesongåpning på Beitostølen da! Selv skal jeg ikke gå renn før på NC på Gålå, men jeg gleder meg på vegne av alle skiløperne som har planlagt å være i kjempeform på Beitostølen. Selv om det i utgangspunktet er gode nyheter at det blir skirenn, er det ikke helt sånn at skiløperne jeg omgås med til daglig hopper av glede rundt meg her. Det er mange årsaker til dette…

Bingorenn?

Både løpere og støtteaparat lurer veldig på hvordan løypene blir og om det i det heletatt blir mulig å få testet ski på skikkelig vis i dagene før rennet og på renndagene. Det er ingen hemmelighet at det legges ned en kjempejobb med skiparkene hos hver enkelt løper. Videre jobber smøreteam, foreldre, trenere og oppmenn nærmest dag og natt for å lage gode ski til utøverne sine. «Gutta i bua» er ofte først på stadion og sist ut på rennhelgene, men når ski har blitt så viktig som det har er det helt avgjørende å få lagt ned en god jobb. Uten normale forberedelser til skirenn blir det litt bingo hvor gode ski du står med på start. Samtidig må rennledelsen gjøre nødvendige grep for å bevare forholdene og løypa som planlagt, så om man ikke får ubegrenset tilgang til skiløypene er dette til felles beste. Det blir hverfall skirenn.

To ski or not to ski? That is the question…

Hvis du synes det var ekstremt å avvikle et vinter-OL på et sommersted som Sochi, blir det ikke mindre ekstremt når vi i skisportens vugge må KJØPE snø fra et annet fjell. Filefjell. Det er ingen tvil om at man her går gjennom ild og vann for å få gjennom denne rennhelgen og all honnør til menneskene som jobber med dette og forsøker å være løsningsorienterte, men noe skurrer. Det skurrer i samvittigheten. Dette koster mye penger og det er allerede et strømsluk uten like å produsere snø, nå skal den også kjøpes og transporteres. Det begynner å formes miljøspørsmål her også.

Det kan virke som om alle eggene ble lagt i én kurv når det gjelder Beitostølens snøproduksjon. Når det ikke er annet enn mildvær på langtidsvarslet synes det for meg som en ekstrem sjanse å ta å legge ut all snøen 2 uker før rennhelgen. Samtidig er det forståelig at man ønsker å tilby forhold for trening  og skisamlinger til klubber og private, når både Sjusjøen og Trysil skilter med utlagt snø og skiføre. Det synes også å være et jag om å være først med å tilby trening på snø, og nå som sesongåpningen har blitt fremskyndet én helg sammenliknet med fjoråret blir alle vi andre ekstra hissige på å komme oss på snø. Ikke alle klubber velger eller har muligheten til å tilby snøsamlinger i mellom-Europeiske breer, og med tidlig sesongstart blir det da viktig å være «være med på kjøret» om å få trent på snø. Den tidlige sesongstarten skaper et press i flere retninger arrangørene må tilby løyper tidligere enn noen gang og utøvere og klubbene bruker masse ressurser på å finne «hvitt gull». Må det være sånn? Flere skiløpere har uttrykt sine meninger rundt dette, og jeg vil si meg stort sett enig med disse.

Safe eller sorry?

For å være dønn ærlig hadde jeg ikke noe i mot å være to dager på ski på Beitostølen forrige helg selv om snøen nok ikke burde hvert lagt ut. Jeg fikk en god skøyteøkt og tror aldri jeg har gått så bra teknisk som på den klassiske intervallen vi kjørte der oppe med LYN Ski. Det var skilykke på høyt nivå, faktisk. «Ikke skal jeg gå på Beistostølen heller, så samme for meg hva som skjer her oppe for jeg har fått mine økter», er det lett å tenke. Rundt meg har jeg dog lagkammerater og lagvenninner som har trent, gruet og gledet seg til sesongstarten.  Man kan vel bare ta lærdom av dagens snøsituasjon og heller være «safe enn sorry», som jeg pleier å si, til neste år. Det hadde ikke gjort noe å a renn av betydning på terminlisten godt ut i mars og april neste år. Nå som arrangøren bruker så ufattelig mye tid, manpower og penger på å avvikle skirenn til helgen håper jeg alle sammen, rennkomité og løpere, har hell og lykke med seg. Denne helgen er en viktig klubbhelg og viktig for det flotte lokalsamfunnet på Beitostølen. Måtte Beitosprinten gå som planlagt!

12025406_10153780902195452_1198173153_n
Beitostølen 2.november 2015 og lagvenninne Pernille Skarpenes staker seg av gårde på nedgåing.
12200504_10153780902215452_1918642446_n
Intervall 5 x 7 min ferdig, og på tide å gå seg ned.

12204956_10153780902170452_2023343140_n

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy