Kristoffersens sponsorstrid over: Anker ikke og inngår ny landslagsavtale med skiforbundet
2044 Views

Kristoffersens sponsorstrid over: Anker ikke og inngår ny landslagsavtale med skiforbundet

Juni 07, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Alpinstjernen Henrik Kristoffersen har inngått ny landslagsavtale med skiforbundet og anker ikke dommen som nekter ham å kjøre med privat sponsor på hjelmen.

Dermed er den årelange rettstvisten mellom partene kommet til veis ende. Det som har blitt omtalt som «indrefileten av eksponeringsplass» for alpinistenes sponsorer, forblir i hendene på Norges Skiforbund.

Det kommer fram på skiforbundets nettsider torsdag. Der står det at «Norges Skiforbund og Henrik Kristoffersen avslutter den rettslige prosessen rundt uenigheten om profileringen av hans private sponsor Red Bull».

Samtidig har Kristoffersen signert en ny treårig landslagsavtale, der skiforbundet legger økonomisk og praktisk til rette for et sportslig tilpasset, individuelt opplegg for Kristoffersen utenom konkurranser.

Legger saken død

– Jeg er svært fornøyd med at forbundet har imøtekommet mitt ønske om et individuelt tilpasset sportslig regime utenfor rennsesongen, og at Red Bull-avtalen kan videreføres i tre nye år. Dette er optimalt for meg, og langsiktigheten i avtalen er også viktig. Skiforbundets tilrettelegging er avgjørende for at jeg skal kunne prestere helt i verdenstoppen i årene som kommer, sier Henrik Kristoffersen.

Den juridiske striden mellom alpinstjernen og forbundet strekker seg flere år tilbake. Henrik Kristoffersen har ønsket å kjøre med Red Bull-logo på hjelmen, men Norges Skiforbund har hele tiden sagt nei.

Årsaken er at plassen var solgt til forbundets hovedsponsor Telenor. I 2016 sa forbundet definitivt nei til tross for at landslagskollega Aksel Lund Svindal hadde kjørt med Red Bull-logo på hjelmen i flere år.

Kristoffersen svarte da med å stevne forbundet. Saken var oppe i Oslo tingrett i mars, og 6. mai kom dommen som ga skiforbundet full seier.

Nå har 24-åringen og forbundet valgt å legge saken død. Kristoffersen anker ikke saken videre til lagmannsretten som følge av den nye landslagsavtalen med forbundet.

Glad for løsning

Sportssjef i alpint, Claus Johan Ryste, sier skiforbundet nå ønsker å bruke ressursene på aktivitet og en god sportslig satsing.

– Derfor er vi glade for at vi er enige om en løsning som gjør at fokuset nå kan rettes mot best mulige resultater i alpinbakken, sier alpinsjefen som også forteller at dialogen mellom partene har vært konstruktiv og god.

– Den har vært upåvirket av de rettslige rundene i Oslo tingrett. Dette er en sportslig løsning som begge parter er fornøyde med, og som begge parter ønsker, sier Ryste.

I den nye landslagsavtalen har Norges Skiforbund akseptert Kristoffersens ønske om et eget helse- og treningsopplegg utenom renn, styrt av far og trener Lars Kristoffersen.

Forbundet dekker utgifter til trener Einar Witterveen, som skal følge Kristoffersen gjennom sesongen, samt en ekstra assistentressurs i seks måneder fra 1. september.

Kristoffersen får også i avtaleperioden videreføre sin flaskeavtale med Red Bull.

Blanke ark

Henrik Kristoffersen sa etter at dommen i tingretten ble kjent at han var skuffet, men at han mente kampen ikke hadde vært forgjeves.

– Det er en tid for alt, og nå starter vi med blanke ark. Det tærer på å kjempe prinsippkamper helt alene. Nå er det på tide at jeg fjerner de energityvene jeg selv kan påvirke, sier alpinstjernen nå.

– Jeg kjenner nå en enorm motivasjon når jeg kun kan fokusere på sportslig fremgang denne sesongen, sier han og understreker at han gleder seg til å samarbeide med landslagets nye sjef, Steve Skavik, og hans nykomponerte team av trenere og støtteapparat.

At partene nå har kommet til enighet gleder Norges Idrettsforbund.

– Vi er svært glade for at partene har kommet til enighet om avtale og at den rettslige prosessen nå er avsluttet. Dette er en viktig dag for norsk idrett, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Tapte i tingretten

I selve domsavsigelsen fra tingretten 6. mai ga Oslo tingrett alpinisten rett i at skiforbundet påla ham en formålsrestriksjon, men konkluderte med at hensikten med denne var legitim.

Retten slo også fast at skiforbundet har holdt seg innenfor EØS-reglene og vektla – i likhet med forbundet – at det eksisterende regelverket både sikrer utøvernes personlige interesser og at det sikrer at alle får nyte godt av fellesskapets midler.

Alpine Skiing – FIS Alpine Skiing World Cup Finals – Men’s Slalom – Grandvalira, Soldeu, Andorra – March 17, 2019 – Norway’s Henrik Kristoffersen crosses the finish line. REUTERS/Christian Hartmann

Kristoffersens nye trener vil sette sin signatur

Henrik Kristoffersen får Einar Witterveen inn i trenerteamet. Treneren mener alpinisten kanskje må jakte sekunder og ikke hundredeler for å bli verdens beste.

Torsdag ble det kjent at den rettstvisten mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund har kommet til veis ende. Alpinstjernen anker ikke dommen fra Oslo tingrett, og dermed er den rettslig prosessen rundt uenigheten om profileringen av hans private sponsor Red Bull.

Samtidig har Kristoffersen signert en ny treårig landslagsavtale, der det er enighet om at 24-åringen får et eget helse- og treningsopplegg utenom renn, styrt av far og trener Lars Kristoffersen.

I tillegg dekker forbundet utgiftene til trener Einar Witterveen, som skal følge Kristoffersen gjennom sesongen. Han ser fram til å samarbeide tett med Kristoffersen-familien.

– Jeg håper at jeg kan utfordre dem nok til at jeg får satt en signatur på det som skjer, sier Witterveen til NTB.

Jakte sekunder

Han har tanker om hva som skal til for å løfte Henrik til å kunne matche Marcel Hirscher og bli verdens beste alpinist.

– Jeg er ikke sikker på at jakten på hundredelene er det riktige. Det er mulig at man kanskje skal ta ett skritt tilbake og jakte på sekundene.

Witterveen blir ikke noe nytt bekjentskap for far og sønn Kristoffersen. På klubbnivå var han trener for Henrik i fem år fram til Henrik ble 15 år. I tillegg var han litt innvolvert med Kristoffersen i vinter.

– Jeg har ikke noe problem med å jobbe med verken Henrik eller Lars, det har jeg gjort såpass mye at jeg vet hva jeg går til.

Lars får siste ordet

Hvordan blir styrkeforholdet mellom Lars og deg?

– Vi har gjensidig tillit til hverandre, det har vi hatt hele veien. Vi er ikke enig i alt, men det er det som gjør at det fungerer bra. Vi har jobbet med hverandre så mye at vi vet hvor vi står. Vi respekterer hverandre, og da er det ikke noe problem.

Witterveen sier at selv om de to er likestilte trenere for Henrik, er det trolig Lars Kristoffersen som får siste ordet.

– Jeg kommer til å ta litt plass også i det som er knyttet opp mot barmark. Det er en kjepphest for mitt vedkommende, jeg har stor tro på at fysikk har mye å si på skibiten. På ski kommer jeg til å være en likestilt trener, men hvis vi skulle krangle, så er det nok Lars som får bestemme. Men hvis jeg ikke får viljen min innimellom, blir jeg nok sur, ler Witterveen.

På godt og vondt

– Henrik som person er på godt og vondt. Han er en toppidrettsutøver som vil mye, og det er det man må takle og like. Jeg kjenner Henrik fra barnsbein av, og han er en god gutt og har mange gode ting ved seg, sier Witterveen om sin «nye» elev og roser den norske alpinstjernen.

– Så vidt jeg vet, har han 54 topp tre plasseringer i verdenscupen og er bare 24 år. Han er fortsatt en av de yngste i første pulje i verden. Det er ganske unikt sånn sett. Det sier ganske mye om han, sier han.

I tillegg til Witterveen får Kristoffersen en ekstra assistentressurs i seks måneder fra 1. september.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy