Amatør-skismørere har helsefarlige fluorverdier
1177 Views

Amatør-skismørere har helsefarlige fluorverdier

Amatør-skismørere har opptil 19 ganger høyere fluorverdier i blodet enn normalbefolkningen.

Desember 28, 2019
FORBUD MOT Å PRODUSERE OG OMSETTE: I 2020 innfører EU et forbud mot å produsere og omsette, men ikke å bruke, fluorstoffet PFOA. Forbudet vil også gjelde i Norge, og de øvrige EØS-statene. Foto: NTB scanpix
Skrevet av:

administrator

I samråd med Folkehelseinstituttet og De nasjonale forskningsetiske komiteene har avisen testet fluorinnholdet i blodet til 17 norske amatørsmørere og fem kontrollpersoner. Resultatene viser at seks av de 17 smørerne ligger over tålegrensen for fluorstoffet PFOA på 9 ng/ ml. Gjennomsnittet i normalbefolkningen ligger på 2,4 ng/ml, mens medianen er på 1,9 ng/ml. PFOA-verdiene til de 17 smørerne varierer fra 3,8 til 36 ng/ml. Det høyeste resultatet er dermed 19 ganger høyere enn medianen i normalbefolkningen.

 

– BEKYMRINGSFULLT

Blant dem som ligger i øvre sjikt, er Ole-Jørgen Pettersen, som er far til tidligere skiløper Øystein «Pølsa» Pettersen.
– Min første tanke var at dette ikke er bra. Jeg ser jo at verdiene mine er vesentlig høyere enn referansegruppas. Man behøver ikke være lege for å forstå at fluor i kroppen ikke er bra, så det er klart dette er bekymringsfullt, sier Pettersen. Ifølge Folkehelseinstituttet kan eksponering for PFOA påvirke kolesterolet og leverfunksjonen. Noen av deltakerne i Dagbladets undersøkelse forteller om feber, kvalme, svimmelhet og slitenhet.

 

FLUORFORBUD

De deltakende smørerne har smurt med fluor i minst seks år. Testene ble utført i juni og september, noe som er opp mot fem måneder etter at deltakerne sist smurte ski. I 2017 advarte Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet mot helsefarlig skismøring. Det ble fremhevet at konsentrasjonene av støv og fluorholdige stoffer i forbindelse med skismøring på amatørnivå er sammenlignbare med det som er vist å kunne gi helseplager hos profesjonelle skismørere. I slutten av 2018 innførte Norges Skiforbund fluorforbud i klassene til og med 16 år. I 2020 innfører EU et forbud mot å produsere og omsette, men ikke å bruke, fluorstoffet PFOA. Forbudet vil også gjelde i Norge, og de øvrige EØS-statene. (©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy