Bli kjent med dagens suverene SKI Classics vinner- Astrid Øyre Slind
21599 Views

Bli kjent med dagens suverene SKI Classics vinner- Astrid Øyre Slind

Desember 19, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

I dag fikk Astrid Øyre Slind en pangstart på langløpssesongen da hun vant i svenske Orsa Grönklitt. Hun viste en rå form, og vil bli en farlig langløper i vinter. Vi møtte dagens vinner på Lillehammer i september. Bli bedre kjent med henne her.

33 åringen er en livlig jente som byr på seg selv. Det er ikke vanskelig å prate med trønderjenta. Kanskje har det noe med at hun er en av tre søstre i familien?

– Jeg og Silje er tvillinger, mens Kari er tre år yngre. Vi alle elsker ski, og har utfordret hverandre siden vi var små. Jeg husker spesielt at jeg kunne være nervøs hele uka før poengrenn fordi jeg hadde parstart med Silje. Vi var alltid jevne, og måtte strekke oss for å slå den andre, forteller Astrid som startet med langrenn allerede i 2 års alderen.

OM LANGLØP: – Jeg elsker miljøet, rennene og laget, sier en hoppende glad Astrid Øyre Slind. Alle foto: Kristin Roset

Lei av å «være på vippen»

Oppdaljenta debuterte i verdenscupen i 2008/2009 sesongen, i U23-VM på ski 2009 fikk hun sølv på jaktstarten, og i U23-VM 2010 i Tyskland vant hun gull i 15 km skiathlon.

Så ble hun som hun selv sier: Lei av å være på «vippen».

– Jeg ønsket å utfordre meg på noe nytt, og ble med på langløp etter å ha snakket med Johan Kjølstad på Svalbard. Etter det har jeg satset på langløp. Jeg elsker miljøet, rennene og laget. Så her har jeg blitt værende, sier hun.

Det Astrid liker aller best med selve løpet er taktikk, disponering og den gode stemningen.

– Vi får oppleve utrolig mange flotte og ulike traseer. Det er mye folk langs løypa som skaper en god atmosfære på konkurransene, og ikke minst er det helt andre folkemengder i selve rennene da mosjonister kan delta. Jeg liker også å trene lenge der jeg rekker å se mange fine runder som en ikke får oppleve med korte økter, forteller hun.

PÅ TEAM KOTENG: Astrid Øyre Slind er eneste jenta på Team Koteng etter at Emilie Fleten gikk over til Team XPND Fuel.

Motgang

Selv om Astrid har bemerket seg sterkt i «langløpssirkuset », har ikke det gått på skinner hele tiden.

Fram mot fjorårssesongen trener Astrid knallhardt for å ta over langløpstronen. Emilie Fleten bytter lag til Team Koteng og sammen pusher de hverandre. Men mot slutten av sommeren skjer det noe. Belastningen blir for høy og lårene til Astrid fungerer ikke som de skal. Hun sliter med kramper og smerter i lårene selv når hun ligger i sengen. Hun prøver å ta det med ro en periode, men den dårlige følelsen vil ikke slippe taket.

– Etter hvert som ukene går blir man usikker på om man er i dårlig form fordi kroppen ikke fungerer eller om det er fordi man har trent så lite, forteller Astrid.

Det første rennet, på Beitostølen i november, ender med nok en DNF. Koronapandemien sørger for at starten av Visma Ski Classics sesongen 2020/21 blir flyttet til 16. januar. La Diagonela går i høyden, ikke langt fra St. Moritz. Håpet er at den utsatte starten kan ha gjort at det har løsnet. Rennet, som huskes best for alle frostskadene, ender med en 6. plass for Astrid, nesten 10 minutter bak vinner Jenny Larsson. Kanskje ikke så ille vil mange si, men for Astrid er det langt unna potensialet. Toblach-Cortina helgen etter ender med en 9. plass, deretter bryter hun Marcialonga. Det er det siste skirennet Astrid har gått.

– Kroppen måtte resettes. Den responderte ikke på trening lengre, sier Astrid

SKØYTING: Det går aller mest i staking, men jeg liker å skøyte for avbrekket sin del. Det er godt for musklene og gjøre noe annet innimellom, forteller Oppdal jenta.

På vei tilbake

Våren ble brukt til lite og rolig trening. Etter hvert har hun kunnet øke belastningen og nå fungerer alt som normalt. Og det har hun vist ved å blant anna vinne 55 km langløp under Toppidrettsveka i august.

–Det gikk overraskende bra. Jeg trodde ikke at jeg hadde så mye inne enda, men kroppen responderte og jeg kunne «trøkke» til. Det var et nydelig arrangement og publikum, sier hun.

I år er hun eneste jente på laget. Emilie Fleten som kom inn på Team Koteng i fjor, og som på mange måter har tatt plassen til Astrid som Norges langløpsdronning, er dratt videre til Team XPND Fuel.

– Jeg skulle selvsagt helst ha hatt en jente til på laget, men i Trondheim er det mange å trene med, så det kommer til å bli mange økter med Emilie i høst også, forteller Astrid

På spørsmål om hvorfor langløp har blitt så populært, forteller hun.

–Uten tvil taktikk, lagspill og disponering. At rennene omfavner alle, fra elite til «mannen i gata». Det er god atmosfære, og så tror jeg mange synes det er gøy å se denne typen konkurranser på TV. En kan for eksempel kombinere TV tittinga med en lang frokost, og gå litt til og fra. Jeg tror også kommentatorene har gjort det interessant da de forklarer det taktiske spillet, beskriver utøverne og skaper stemning underveis, sier hun.

Nå gleder Astrid seg stort til å starte langløpssesongen, der målet hennes er å vinne mest mulig.

– Jeg vil vinne de store rennene, spesielt Vasaloppet, Marcialonga og Birken. Og selvsagt hadde det vært stas med den gule trøya, avslutter Astrid Øyre Slind.

Slik trener Astrid på snø

MANDAG:
Økt 1) Terskelintervall, ca. 1 time dragtid staking. 2 timer totalt.
Økt 2) Rolig skøyting 2 timer.

TIRSDAG:
Økt 1) Klassisk langtur med hurtighet 3 timer.
Økt 2) Lett løp.

ONSDAG:
Økt 1) Styrkestak, bratt bakke, med hurtighet etterpå.
Økt 2) Skøyting, rolig.

TORSDAG:
Langtur staking 4-5 timer.

FREDAG:
Økt 1) Styrke + løp.
Økt 2) Skøyting i måneskinn.

LØRDAG:
Økt 1) Intervall med variert intensitet i lett terreng, staking.
Økt 2) Lett løp.

SØNDAG:
Rolig skitur med feste. Staking om overkroppen ikke har fått nok.

Om Astrid Øyre Slind

Alder: 33 år.
Fra: Oppdal
Bosted: Trondheim.
Sivil status: Samboer.
Studier/yrke: Master i Exercise Physiology, tar PPU på deltid i år
Meritter: Klubbmester (Oppdal), Kretsmester, Norgesmester, Verdensmester. Favoritt treningsarena? Fjellet. Favoritt konkurransearena: Engadindalen.
Favoritt trenings samlingsplass: La Punt.
Favoritt langløp: La Venosta.
Favorittmat: Pannekaker.
Favorittdrikke: Solo Super.
Favoritt avslappingsmetode: Skyte.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy