Bokanmeldelse: Koieboka leverer terningkast fem Bokanmeldelse Koieboka
1902 Views

Bokanmeldelse: Koieboka leverer terningkast fem

Desember 04, 2023
Koieboka
Skrevet av:

Tore Shetelig

For folk som er glad i ski og friluftsliv, er Koieboka den perfekte julegave. Det meste forfatteren Thor Gotaas tar i blir suksess, så også med denne boka.

Av Tore Shetelig, redaktør magasinet Skisport

Folkeminnegranskeren og forfatteren nærmer seg det imponerende antallet av 50 skrevne bøker. Nå har den produktive skielskeren og brumunddølen laget et nytt produkt, sammen med Marius Nergård Pettersen.
Det oser kvae, granbar og ikke minst skaubål med svartkjele – av boka, som har undertittelen: Historiene om det lille hjemmet i skogen».
Forfatterne har tatt for seg funksjonen til skogskoiene den gangen tømmerhogsten foregikk uten motorsag – under ekstremt barske forhold.
Det er også et veldig interessant kapitel om hvor verdifulle koiene var for motstandskampen under krigen. De ble brukt for å enten ligge i skjul for tyskerne og Gestapo eller som base for norske frihetskjempere.
Tyskerne følte seg ikke så bekvemme i tjukkeste skauen eller oppe på fjellet. De var ikke vant til slike forhold, så derfor dro «gutta på skauen» en klar fordel av dette.
Den godt skrevne teksten er ledsaget av noen fantastisk flotte bilder, noe som leseopplevelsen komplett.
Noe annet veldig godt med boka, er de herlige beskrivelsene av originalene som bodde årevis alene i sine koier – langt til skogs. Her får vi servert verdifulle glimt fra en svunnen tid.

 

Terningkast

Koieboka
Fortfattere: Thor Gotaas og Marius Nergård Pettersen:
Gyldendal Forlag
320 sider

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy