Clas Brede Bråthen: - Takker familien for massiv støtte gjennom knalltøft år
19561 Views

Clas Brede Bråthen: – Takker familien for massiv støtte gjennom knalltøft år

Oktober 21, 2021
Skrevet av:

Tore Shetelig

STORFAMILIEN: Dette bildet tok Hege Bråthen initiativet til at ble tatt ved juletider i 2020. – Jeg hadde fått kreft-beskjeden, og sa at nå må vi sørge for å få tatt et bilde av oss alle – før det eventuelt ble for sent, forteller Hege til SKIsport. Fra venstre står: Silje Regine (27), Hege (48), Selma Sophie (12),  Sindre Andreas (23), Selma Sophie (12), Sirius (7) og Clas Brede (52). FOTO: Marteline Nystad. 

– Jeg hadde ikke holdt ut det siste svært slitsomme og krevende året – uten den massive støtten jeg har fått fra familien, sier Clas Brede Bråthen. Nå går han inn i en ny rolle, som landslagssjef for Norges beste skihoppere.

Av: TORE SHETELIG

Hans kone – gjennom 25 år, Hege Bråthen (48) forteller til SKIsport at hun er glad for at det endelig ble en løsning på den langvarige konflikten mellom mannen hennes og Norges Skiforbund. Endelig kan praten rundt middagsbordet i på Bråta i Mjøndalen handle om noe annet enn konflikten med hans arbeidsgiver.

– Nå får Clas Brede endelig konsentrere seg om det han setter så uendelig stor pris på å holde på med. Å jobbe alt han orker og kan for å få våre beste hoppere til å sanke inn medaljer i OL i Beijing i februar, sier Hege Bråthen.

SKIsport besøkte henne hjemme torsdag kveld. Hun har et minst like tøft år som ektemannen, etter at Hege fikk den brutale beskjeden om at hun hadde en alvorlig kreftsykdom. Den tunge beskjeden om at hun hadde brystkreft, fikk hun fra sykehuset i Drammen midt i desember 2020.

Heldigvis er Hege nå kreftfri, og kan gjenoppta sin jobb i hatten kommunale barnehage i Mjøndalen i desember.

LETTET DATTER

SKIsports journalist har også snakket med Silje Regine Bråthen (27). Hun er datter av Clas Brede, og har fulgt ham på diverse skirenn gjennom årene. Interessen hennes for skihopping er sterk og levende, nedarvet fra pappa og ikke minst bestefar Frank, som ikke er blant oss lenger.

På armen til Silje står det tatovert » ildsjel», til minne om Frank, som var hoppleder i Buskerud skikrets og backet opp sønnen sin i ett og alt, slik at han ble landslagshopper, norsk mester og tok sølv i lagkonkurransen i VM i Lahti i 1989.

– Hvor mye betyr det for pappaen din at konflikten til slutt fikk sin løsning?

– Det betyr utrolig mye. Særlig fordi han er så ønsket i selve hoppmiljøet, sier Silje Regine Bråthen.

Nå gleder hun seg til å se framover – etter at denne saken har vært et altoppslukende tema i familien siden i fjor høst.

TIMESVIS I TELEFONEN: Har det blitt gjennom et svært trøblete og slitsomt år for Clas Brede Bråthen, som fra nå av er landslagssjef for hopperne i Norges Skiforbund. FOTO: Tore Shetelig

 

PRAT OM HOPP ØDELA FERIEN

– Vi var alle sammen på en ferietur til Kreta fra 28. september til 8. oktober – for å prøve å lufte hue litt, for å si det på mjøndærsk dialekt. Men den planen gikk dårlig. Det eneste vi snakket om rundt middagsbordet i Hellas var konflikten pappa så lenge har stått oppe i med begge beina. Så nå ser jeg fram til at det blir litt hverdag igjen.

Silje Regine legger til at pappaen hennes nå kan konsentrere seg om å jobbe for at kvinnehoppingen skal komme ut av skyggen den fremdeles befinner seg i.

– Der er det mye upløyd mark fortsatt, sier hun bestemt.

Silje Regine sier at hun nå gleder seg til å se på hopprenn igjen.

STÅR PÅ VIDERE: Landslagssjef Clas Brede Bråthen lover å stå på like hardt videre for Maren Lundby og de andre kvinnehopperne, som han gjorde som sportssjef,
FOTO: Aleksander Henningsen.

 

SKAL TIL HOPPUKA

– Og så skal vi nok lure oss med i kofferten til den tysk-østerrikske hoppuka. De to minste søsknene min og jeg skal bli med pappa på tur dit, forteller Silje Regine Bråthen.

Hun er forfatter, og har skrevet to fantasybøker og en ungdomsroman, Den sistnevnte boka handler om psykisk helse og russetid. Den heter «Mye er dårlig, noe er fint».

Og så har hun en ny bok på beddingen. Vårt råtips er at den kommer til å handle om hoppmiljøet!

Clas Brede Bråthen (52) sier til SKIsport at han takker gode gener og verdifull ballast fra oppveksten for at han er kommet igjennom det verste året i sitt liv.

ARBEIDERKLASSE-GUTT

 – Hvorfor legger du så stor vekt på oppveksten din – når forklarer hvordan du klarte å stå i stormen?

– Jeg hadde en flott barndom. Likeså var ungdomstiden veldig bra. Heldigvis er jeg fra bygda og ikke ring tre i Oslo. Jeg kommer fra et helt vanlig arbeiderklassehjem. Ble ikke akkurat født med noen sølvskje i munnen, og det er jeg glad for. Jeg har gode gener til å stå i kamper. Faren min, Frank, var fagforeningsmann på E-verket, og fortalte meg hvor viktig det var å være organisert. Det rådet er jeg sjeleglad for at jeg hørte på. Jeg har i mange år vært medlem av fagforbundet for Handel og kontor i LO. Derfor har LO silt opp hundre prosent opp for meg, sier Clas Brede Bråthen.

FINT BILDE: – Dette bildet fikk jeg av mine gode kolleger i skiforbundet til 50-årsdagen min for snart tre år siden, forteller Clas Brede Bråthen. FOTO: Tore Sheteligg

 

HELT AVGJØRENDE

Firebarnsfaren gir full kred til sin familie.

– Hege, og de to voksne barna mine, Silje og Sindre, har vært av helt avgjørende betydning – for at det har gått bra med meg. Hege var veldig tålmodig som hørte på mange av samtalene jeg har hatt med ledelsen i skiforbundet, her jeg ofte satt midt i stua og jobbet hjemmefra. Særlig var det sånn under pandemien. Jeg har også noen gode venner som ga meg verdifull støtte. Og så har jeg hatt mange gode samtaler med Knut Meiner, som tok initiativet til å opprette en støttegruppe for meg.

SITATET: «Pappa lærte meg om en av de viktigste tingene her i livet: Når du står opp om morran og ser deg sjøl i speilet, ser du en person du skal kunne leve med resten av livet. Du skal stå for det du sier og gjør, og ikke la andres påvirkning styre for mye. Det har jeg alltid levd etter.»

Støttegruppa kom opp i 35.000 medlemmer.

Frank Bråthen var hoppleder i Mjøndalen IF og på kretsplan i Buskerud. Han lærte sønnen sin om det grunnleggende i skihopping, og stilte opp for ham både sent og tidlig. Når Frank ikke jobbet på E-verket, snekret han garasjeporter for en lokal bedrift. Frank Bråthen døde relativt tidlig. Han gikk bort i en alder av 67 år.

GAMLE SKI: Clas Brede plukker fram gamle og støvete ski fra loftet i uthuset. – Dette er gamle Hovde-ski, sier han. FOTO: Tore Shetelig

VIKTIG LIVSVISDOM

– Pappa lærte meg om en av de viktigste tingene her i livet:

– Når du står opp om morran og ser deg sjøl i speilet, ser du en person du skal kunne leve med resten av livet. Du skal stå for det du sier og gjør, og ikke la andres påvirkning styre for mye. Det har jeg alltid levd etter.

Mannen som har vært sportssjef siden 2004, har vært med på å håve inn medaljer fra OL og VM – i hvert eneste mesterskap siden han ble ansatt.

– Fortsetter det sånn?

– Ja, vi har noen fantastiske utøvere, en super trener og et kjempebra støtteapparat. Det er ingen grunn til at våre jenter og gutter ikke skal stå på seierspallen i OL i Kina om noen måneder. Nå gleder jeg meg til første tellende renn. Det er NM i Midtstubakken allerede neste helg, sier Clas Brede Bråthen.

FLERE MEDALJER: Satser Clas Brede alt på at Norge skal få i hoppbakkene i OL i Kina. FOTO: Tore Shetelig

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy