Flammen slukket - etter å ha brent intenst i 20 år
942 Views

Flammen slukket – etter å ha brent intenst i 20 år

Februar 21, 2024
Clas Brede Bråthen
Skrevet av:

Tore Shetelig

Clas Brede Bråthen (55) orket ikke å kjempe lenger for hoppsportens kår. En intens flamme, som har brent i 20 år – og mye lenger enn det, har slukket. Clas Brede har vært lidenskapelig opptatt av skihopping siden han var en liten guttunge, og ble tatt med av pappa Frank til vesle Vikkollen i
Mjøndalen.

Clas Brede har vært en ildsjel, og norsk hoppsport blir definitivt fattigere og mindre fargerik uten den dyktige og
frittalende sportssjefen. Ildsjel-engasjementet gikk i arv fra faren Frank, som var akkurat lik. Den svært hoppinteresserte datteren Silje har tatovert «Ildsjel» på armen – for å hedre bestefaren og pappaen sin.

Bråthen begrunnet sin avskjed med at han følte seg oversett,
og sa at nok er nok. Han hadde gått tom – i kampen mot vindmøller,

Medaljene fra OL og VM har rent inn under Bråthens ledelse.
Norge har tatt medaljer i samtlige mesterskap siden har ble
ansatt som sportssjef i 2004 – av daværende leder i hoppkomitéen, Steinar Johannessen. Den gangen var han så ung at Johannessen rådet ham til å ljuge på alderen.

Norske skihoppere har tatt medaljer i hele 22 skimesterskap på rad. Med Bråthen bak roret. Eneste unntak er vinterens skiflygings-VM i Kulm. Han har greid å skape en unik lagkultur.
Samholdet har vært sterkt, og det har vært alle for én – i solidaritetens ånd. Denne ånden har LO-medlemmet Bråthen tatt med seg fra oppveksten i industribygda Nedre Eiker.

Han sto på egne meninger – for å drive hoppsporten framover. Fikk til likestilling, i den forstand at jentene fikk slippe til i storbakkene – og til og med i Vikersundbakken i 2023.

Bråthen var også et funn for journalister. Snakket ofte i overskrifter, og var alltid tilgjengelig. Lett ubarbert, med et lunt smil og en god replikk på lur. En god historieforteller. Slik vil sportssjefen som hoppet av bli husket. Det kommer ikke til å bli lett å hoppe etter Bråthen.

Denne lederen står i print-utgaven av SKisport nummer 1 -2024, og går rett inn i den pågående striden mellom landslagshopperne og trener Alexander Stöckl. 

Tore Shetelig, redaktør magasinet SKIsport


Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy