Hoppdronningens legendejakt
2569 Views

Hoppdronningens legendejakt

Desember 14, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Maren Lundby (25) har innledet sesongen forrykende. Lørdag kan hun sveve opp på siden av en ny legende i internasjonal hoppsport.

Hoppdronningen fra Bøverbru gjorde rent bord under verdenscupåpningen på Lillehammer sist helg. To utklassingsseire på like mange forsøk ble fasiten.

Søndagens triumf i den store Lysgårdsbakken var 25-åringens 27. i verdenscupen. Det betyr at Lundby har kun åtte navn foran seg på lista over hopphistoriens mest suksessrike utøvere målt i antall verdenscupseire.

Lørdag kan hun triumfere for 28. gang i tyske Klingenthal. I så fall fortsetter ferden oppover den nevnte lista. Den tyske legenden Martin Schmitt innehar åttendeplassen og endte sin karriere på nettopp 28. Det meste tyder Lundby legger han godt bak seg i løpet av vinteren.

Fortsetter 25-åringen der hun slapp på Lillehammer, er Schmitts antall tangert før hun setter kursen hjem for julefeiring på Bøverbru.

– Maren begynner jo å gå forbi en del ganske så markante skihoppere, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NTB.

 

Lyktes endelig

Konfrontert med at Schmitt er nestemann på den celebre lista som må se seg forbigått av den norske hoppdronningen, sier han:

– Nå snakker vi om store legender. Det er ekstremt gøy for Maren, og moro for norsk hoppsport at vi klarte å skape en sånn skihopper. Jeg har drevet med dette i 15 år, og inntil for et par år siden satt man med følelsen av at det ikke så ut til at vi skulle få til det alle andre har fått til. Men det gikk.

Hoppsjefen er klar på at verdens fremste skihopper på kvinnesiden har satt en ny standard i Hopp-Norge.

– Den gjelder for både gutter og jenter, når det gjelder måten å jobbe på, måten å drive seg selv framover på, måten å bruke systemet på og måten å legge systemet til rette rundt på. Det synes jeg er bra.

På toppen av lista over hoppere med flest verdenscupseire troner Lundby-rival Sara Takanashi. Den japanske jenta står med 54. Det antallet vil Lundby gjerne slå. Tidligere i høst anslo 25-åringen at hun trenger minst to sesonger for å kunne være i nærheten av det.

 

Jager Malysz-bragd

På veien mot Takanashi-rekorden skal en håndfull andre legender passeres. Én av dem er polske Adam Malysz. Han er også den eneste i hopphistorien som har vunnet verdenscupen sammenlagt tre sesonger på rad.

Den bragden håper Lundby å kopiere i vinter. En ny seier i Klingenthal lørdag vil være et ypperlig bidrag på veien mot målet.

Slik ser topp ti-lista ut over hoppere med flest verdenscupseire:

1) Sara Takanashi, Japan 56

2) Gregor Schlierenzauer, Østerrike 53

3) Matti Nykänen, Finland 46

4) Adam Malysz, Polen 39

5) Janne Ahonen, Finland 36

6) Jens Weissflog, Tyskland 33

7) Kamil Stoch, Polen 33

8) Martin Schmitt, Tyskland 28

9) Maren Lundby, Norge 27

10) Andreas Felder, Østerrike 25

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy