Tande tviler på nytt Kobayashi-show
1914 Views

Tande tviler på nytt Kobayashi-show

November 13, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Japanske Ryoyu Kobayashi gjorde nærmest rent bord i hoppbakken forrige sesong. Daniel-André Tande tviler på at stjerneskuddet klarer å kopiere eventyret.

13 verdenscupseirer og sammenlagttriumfer både i den tysk-østerrikske hoppuka, Raw Air og verdenscupen ble fasiten for Kobayashi sist vinter. Periodevis lekte 22-åringen med konkurrentene.

Oppvisningen, som riktignok ble satt på en kort pause under VM i Seefeld, plasserer naturligvis japaneren i favorittrollen foran sesongen som nå står for døren.

Daniel-André Tande spår samtidig at Kobayashi skal få det tøft med å følge opp suksessen. På spørsmål fra NTB om 22-åringen er mannen å slå også kommende vinter, svarer landslagsprofilen:

– Det kommer helt an på. Det vet man ikke før man er i gang. Jeg ser for meg at han kan være god i vinter også, men han kommer nok ikke til å være like suveren som han var i fjor.

Ny posisjon

– Fordi?

– Det er skihopping, ler Tande – vel vitende om at det er kort vei fra medgang til motgang selv for verdens beste hoppere.

Lysluggen tror også Kobayashi vil merke at han går løs på verdenscupsesongen med et helt annet utgangspunkt enn tidligere.

– Nå er han i en posisjon som er ny for ham. Nå vet alle om han. Man visste om han forrige sesong også, men da var han allerede inne i flytperioden. Nå forventer alle at han skal levere fra dag én i verdenscupen, og det gir en helt annen inngang til sesongen, sier Tande.

Forrige sesong var Kobayashi i perioder ustoppelig. Japaneren preget resultatlistene selv på dager der ikke alt fungerte perfekt. Tande føler seg sikker på at gapet til japaneren er blitt mindre de siste månedene.

– Jeg regner med at det er ganske mange andre som ikke har ligget på latsiden i sommer for å ta igjen det lille fortrinnet han hadde forrige sesong. Når han gjør en feil denne sesongen, blir det nok ingen pallplass som forrige vinter, men heller en tiendeplass, sier han.

Ingen Kobayashi-kopi

I hoppmiljøet har man brukt mye tid på å studere måten Kobayashi hoppet på sist vinter. Konklusjonen er at japaneren klarer å øke bæreflaten i svevet ved å hoppe med flatere ski.

Tande innrømmer at han i sommer har jobbet mye med nettopp om skiføringen i svevet, men har ingen planer om å framstå som en blåkopi av Kobayashi.

– Jeg prøver å gjøre ting på min egen måte og det som passer min hopping og flyging, fastslår han.

Overgangen til å skulle hoppe med flatere skiføring er på ingen måte enkel.

– Du strammer opp på en helt annen måte. Skiføringen blir kanskje annerledes, du vil ikke ha samme v-stil, du flyr ikke på samme måte og det kan hende du må ha en annen «cut» på dressen som passer den nye flyginga bedre. Det er mye du må finne ut av for at det skal fungerer helt optimalt, sier Kongsberg-gutten – og tilføyer:

– Det handler om å prøve seg fram og finne ut hva som fungerer best. Blir det nødvendigvis bedre med flatere ski, eller går det på bekostning av noe annet? Der jeg føler Kobayashi har truffet bra, er at han har en fin kombinasjon av flate ski og v-stil.

Verdenscupsesongen innledes i polske Wisla neste helg. Rennene der blir en første smak på hvem som blir vinterens heteste navn i hoppbakken.

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy