– Jeg er litt overrasket egentlig
2709 Views

– Jeg er litt overrasket egentlig

Johannes Thingnes Bø skulle etter planen ikke vunnet verdenscupen sammenlagt i år. Men det er ikke bare stryningen som overrasker positivt denne vinteren. Les vår oppsummering av 2019/2020-sesongen her.

Mai 08, 2020
DET UMULIGE BLE MULIG: Han delte ut den gule trøya til franske Martin Fourcade allerede i Østersund, men Johannes Thingnes Bø klarte det han egentlig trodde var umulig: Å vinne verdenscupen sammenlagt, til tross for at han ble pappa i januar og endte opp med å stå over to verdenscuphelger.
Skrevet av:

administrator

Det har vært en spesiell vinter. Snømangel og varme temperaturer skapte logistikkutfordringer og flere renn ble flyttet. Mot avslutningen av sesongen merket vi at koronaviruset begynte å blusse opp i Europa, og hotellansatte der utøverne våre bodde startet å bruke munnbind. De to siste verdenscupene ble kjørt uten publikum, og selveste finalen i Holmenkollen endte opp med avlysning.
Tross dette, har det vært en rekke høydepunkter å se tilbake på. Vi utfordret trenerteamet i Norges Skiskytterforbund på elite, rekrutt og junior-nivå til å se tilbake på en sesong full av både gull, glede og overraskelser.

 

– ETTER PLANEN SKULLE DET IKKE GÅTT

Han delte ut den gule trøya til franske Martin Fourcade allerede i Østersund, men Johannes Thingnes Bø klarte det han egentlig trodde var umulig: Å vinne verdenscupen sammenlagt, til tross for at han ble pappa i januar og endte opp med å stå over to verdenscuphelger.
– Jeg er litt overrasket egentlig. Etter planen skulle det jo egentlig ikke gått, men så kom ungen før termin, sa skiskytteren til NRK etter sin 10. seier denne sesongen.
Sesongen det virkelig løsnet for Tiril
Sesongen for utøverne på elitelagene har vært et eventyrlig kapittel i norsk skiskytings historie:
Johannes Thingnes Bø vinner verdenscupen sammenlagt – igjen. Tiril Eckhoff legger seg noen få knappe poeng bak italienske Dorothea Wierer i sammenlagtregnskapet, og går hen og vinner jaktstartcupen.
– Det er deilig å se at det endelig løsner. Jeg har gjort mange endringer og nå har alt falt på plass. Jeg vet ikke om jeg vil si at jeg er i vater, men i hvert fall delvis. Halvskjev, sa en smilende Eckhoff til VG i slutten av januar.

JUBLER: Tiril Eckhoff har hatt sin beste sesong noensinne i år. Hun har nå 13 individuelle seire i verdenscupen. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund
JUBLER: Tiril Eckhoff har hatt sin beste sesong noensinne i år. Hun har nå 13 individuelle seire i verdenscupen. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund

 

IMPONERT OVER SKISKYTTER-NORGE

Aldri før har Norge hatt et så sterkt kvinnelag – ubeseiret på stafett gjennom hele 2019/2020-sesongen. Norge har tre kvinner og fire herrer blant topp ti sammenlagt i verdenscupen. Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø utropes til VM-dronning og -konge i Anterselva, og som nasjon kapret Norge hele 11 medaljer og troner dermed øverst på statistikken.
– Det har vært en utrolig sterk verdenscupsesong der flere utøvere har prestert jevnt bra og vist styrke både på standplass og i sporet. VM er et kapittel for seg – rett og slett fantastisk! I tillegg er det imponerende å se at yngre løperne presterer så godt i verdenscupen. Det forteller oss at det jobbes svært godt ute i skiskytter-Norge og på de yngre landslagene, sier sportssjef i Norges Skiskytterforbund, Per Arne Botnan.

EN GLEDE: – Det har vært en glede å følge de mange gode norske prestasjonene og ålreite trenerne og utøverne vi har, sier utviklingssjef Harri Luchsinger. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund
EN GLEDE: – Det har vært en glede å følge de mange gode norske prestasjonene og ålreite trenerne og utøverne vi har, sier utviklingssjef Harri Luchsinger. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund

 

– KAN BLI TOPP 10 I VERDENSCUPEN HVIS DE FÅR MULIGHETEN

Også for neste generasjons skiskyttere har sesongen vært fantastisk. Allerede under sesongstar ten på Sjusjøen fikk vi et frampek på hvor bra sesongen skulle bli. For jentene har det vært en av tidenes beste sesonger i IBU Cup’en med hele 31 plasseringer innen topp ti, hvorav 19 er blant topp seks, vi har 12 pallplasser og fem seire når single mixed og mixed er inkludert.
For gutta endte de opp med hele 61 topp seks-plasseringer, hvorav 35 av dem var pallplasser og 15 av dem seire (inkl. single mixed og mixed-stafetter som totalt inkluderer 29 konkurranser). Treneren til seniorherrene på utviklingslandslaget, Anders Brun Hennum, har all grunn til å smile.
– Vi vinner over halvparten av konkurransene i IBU Cup’en i år, og gutta er på pallen i alle renn bortsett fra to. 13 individuelle seire fordelt på sju ulike vinnere forteller meg at vi har flere utøvere enn noensinne som kan bli topp 10 i verdenscupen når de får muligheten, sier Brun Hennum.
Spesielt fornøyd er han med at gutta hevdet seg så godt i EM:
– Der er nivået en del høyere, med flere fra verdenscupen på start. Våre prestasjoner der viser at vi har tatt et steg i riktig retning i år.

11 MEDALJER: VM ble en stor suksess sett med norske øyne. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund
11 MEDALJER: VM ble en stor suksess sett med norske øyne. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund

 

MYE EDELT METALL I KOFFERTEN

Norge fikk nemlig seks medaljer i Europamesterskapet i Minsk. Mesterskapet ble preget av varmt vær og usikkerhet knyttet til snøforhold, men troppen og trenerne fokuserte på det sportslige.
– Gullet til Endre Strømsheim og Karoline Erdal sitter nok for mange igjen som ett av høydepunktene. I tillegg sølvet til Ida Lien og femteplass til Åsne Skrede på sprinten. Sturla Holm Lægreid kapret sølvet på jaktstarten, der også Sivert Bakken fikk bronse og Aleksander Fjeld Andersen en fjerdeplass, minnes Harri Luchsinger, utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund.
I ungdoms- og junior-VM i sveitsiske Lenzerheide ble Norge beste nasjon sammen med Russland med fem gull, tre sølv og én bronse.
– Vi har pleid å reise hjem med ni eller ti medaljer fra junior-VM de siste sesongene, men fem gull er det meste vi har tatt med oss i bagasjen siden Kontiolahti i 2012. Da hadde vi med oss Johannes Thingnes Bø som sikret seg to gull i ungdomsklassen, forteller Luchsinger.

FORNØYD: Anders Brun Hennum er trener for gutta på rekruttlaget og har all grunn til å smile denne sesongen. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund
FORNØYD: Anders Brun Hennum er trener for gutta på rekruttlaget og har all grunn til å smile denne sesongen. Foto: Sondre Hensema Eriksen/Norges Skiskytterforbund

 

MESTERSKAPSERFARING FOR DE UNGE

På toppen av det hele sendte Norge en fin tropp til Ungdoms-OL i Lausanne som fikk relevant mesterskapserfaring. Det var beregnet at det skulle komme over 5000 tilskuere til den lille franske arenaen i fjellene ved Les Tuffes, som viser at skiskyting har rukket å bli en meget populær sport i Frankrike.
– Ungdoms-OL er først og fremst en læringsarena. Jeg håper de norske deltagerne knyttet vennskapsbånd og ble inspirert til å forsøke å ta steget videre, slik at de kanskje kan stille til start i de Olympiske Leker med norsk flagg på brystet ved en senere anledning, sier Luchsinger.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy