Klart for hopping allerede til vinteren
7092 Views

Klart for hopping allerede til vinteren

Juli 11, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Nye Granåsen idrettspark har gjort et nytt hopp framover. Bygninger og installasjoner i hoppanlegget begynner å ta form, og den første hopperen setter utfor allerede denne vinteren. – Målsetningen vår er det skal være hopping i Granåsen allerede denne vinteren, forteller Henriksen (Foto: Trondheim Kommune).

Bakkene tar form

Forsinkelser på grunn av krevende grunnforhold og usikkerhet i levering av materiell på grunn av koronapandemien og krigen i Ukraina, har imidlertid ført til at Raw Air ikke blir arrangert i Trondheim i 2023. Hopparenabygget vil ikke være ferdig i tide.

Begge hoppbakke-konstruksjonene er reist, og det jobbes nå med å bygge ovarennene med alt det som må til, for at det skal bli nye, moderne hoppbakker. De gamle bakkene var i dårlig forfatning og måtte årlig ha dispensasjon fra det internasjonale skiforbundet FIS for å benyttes under World Cup.

For 80 år siden ble en hoppbakke i Bymarka stjålet. Medlemmene i Byåsen IL våknet til et tomt anlegg, og saken ble anmeldt til det daværende Kriminalpolitiet. I løpet av natta hadde noen tatt med seg hele ovarennet, sannsynligvis for å bruke det som brensel i den kommende vinteren. Det skjer neppe med dagens hoppanlegg, som er solid fundamentert og heller ikke like brennbart som bakken som ble stjålet i 1942.

 

Et stort puslespill

Byggherren NCC har til daglig 70-80 ansatte i arbeid på byggeplassen i Granåsen idrettspark. Det jobbes også på lørdager, men da med et redusert skift. Det foregår mange prosesser samtidig for tiden. Det bygges blant annet hoppbakker, dommertårn, arenabygg og ny skibru. Likevel er det ikke plass til flere arbeidere. For mange personer i anlegget ville ført til mindre rasjonell og effektiv drift, blant annet på grunn av løftekapasitet. Antall heisekraner er førende for hvor mange det er formålstjenlig å ha på jobb.

Hoppanlegget i Granåsen er uansett et puslespill. Rundt om på byggeplassen går gulkledde arbeidere og legger på plass nye brikker. Det er et sammensatt og krevende arbeid.

– Da jeg var liten, måket vi bare til en bakke og hoppet. Det er mer å tenke på her, innrømmer Henriksen.

Hoppgropa begynner også å ta form. Det er satt opp en solid støttemur som skal sikre mot ras. Dette var et problem i det gamle anlegget. Det nye arenabygget ved hoppbakken er også i ferd med å få høyde. Bygget blir både et senter for hopperne, og også en skytehall for skyttermiljøet i Trondheim. Etterhvert skal det bygges en stor tribune i stål (gitterrister) og tre i tilknytning til arenabygget.

 

Foto: NCC

 

Ny skibru til jul

Lengst nordvest i anlegget bygges det nå ei ny skibru, som skal koble løypene på Litjåsen sammen med skistadionområdet. Denne brua blir også en inngangsportal til Granåsen idrettspark fra den store parkeringsplassen.

– Vi regner med at skibrua vil være ferdig rundt juletider, sier Henriksen.

Dette avhenger av været utover høsten, fordi viktige deler av arbeidet er temperaturavhengig.

Til høyre etter at at du kommer inn gjennom denne inngangsportalen vil det bli anlagt en ny andedam. Den gamle dammen lå der fundamentet til den nye skibrua bygges. I nye Granåsen idrettspark vil det komme flere dammer og åpne vannveier, og biologiske mangfold er en viktig del av utbyggingsprosjektet i Granåsen.

Skiskytterstadion er flyttet. Det settes nå opp nye skiver, men dette arbeidet skal ikke være ferdig før til neste sommer.

Kilde: Trondheim Kommune og Norges Skiforbund

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy