–Du må tørre å tro på å bli verdensmester
2079 Views

–Du må tørre å tro på å bli verdensmester

Mars 03, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Hans Christer Holund (30) takket samtlige konkurrenter for følget etter 21 kilometer og skøytet til VM-gull på femmila i Seefeld.

–Jeg har lært at du må tørre å prøve. Ja, tørre å tenke at det er mulig å bli verdensmester. I dag trodde jeg på det, sa en rørt fem mil vinner like etter målgang.

Løpet var kun Holunds andre VM-start i karrieren. I fjor tok han OL-bronse på 30 kilometer skiathlon, så søndagens gull ble hans andre internasjonale medalje som senior.

–Karrieren min har vært en berg og dalbane. Fra å være en god juniorløper til en dårleg seniorløper, til i dag….ja en god seniorløper. Det kjennes utrulig godt å vise det ovenfor mine nærmeste, alle som har støttet meg og meg selv. Jeg er evig takknemlig, sa Holund, også kalt HC.

Dette er langrennsløperen Hans Christer Holund:

* Alder: 30 år (født 25. februar 1989)

* Klubb: Lyn

* Meritter, OL: 1 bronse (30 kilometer skiathlon i 2018)

* VM: 1 gull (50 kilometer fristil i 2019)

Lyn-løperen fra Nittedal gikk over halve løpet i ensom majestet i vintersola i Seefeld. I hovedfeltet prøvde Aleksandr Bolsjunov og de andre russerne fortvilt å tette luken, mens Holunds lagkamerater Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby bidro til å holde farten nede.

Feltet hadde vært samlet fram til Holund bestemte seg for å forsøke et rykk allerede etter 21 kilometer. Og han skaffet seg raskt mange sekunders luke:

Etter 22,2 kilometer hadde han 12,7 sekunders forsprang til resten av feltet. Etter 24,9 kilometer var luken økt til 22,9 sekunder, og kilometeren etter hadde Holund 43,4 sekunder å gå på.

Forspranget fortsatte bare å øke på de neste kilometerne. På det meste ledet Holund med 1.20 minutt (35,5 kilometer).

 

Seefeld, Østerrike 20190303.
Russiske Alexander Bolshunov, andreplass, (t.v.), Hans Christer Holund, førsteplass og Sjur Røthe, tredjeplass, etter 50 km fellesstart fri teknikk i ski-VM i Seefeld.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bolsjunov på jakt

Omtrent 15 kilometer før mål innså russerne omsider at de ikke kom til å få noen hjelp til å hente inn Holund, og de tråkket til for alvor.

Aller ivrigst var Bolsjunov, som i løpet av 3,3 kilometer hentet inn 16,7 sekunder på den norske lederen. Bak ham kom i tur og orden Denis Spitsov, Jevgenij Belov og Andrej Melnitsjenko, men de måtte gi opp å følge tempoet til lagkameraten.

Etter 41,5 kilometer hadde Bolsjunov tatt inn ytterligere åtte sekunder, slik at han var 55,6 sekunder bak Holund. 1,1 kilometer senere var avstanden nede i 46,1 sekunder. Russeren klarte aldri å ta den norske lederen igjen, men forsøket sikret ham VM-sølvet.

NTB og Kristin Roset

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy