– Idrettsgleden er viktigst
1885 Views

– Idrettsgleden er viktigst

KVALITET: – Jeg er ikke den som trener mest, men fokuserer mer på kvaliteten på det jeg faktisk trener, sier Martine Engebretsen. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Hun ble juniornorgesmester i vinter og har vært i toppen i sin klasse i flere år. Martine Engebretsen (17) fra Heming bedyrer likevel at det er idrettsgleden som står i fokus, og tar samtidig et lite oppgjør med mengdehysteriet blant unge skiløpere.

Fire seiere i Norges Cupen, én av dem i junior-NM i Hommelvik som første års junior, og en 2. plass sammenlagt er ikke å kimse av. Når du legger til to gull og én sølv individuelt i Hovedlandsrennet de to foregående sesongene, er det klart at vi har med et av de største langrennstalentene på jentesiden å gjøre.

– Hva gjør deg til en god skiløper, mener du selv?

– Jeg er fokusert når jeg trener, og har alltid en arbeidsoppgave på treningsøkt. I tillegg er jeg ganske viljesterk, og jeg gir meg ikke før jeg får til det jeg ønsker. Også er jeg glad i å trene og konkurrere. Det gir meg mye, sier 17-åringen til SKIsport.

Slo tilbake etter motgang

At dette er en sterk jente rent fysisk, er det ingen tvil om. Selv om det nå er langrenn som står i førersetet, har Engebretsen en aktiv idrettsbakgrunn med orientering, fotball, turn og en generelt aktiv familie. Men Heming-jenta har også vist prov på imponerende mentale egenskaper de siste årene. Tross sin unge alder og gode resultater har nemlig ikke alt gått knirkefritt. Sommeren for to år siden, før sin første sesong som Hovedlandsrenn-deltaker, sa det stopp.

– Jeg trente kanskje litt over evne, og kanskje litt feil. Jeg hadde trent lite gjennom sommeren og dro på en samling hvor jeg trente mer enn det jeg tålte, forteller Engebretsen om den tunge perioden.

Det ble en lang periode med alternativ trening, men motgangen ble brukt til noe positivt. Første halvdel av konkurransesesongen gikk uten Martine Engebretsen, men hun hadde et mål om å rekke Hovedlandsrennet på Savalen. Det gjorde hun til gangs, og i bagasjen med hjem hadde hun medalje i alle øvelsene.

– Jeg lærte mye om trening og hva som fungerer for meg, så det kom egentlig noe positivt ut av det selv om det var en tøff periode, mener Engebretsen.

Advarer mot treningstrend

Treningssmellen har på mange måter formet Engebretsen som skiløper de senere årene, og ikke minst hennes treningsfilosofi. Mens trenden blant mange unge løpere i dag er solide treningsmengder i ung alder, er 17-åringen fra Oslo en motvekt i miljøet.

– Jeg er ikke den som trener mest, men fokuserer mer på kvaliteten på det jeg faktisk trener, understreker Engebretsen og legger til at hun reagerer med sjokk på hvor mye jevnaldrende og yngre skiløpere legger ned av trening.

Juniornorgesmesteren påpeker at mange av dagens landslagsløpere ikke lå på tilsvarende treningsmengder som junior, og at det er vanskelig å vite hvordan det vil påvirke overgangen til senior senere.

– Jeg er spent på hvordan disse løperne gjør det som seniorer når de trener mye som juniorer. Men det er individuelt hva som fungerer for hver enkelt, og det viktigste er at du ikke går lei. For meg er det motivasjon og glede som er viktigst i hvert fall, sier hun.

Drømmer om Ungdoms-OL

Og nettopp den er stor hos Engebretsen for tiden. Heming-jenta smiler bredt når vi møter henne på samling i Torsby med resten av juniorløperne i Oslo Skikrets og Team Kollen. Både her, i klubben Heming og på skolen Wang trives hun godt og får matching og motivasjon i rikt monn.

– Det er gøy å trene sammen med andre, og særlig på hardøktene. Da får du den ekstra viljen til å gi litt ekstra. I tillegg er det veldig sosialt, og det er viktig å vedlikeholde, tenker jeg.

Rent treningsmessig bygger Engebretsen mye på fjorårssesongen. Kvalitet på hardøktene skal stå i fokus, og treningsmengden har blitt oppjustert litt. Men hun har også tatt grep for å heve seg på lengre distanser og forbedre skøytingen.

– Skøyting synes jeg har vært tungt tidligere, og jeg har i tillegg vært litt bedre i klassisk. I år har det blitt mye fokus på teknikk og I-3-økter, og i tillegg har jeg utjevnet forskjellene mellom antall treningstimer i skøyting og klassisk, forteller ungjenta.

– Hva er målsettingen?

– I fjor var målet junior-NM. Denne sesongen ønsker jeg å prestere jevnt bra hele sesongen, og det hadde vært en bonus om jeg kom med til Ungdoms-OL i Lillehammer, avslutter Engebretsen med et smil.

Martine Engebretsen

Født: 20.05.1998
Klubb: Heming IL
Team: Team Kollen
Skole: Wang Toppidrett
Trener: Sverre Waaler Kaas

Martine Engebretsens favorittøkt:

– Rolig langtur på ski, men egentlig også de skikkelig harde øktene. En hardøkt som gjør veldig vondt når du holder på, men veldig godt etterpå.

Martine Engebretsens tips til unge utøvere:

– Vær allsidig og fokusert når det gjelder. I tillegg kommer du langt med positivitet og gode holdninger.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy