Nok et trøndertalent
2459 Views

Nok et trøndertalent

MYRLØPING: Som trøndere flest trives Julie Myhre i myra. – Der er det mykt underlag og du kan løpe i mange timer, sier hun. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Vi er godt vant med at det til stadighet kommer nye langrennstalenter fra trøndertraktene. 18-åringen Julie Myhre er siste i rekken.

Julie Myhre fra Byåsen IL er et kjent navn for dem som følger langrennssporten på juniornivå. Hun tilhører den sterke 96-årgangen, men har kanskje havnet litt i skyggen av det tidvis overlegne tvillingparet Tiril og Lotta Udnes Weng. Tidligere var det nærmest automatikk i at de to søstrene tok de to første plassene på resultatlista, men i vinter har Myhre gjort mer enn å bare puste dem i nakken.

– Det var artig det, sier Myhre beskjedent til SKIsport når vi treffer henne i forbindelse med Norges Cup-rennene på Lygna i januar. Hun har nettopp gått inn til en 2. plass i den eldste juniorklassen og dermed «splittet» Weng-søstrene på resultatlista. Kanskje for aller første gang.

Den sterke sesongstarten sikrer Myhre en plass i VM-troppen. Sesongens hovedmål er nådd, men ambisjonene er først og fremst å få erfaring fra et større mesterskap. I Almaty i Kazakhstan tar hun to 15. plasser og én 13. plass i de individuelle øvelsene, før hun på avslutningsdagen er på stafettlaget som tar VM-gull.

En lagspiller

Kanskje var stafettseieren det beste som kunne skje Byåsen-jenta. I en individuell idrett som langrenn vet Myhre å sette pris på øyeblikkene hun kan dele med andre. Kanskje er det derfor hun ikke klarer å legge bort fotballsatsingen om sommeren.

– Jeg har fra jeg var liten av alltid kombinert fotball og ski, og funnet den riktige balansegangen. Det tror jeg at jeg har fått veldig mye igjen for. Ikke bare med tanke på allsidigheten, men ved at jeg får samarbeide med et lag om en felles prestasjon. Det synes jeg er artig, forklarer Myhre.

Fotballen har blitt en arena der 18-åringen slipper å ha fokus på kun seg selv, og gitt motivasjon til å stå på når frosten kommer og vinteren nærmer seg. Ikke helt ulikt en annen kjent skiløper ved navn Ingvild Flugstad Østberg, som fortsatt spiller noe fotball i sommerhalvåret.

– Ingvild er helt klart et forbilde. Hun har alltid sagt at hun synes det er viktig å ha fotballen der og at det gjør at hun klarer å prestere på ski. Det tror jeg gjelder for min del også.

Ydmyk og tålmodig

Tross mange sterke prestasjoner de siste årene er ikke Myhre personen som tar av. Drømmen er å bli så god som mulig og være med å prege de store mesterskapene, men hun tenker langsiktig og skynder seg langsomt på vei mot målet. Det er nemlig først de siste årene at hun har lekt med tanken om å satse på ski.

– Det er kanskje de siste årene at jeg har skjønt at jeg har mulighet til å bli god. Og det er en motivasjon i seg selv. Men skigleden har alltid vært der, sier 18-åringen.

– Hva vil du si er dine sterkeste sider som idrettsutøver?

– Jeg er tålmodig. Jeg har beina godt plantet på bakken, og klarer å se flere år frem i tid. I tillegg prøver jeg så godt jeg kan å være ydmyk over det jeg presterer og bry meg om andre. Det vet jeg at jeg vokser på både som idrettsutøver og som person, påpeker Byåsen-løperen.

Mange å takke

Den ferske juniorverdensmesteren ble en del av juniorlandslaget før årets sesong, og Myhre forteller at det har vært både artig, inspirerende og motiverende å få være en del av laget og få møte konkurrenter hun vanligvis kun ser om vinteren. Bak en idrettsutøver med suksess står det imidlertid mange støttepersoner, og Julie Myhre er intet unntak. Hun vet nesten ikke hvor hun skal begynne når vi spør hvem som har æren for at hun har blitt god på ski.

– Det er veldig mange som fortjener en takk. Familien har alltid støttet meg, fulgt meg på skirenn og hjulpet meg med ski. I tillegg har jeg Byåsen IL og trener Rune Sandøy, som har fulgt meg de siste fem årene. Det fungerer like bra hvert år, sier hun og smiler.

I moderklubben Byåsen er Myhre på ingen måte den eneste junioren med resultater. Så langt i sesongen har hele 16 løpere tatt poeng i Norges Cupen, og godt over 30 løpere er vanligvis med på de største rennene. Myhre er stolt over klubben sin. – Vi viser med satsingen vår at vi har både topp og bredde, og det er stort. Det tror jeg også vi vokser på som klubb, sier hun.

Legger grunnlaget i myra

Med et solid klubbopplegg, juniorlandslagsplass og trening i skoletiden på Heimdal videregående skole er det nok av tilbud å velge mellom for det unge langrennstalentet. Hovedpersonen selv er imidlertid nøye med å ikke gape over for mye.

– Jeg trener veldig tradisjonelt, men holder nok litt igjen. Jeg tenker langsiktig, følger utviklingstrappa til Norges Skiforbund og er veldig trygg på det. I tillegg tenker jeg alltid godt gjennom hvorfor jeg gjør ting, forklarer Myhre, og lar det skinne gjennom at hun føler hun fortsatt har mye å gå på.

Foran årets sesong har det blant annet vært mye fokus på timingen i staking og å bli råere i overkroppen.

– Her tror jeg vi har mye å lære av gutta, sier hun.

Men Myhre har også jobbet med ting hun føler hun allerede mestrer godt. Det er viktig å opprettholde og forbedre sine sterke sider. Favorittøkta er ikke overraskende i et terreng hvor veldig mange andre store skiløpere har lagt grunnlaget sitt.

– Jeg synes det er artig med elghufs, men trives også veldig godt på langtur i myra. Der er det mykt underlag og du kan løpe i mange timer, avslutter hun med et smil.

JULIE MYHRE

Født: 29.07.1996

Klubb: Byåsen IL

Skole: Heimdal vgs

Trener: Rune Sandøy

Meritter: Gull i junior-VM stafett, seks Norges Cup-seiere, syv øvrige Norges Cup-pallplasser

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy