OL-mesteren åpner for å avfeie trenerråd: – Har blitt mer robust
2033 Views

OL-mesteren åpner for å avfeie trenerråd: – Har blitt mer robust

September 23, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Ragnhild Haga har blitt klokere av motgangen forrige sesong. Melodien i framtida blir å stole mer på egne vurderinger.

Den eventyrlige OL-sesongen som endte med to gull i Pyeongchang-lekene ble avløst av ujevne resultater og en trøblete VM-sesong. Nedturen sist vinter har naturlig nok ergret 28-åringen.

Samtidig er Haga klar på at hun sitter igjen med erfaringer som blir nyttige i arbeidet med å finne tilbake til formen som ga OL-suksess i Sør-Korea.

– Jeg tror jeg har blitt litt mer robust. Nå stoler jeg enda mer på meg selv på flere områder. Hvis en trener eller en i støtteapparatet sier «gjør sånn» og jeg er uenig, gjør jeg rett og slett ikke det, sier Haga til NTB og smiler.

Intervjuet finner sted under langrennslandslagets høydesamling i Font Romeu. I høstsola i den franske fjellheimen utdyper Haga lærdommen hun tar med seg fra den tunge sesongen.

– Jeg lytter mer til magefølelsen. Jeg skal ikke si at den alltid har rett heller, men jeg tror jeg har blitt flinkere til å la noen kommentarer passere og ikke henge meg opp i alle mulige råd, sier hun.

Nesten hele veien

Sjetteplassen på 10-kilometeren i fri teknikk på Lillehammer før jul ble forrige sesongs beste resultat. I VM måtte hun nøye seg med å gå den avsluttende tremila. Der ble det tiendeplass.

Det er naturlig nok et stykke unna der jenta med to OL-gull ønsker å være. Haga svarer bekreftende på at forrige sesong står igjen som karrierens tyngste.

– Ja. Jeg har hatt litt motgang før også, men det var litt ekstra å kjenne på at man skulle få et slag i trynet etter OL-sesongen. Kontrasten ble stor. Jeg er ganske tålmodig av meg, men da det sto på som verst midt på vinteren, var det irriterende, sier Åsen-løperen.

Vinteren ble en evig jakt på svar. Haga reiste rundt på skirenn hun egentlig visste hun ikke var klar for. Samtidig gikk det ikke så dårlig at det var grunn til å dra på håndbrekket heller. Det var kanskje det som var vanskeligst.

– Hadde jeg vært nummer 30-40, hadde det vært lettere å ta meg ut av konkurranse og si «Ragnhild, nå skal du hvile en måned». Men det var «nesten» hele veien, og da håper man at det løsner. Det gjorde det aldri, fastslår Haga.

Hadde blitt svakere

Nå har hun lagt nedturen bak seg. Pilene peker rett vei, kroppen tar til seg trening og testene blir stadig bedre og bedre. Det gir optimisme foran vinteren som venter. Haga foretrekker samtidig å være på vakt.

– Jeg føler alltid at når man har hatt en litt tung periode, kan man aldri garantere at man ikke kommer inn i det sporet igjen, men jeg håper å unngå det, sier langrennsprofilen og smiler.

Grep har hun også tatt i treningsarbeidet.

– Jeg trener litt roligere og litt mer styrke. Jeg hadde blitt svakere, så vi fant ut at det for meg kanskje er viktig å være ganske sterk. Jeg har derfor trent mer styrke, og så har jeg trent mindre hurtighet. Det tror jeg det ble for mye av i fjor, sier Haga.

Den gode OL-sesongen har også vært god når tålmodigheten har vært satt alvorlig på prøve.

– Det har vært en trygghet å ha OL-sesongen i bakkant. Jeg vet at jeg kan bedre. Jeg tror det hadde vært tyngre hvis jeg hadde fått den «trøkken» i vinter uten å ha prestert tidligere. Da hadde det nok vært verre å motivere seg til fortsettelsen, sier Haga ærlig.

Mer behagelig

Nå er blikket rettet mot den kommende mesterskapssesongen, der Tour de Ski er høydepunktet. Foran den har 28-åringen forflyttet seg fra forsvarsposisjon til angrepsposisjon.

– Ja, det vil jeg si. Der har det endret seg. Det er ikke så mange som regner med meg lenger, og det er kanskje like greit.

– Er det behagelig?

– Ja, da kan jeg overraske og slå litt underfra, smiler Haga.

NTB

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy