Petter Northug legger opp som langrennsløper på toppnivå - SKIport
4982 Views

Petter Northug legger opp

Petter Northug (32) bekreftet onsdag at han legger opp som langrennsløper på toppnivå. Norsk og internasjonalt langrenn mister dermed en av sine største profiler.

Desember 12, 2018
Petter Northug
Skrevet av:

administrator

Foran et fullsatt pressekorps på Lerkendal i Trondheim fortalte en striglet 32-åring at en lang og innholdsrik karriere er over, og at han er ferdig som langrennsløper på toppnivå.

 

– Jeg har tatt et valg om å legge opp som skiløper. Som jeg sa på Beitostølen har det vært en trøblete sensommer og høst. Jeg har forsøkt å være i ok form når sesongen skulle starte, men jeg har kjent i de to siste ukene at jeg mangler det siste for å levere på dette nivået. Jeg orker ikke å bruke mer energi og krefter for å beholde denne plassen når jeg ligger så langt etter, sa Northug.

 

En tøff avgjørelse

Han fikk problemer med å holde tårene tilbake da han spesielt takket familien for all støtte gjennom årene.

– Det har vært et eventyr. Jeg hadde en drøm som liten gutt om å bli en god skiløper, og jeg er stolt over det jeg har fått. Langrenn har vært livet mitt i mange år, og det er tøft å gi seg, men samtidig er det litt godt også, sa Northug.

– Jeg har tenkt mye på denne den siste uka. Det er begrenset hvor lenge man gidder og prøve når framgangen har manglet.

En svært rørt Northug slet på podiet i sin avslutningspressekonferanse.

– Dette var tøffere enn jeg hadde trodd, sa Northug på spørsmål fra NRK.

 

Northug har hatt en trøblete inngang til sesongen og har ikke vært i nærheten av verdenscuplaget så langt. Mosvik-kroppen har ikke respondert på trening, og sa under sesongåpningen på Beitostølen at dersom han ikke gikk fort på ski innen midten av desember så var det slutt.

12. desember var avgjørelsen tatt: Northug gir seg på toppnivå.

 

Northug har 13 VM-gull, to OL-gull og to sammenlagtseirer i verdenscupen blant sine meritter.

 

Noen høydepunkter fra Petter Northugs karriere:

  • Petter Northug slo seg for alvor inn i nordmenns bevissthet da han vant spurtet ned Frode Estil og tok NM-gull i skiathlon i Kongsberg 22. januar 2006. En times tid senere fikk han beskjed om at han ikke kom med til OL i Torino. Bitterheten over det avslaget preget hele hans karriere. Dagen etter slo junioren Norges antatte ankermann i Torino-OL, Tore Ruud Hofstad, da han gikk Strindheim inn til seier på NM-stafetten og de berømte ordene «Å æ ska faen ittj te OL!» falt.
  • I junior-VM noen uker senere tok han fire gull, og etter at OL var over tok han sin aller første verdenscupseier i skiathlon i Falun 8. mars. Det gjorde han som den yngste mannlige langrennsløperen gjennom tidene. Om folk ikke skjønte det i Kongsberg i januar, så skjønte de i hvert fall da at en stjerne var født.
  • VM i Sapporo i 2007 huskes for to ting for Northugs del. Den første var katastrofal og handler om da han satte staven mellom beina og falt da han skulle avgjøre til soleklart gull i skiathlon. I boka «Min historie» forteller han om hvordan dette red ham som en mare i måneder etterpå. Litt av skuffelsen over fallet ble oppveid da han gikk Norge inn til stafettgull seks dager senere. «Barneskirenn!» skrek Northug og skapte umiddelbart et munnhell som fortsatt lever i beste velgående.
  • 22. februar 2009 tok han som 23-åring sitt første individuelle VM-gull. Igjen var det spurten som avgjorde da Anders Södergren og Giorgio Di Centa ble gjort til statister. Fem dager senere sikret han et nytt, norsk stafettgull da Tysklands ankermann Axel Teichmann ble beseiret. På VMs siste dag ble Northug på mange måter konfirmert som langrennsløper da vant den avsluttende femmila i mesterskapet.
  • Under OL i Vancouver i 2010 var Northug en av de store favorittene på alle distanser, men det startet dårlig med såkalt stang-ut både på 15-kilometeren i fri teknikk og skiathlon. Mandag 22. februar gikk han helt overlegent da det ble gull i lagsprint sammen med Øystein Pettersen. På OLs avslutningsdag tok han karrierens eneste individuelle OL-gull da han vant femmila.
  • I mange, mange år hadde Northug hatt VM i Oslo i 2011 i tankene. Det var der han skulle vise sitt sanne potensial. Fallhøyden var formidabel, men Northug skuffet ikke og tok tre gull. Han åpnet med sølv bak svensken Marcus Hellner i sprint, før han tok gull i skiathlon. Da gråt Northug. I stafetten ble Sveriges Hellner spurtslått, og måten han feiret seieren på fikk svenskene til å kalle ham en gris. Igjen ble det seier på femmila. Russeren Maxim Vylegzjanin ble fragått i den siste bakken.
  • I VM i Val di Fiemme i 2013 ankret han Norge inn til et nytt stafettgull, men det er seieren på 15-kilometeren i fri teknikk vi husker. Der gikk kanskje Northug ett av sine aller beste renn med individuell start noen gang. Northug var i tet fra start til mål og vant suverent.
  • Etter et skuffende OL i Sotsji i 2014 og den mye omtalte promilleferden med bil i mai 2014 tok Northug nytt grep. VM i Falun ble det store målet, og comebacket på øverste nivå ble en dundrende suksess. I Falun hanket han inn fire gull. Femmilsgullet er det mest legendariske. Måten han dro seg opp gjennom feltet i avslutningen er et av langrennssportens mest magiske øyeblikk. Det ble også hans siste mesterskapsgull.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy