SKIsport: Ski-helgen oppsummert - Beitostølen, Levi og hopp i Polen
2691 Views

Ski-helgen oppsummert

En begivenhetsrik skisport-helg er over, med langrennsåpning på Beitostølen, slålom i Levi og hoppkonkurranser i Polen lørdag og søndag. Noe du gikk glipp av? Her en er oppsummering.

November 18, 2018
Skrevet av:

administrator

Alpint – bare nesten for Henrik Kristoffersen i Levi

Verdensener Marcel Hirscher vant verdenscuprennet i slalåm i Finland søndag. Henrik Kristoffersen endte på andreplass 9/100 bak østerrikeren. Kristoffersen lå kun sju hundredeler bak Hirscher etter førsteomgangen og hadde en god posisjon til å vinne rennet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Likevel viste østerrikeren hvorfor han er best i verden og vant rennet foran Norges håp, som ble henvist til andreplass. Svenske André Myhrer kom på tredjeplass – hele 1,41 sekunder bak Hirscher.

– Hva skal man si? Det er jo et hav foran resten. Per dags dato er han tydeligvis bare én prosent bedre eller noe sånn, men sånn er det. Det er godt å starte med en andreplass. Det er en lang sesong, sa Kristoffersen til NRK etter målgang.

– Jeg fikk et tips fra Michael Matt (lagkamerat) om den siste porten. Det var et godt innspill som hjalp meg, og det kan ha vært avgjørende, sa Hirscher til ORF. Bakken i Levi skapte utfordringer for de norske utøverne. Leif Kristian Nestvold-Haugen gikk i bakken i finaleomgangen, men valgte å fortsette selv om tiden gikk og endte på 24.-plass. 30-åringen ble far for andre gang natt til lørdag. Både Simen Ramberg Christensen og Timon Haugan kjørte ut i starten av finaleomgangen. Det samme gjorde Sebastian Foss Solevåg i førsteomgangen. Jonathan Nordbotten klarte ikke å avansere til finaleomgangen.

 

Alpint: Haver-Løseth mellomfornøyd etter 9.-plass

Nina Haver-Løseth hadde blandede følelser etter at hun ble nummer ni i Levi-slalåmen i verdenscupen. Alpindronningen Mikaela Shiffrin tok en suveren seier. Det var en godkjent sesongåpning av 29-åringen, som forrige måned gikk glipp av verdenscupstarten i Sölden på grunn av en overbelastning i kneet. Haver-Løseth endte 1,47 sekunder bak Shiffrins vinnertid. Selv skulle hun gjerne sett at vinteren hadde startet enda bedre.

– Det blir litt både og. Topp ti er greit, men jeg vil gjerne ligge høyere enn det. Jeg har mye å gå på, og i dag fikk jeg det ikke helt til å stemme. Og det er jeg avhengig av at det gjør, men det er godt å være i gang. Motivasjonen er på topp, og det er godt å kjenne på i en alder av 29 år, sa Haver-Løseth til NRK.

Spjelkavik-alpinisten var akkurat innenfor de ti beste etter første omgang. Hun kjørte uten store feil og var 1,29 sekunder bak Shiffrin. I finaleomgangen røynet det på litt tid i henget, men Haver-Løseth gjorde uansett et lite byks på resultatlista.

 

Langrenn: Nytt Johaug-show søndag, overlegen på 10-kilometeren i skøyting

På søndag var det klar for nytt Johaug-show, hvor hun var overlegen på 10-kilometer i skø

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

yting. Johaug smadret store deler av feltet og vant søndagens 10 kilometer i fri teknikk på Beitostølen. Langrennsstjernen imponerte voldsomt. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer to 26 sekunder bak Johaug. Det var krevende forhold med ganske løs snø under rennet.

– Dette er Therese opp mot sitt ypperste og urovekkende for alle konkurrenter, sa NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn under TV-sendingen.

Fredag gjorde hun comeback etter dopingutestengelse. Da vant Johaug i overlegen stil i klassisk. Dermed fikk hun akkurat den returen hun ha

 

 

 

 

Langrenn: Røthe med knallsterk 15-kilometer

Det var på forhånd ventet en duell mellom Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby, men Sjur Røthe gikk styggfort og vant 15-kilometeren på Beitostølen. Vestlendingen taklet den løse snøen best og vant til slutt 11,1 sekunder foran Krüger. Johnsrud Sundby kom inn på tredjeplass 11,8 sekunder bak seiersherren. Røthe klokket inn på 33.45,7

– I dag var det litt Sjur-føre. Nå fungerer det bra. Jeg kunne ikke gjort dette uten å være helt hundre prosent, så det var veldig godt å få bekreftelse på det. Selv om det er nasjonal åpning, hadde jeg et veldig stort mål om å bruke dette som en trening inn mot det som skjer her på Beitostølen om tre uker, sa Røthe til NRK etter målgang.

Omtrent halvveis hadde Sundby 4,9 og 8,8 sekunder ned til henholdsvis Krüger og Røthe, men da skrudde sistnevnte på turboen og var likt med Sundby med fem kilometer igjen.

30-åringen fra Voss så seg ikke tilbake og hadde over ni sekunder fram til konkurrentene etter 12,2 kilometer. Deretter suste han inn til en fortjent seier.

 

Langrenn: Klæbo viste klasse med sterk spurtseier

Storfavoritt Johannes Høsflot Klæbo innfridde forventningene da han spurtslo Emil Iversen i sprinten på Beitostølen lørdag. Trønderen ledet an i feltet, men Gjøran Tefre snek seg forbi før siste bakk. Da skrudde Klæbo på turboen og rykket ifra førdianeren, men bak truet Emil Iversen. Iversens angrep på oppløpet holdt ikke helt inn, og Klæbo gikk kontrollert inn til sin tredje strake sprintseier på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det var tungt. Skikkelig hardt. Jeg var så stiv i finalen at det var bra vi ikke hadde noen flere runder, sa en sliten seiersherre til NRK etter målgang.

– Iversen kom fort på oppløpet, men heldigvis hadde jeg kontroll. Det er godt å få svar på at skøyteformen egentlig er helt grei, sa Klæbo videre.

Eirik Brandsdal tok tredjeplassen knepent foran Tefre. Sindre Bjørnestad Skar og Finn-Hågen Krogh fikk det tungt i finalen og endte henholdsvis 7,94 og 9,94 sekunder bak Klæbo.

Tefre var i en klasse for seg i den første semifinalen. Vestlendingen var også sterkest i prologen da han snek seg forbi Klæbo. Iversen vant det andre semifinaleheatet foran Klæbo, som slakket ned da avstanden ned til konkurrentene var trygg.

Petter Northug måtte nøye seg med bare å gå sprintprologen på Beitostølen. Med 35.-plass var han et snaut sekund for sent ute til å sikre seg plass i utslagsrundene. Trønderen har slitt med formen og gikk ikke søndagens distanserenn i fri teknikk.

Langrenn: Falla med knusende sprintseier da skiskytter Eckhoff imponerte stort

Skiskytter Tiril Eckhoff yppet seg mot langrennseliten i sprinten på Beitostølen, men Maiken Caspersen Falla tok en forventet finaleseier. Falla var storfavoritt, men det var knyttet stor spenning til Eckhoff. Skiskytteren overrasket alle da hun slo Falla i prologen.

Eckhoff holdt lenge med, men Falla viste ren styrke da hun rykket ifra i siste bakke. På oppløpet var det ingen tvil, og 28-åringen gikk kontrollert inn til seier. Stortalentet Kristine Stavås Skistad (19) endte på andreplass, mens Lotta Udnes Weng ble treer. Eckhoff kom inn på en sterk fjerdeplass. Kari Øyre Slind tok femteplassen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom sist.

 

Hopp: Norsk dress-miss, Johansson disket i lagkunkurransen og svak innsats i det individuelle rennet på søndag

Robert Johansson ble diskvalifisert under lagkonkurransen i hopp i Polen lørdag. – Litt krise, sa landslagstrener Alexander Stöckl. Det var trøbbel med hoppdressen som skapte trøbbel. Det ble slått ned på av kontrollørene.

– Vi trodde var godt innenfor det som var lovlig. Dette er jo en liten krise. Vi prøver å være innenfor grensene, sa landslagstrener Stöckl til NRK.

– Jeg synes det er veldig kjedelig, og jeg vil ikke at det skal skje igjen, sa Johansson til NRK.

– Det blir jo ikke stort verre enn at vi ikke får med tellende hopp. Det er det verste som kan skje, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Søndagens individuelle renne ble ikke stort bedre. Johann André Forfangs 10.-plass var det beste de norske fikk til i Wisla. Russland kunne derimot juble for nasjonens aller første verdenscupseier i herrehopp.

Både Daniel-André Tande og Andreas Stjernen var ferdige for dagen etter første omgang. Til slutt ble Forfangs plass på topp ti det beste de norske hadde å skilte med.

Tromsøværingen, som lå på 18.-plass etter første svev på 122,5 meter, var 0,2 poeng unna en midlertidig ledelse da han hoppet 128 meter. Utover finaleomgangen ble han dyttet nedover resultatlista. På en ellers svak Norge-dag kunne han i det minste glede seg over et byks på åtte plasser.

Anders Fannemel havnet halvmeteren bak Forfang og endte på 14.-plass. Deretter fulgte Johansson to plasser og halvannet poeng bak Fannemel etter et finalehopp på 125 meter. Stjernen og Tande måtte se Wisla-finalen fra tribuneplass etter å ha endt på henholdsvis 35.- og 36.-plass. De gjorde hopp på henholdsvis 119 og 113 meter.

 

Kombinert: Jarl Magnus Riiber med dobbelt gull og kongepokal

Lørdan vant Riiber overlegent og hadde 39 sekunder ned til sølvvinner Espen Andersen etter langrennet på fem kilometer. Einar Lurås Oftebro på bronseplass var ytterligere fire sekunder bak.

 

Beitostølen 20181117.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 

Det var onsdagens provisorisk hoppdel i Midtstubakken som la grunnlaget for lørdagens kombinertsprint på Beitostølen. Riiber gikk ut i sporet 20 sekunder foran storebror Harald Johnas, som til slutt endte på fjerdeplass. Magnus Moan ble nummer fem og var snaue minuttet bak seiersherren. Søndag tok Riiber sitt andre NM-gull på to dager etter en kontrollert seier på 10-kilometeren lørdag.

 

Heming-løperen gikk ut i sporet 56 sekunder før nærmeste konkurrent og holdt som ventet konkurrentene på avstand fra start til slutt. 21-åringen klokket inn på 29.28 og sikret seg sin andre triumf etter gårsdagens triumf på 5-kilometeren.

Jevnere ble kampen om sølvet. Jørgen Nyland Graabak, Magnus Krog, Magnus Moan og Jan Andreas Schmid fulgte hverandre tett. Tross fall like før slutt klarte Graabak å hente seg inn og spurtslå Krog i kampen om medaljene. Moan tok den kjipe fjerdeplassen, mens Schmid kom inn på femteplass. Kvartetten kom inn 51 sekunder bak Riiber.

 

Kombinert: Westvold Hansen tok NM-gull

Gyda Westvold Hansen kom til mål i ensom majestet og tok NM-gull i kombinert for kvinner på Beitostølen lørdag. Westvold Hansen, som er Therese Johaugs kusine og klubbvenninne med langrennsstjernen i Nansen, gikk først ut i det fem kilometer lange langrennet og tok godt vare på ledelsen.

– Det ble et tungt løp, men det var veldig artig å gå her, sa den glade norgesmesteren etter målgang.

Haslum-løper Ida Marie Hagen tok sølvet etter å ha vært nummer fire i hopprennet, mens junioren Thea Minyan Bjørseth tok bronsemedaljen. Hagen og Minyan Bjørseth var begge slått med godt over minuttet av norgesmester Westvold Hansen. Sistnevnte tok også NM-gull forrige sesong. Kombinertkvinnene gjør debut i VM-sammenheng i Oberstdorf i 2021.

 

(©NTB)

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy