Slik holder du deg frisk i høst
1879 Views

Slik holder du deg frisk i høst

UNNGÅ SYKDOM: Gjør du ting rett i høst holder du deg frisk, og får maks ut av treningen. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Høsten er kanskje den viktigste treningsperioden for en skiløper. Da gjelder det å holde seg frisk for å unngå unødige treningsavbrekk.

Høsten er for alvor over oss, og det blir stadig kjøligere og fuktigere vær. Med det øker også risikoen for sykdom, og det kan både svi og koste dyrt i en så viktig treningsperiode som det høsten er. For å unngå å miste verdifull trening kort tid før sesongstart handler det om å gjøre ting rett for å redusere sykdomsrisikoen:

  1. Kle deg riktig
    Det er banalt, men enkelt. Riktig påkledning på trening (og for så vidt også ellers) er avgjørende for om du klarer å holde deg frisk gjennom høsten. Du skal være tørr og varm, men ikke så varm at det hemmer deg i treningen. Ulltrøya blir mer og mer aktuell jo nærmere vinteren vi kommer, og ullsokkene bør sannsynligvis allerede være på. Husk også klær som puster godt – du skal tross alt være i aktivitet – og reguler gjerne i forhold til intensitet og type økt.
  2. Tørt skift
    En tørr trøye i bagen for umiddelbart skift etter treningsøkt er obligatorisk på alle treningsøkter – i hvert fall om høsten. Er det skikkelig ruskevær, holder det ikke bare med trøya, da trenger du fullt skift. «Jeg trenger ikke skifte, jeg bruker bare fem minutter hjem» er nettopp de fem minuttene som kan gjøre at du blir syk, og som igjen gjør at du mister langt mer enn fem minutter i skisporet til vinteren. På tøffe økter kan det være lurt å ha med en tørr trøye i drikkebeltet for å skifte rett etter intervallene.
  3. Mat etter trening
    En liten matbit rett etter trening (senest 30 minutter etter avsluttet økt) er også obligatorisk på alle treningsøkter. En banan, sjokoladebar, sjokolademelk, yoghurt eller annet som er enkelt å få i seg og gir rask energi, bør ligge i bagen og inntas umiddelbart etter trening. Det optimaliserer restitusjonen, som igjen gjør deg mer motstandsdyktig mot sykdom.
  4. Restitusjon/hvile
    Generelt stort fokus på restitusjon, hvile, søvn og sykdomsforebyggende tiltak vil selvsagt også redusere sykdomsrisikoen. Få i deg nok mat og drikke, ha fokus på orden og renslighet og sørg for å planlegge godt slik at du også får nok søvn/hvile. Men kanskje viktigst av alt; lytt til kroppen og de signalene den gir! 

 

Gradvis opptrapping

Dersom «uhellet» først er ute og du blir syk i høst, kan vi, satt litt på spissen, si at det skyldes én av følgende to ting:

  1. For høy (total)belastning den siste tiden, og kroppen sier fra at «nok er nok» ved å bli syk.
  2. For dårlig fokus på sykdomsforebyggende tiltak.

Ved det første punktet er sannsynligheten for at du blir syk lenge liten fordi kroppen rett og slett bare trenger hvile. Da kommer du som regel bare sterkere ut av det. Ved det andre punktet kan du bli syk lenge, men da har du i hvert fall lært å skjerpe de sykdomsforebyggende tiltakene fremover.

Husk også å legge opp til en gradvis opptrapping av treningen etter en sykdomsperiode. Generelt sett er anbefalingen to treningsdager med korte, rolige økter uten tilbakefall før du trener «normalt». Kortere opptrapping ved kort sykdomsperiode – lengre opptrapping ved lang sykdomsperiode.

Gjør ting rett – og få en rå treningshøst!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy