Sundby bekrefter at han er vraket fra landslagstroppen
2630 Views

Sundby bekrefter at han er vraket fra landslagstroppen

April 26, 2020
Skrevet av:

Kristin Roset

Herrelandslagstroppen i langrenn slankes fra 15 til 12 utøvere kommende sesong. Martin Johnsrud Sundby bekrefter til NRK at han ikke er med i troppen.

35 år gamle Martin Johnsrud Sundby har vært en del av landslaget i 12 strake år. Nå, med VM i Oberstdorf i februar og mars neste år, blir ikke Sundby å finne i troppen. Det forteller Sundby selv til NRK.

– Det er som om at kona etter 30 år skal søke skilsmisse og ikke vil ha deg på laget lengre. Det er en utrolig rar følelse, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Laguttaket skal presenteres av Norges Skiforbund førstkommende tirsdag. Der er ikke Sundby med, noe han ikke er veldig sjokkert over selv.

– Det er klart jeg har hatt en familiesituasjon (kona venter barn nummer tre i mai) som har gjort sitt til at jeg ikke har vært med som bidragsyter i gruppa, sier Johnsrud Sundby.

Kontroll på det fysiske

Det blir mye nytt for 35-åringen i tiden framover.

– Det fysiske har jeg kontroll på. Det er disse andre tingene jeg må ta stilling til. Det blir en rar situasjon. Til sommeren kommer jeg sikkert til å drømme tilbake til tiden hvor alle fikser alt for meg. Men sånn har ting blitt, sier han til NRK.

Senest under NM på Konnerud tok Johnsrud Sundby sølv på tremil. Tidligere har han to OL-gull, fire VM-gull og to OL-sølv.

– Jeg har hatt gode resultater som har reddet plassen min litt. Men jeg har fått en spesialløsning over lang tid. Så har jeg hatt en bedriten vinter hvor det er vanskelig å snekre på en spesialløsning når du sportslig heller ikke er spesielt kvalifisert, sier han.

På spørsmål fra NRK om det kjennes vemodig, svarer 35-åringen:

– En utrolig rar følelse. Det er veldig rart. Men mitt mål er det samme. Jeg skal ta medaljer i VM til vinteren. Men på andre premisser og premisser jeg ikke har peiling på. Det er vemodig. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive følelsen ennå, sier han.

Stenshagen ut?

Allroundlandslaget vil kommende år bestå av Emil Iversen, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og nykommer Martin Løwstrøm Nyenget, melder NRK.

Dersom NRKs opplysninger stemmer får heller ikke Mathis Stenshagen fornyet tillit på sprintlandslaget.

Johannes Høsflot Klæbo er flyttet ned på sprintlandslaget. Der får han selskap av Sindre Bjørnestad Skar, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Erik Valnes og Håvard Solås Taugbøl.

Sondre Turvoll Fossli og Eirik Brandsdal har begge gitt seg etter sist sesong. Niklas Dyrhaug er ute av allroundlandslaget, men fortsetter satsingen på egen hånd.

Tidligere denne uken kom nyheten om at Astrid Uhrenholdt Jacobsen valgte å gi seg på toppnivå.

Om Martin Johnsrud Sundby

* Alder: 35 år (født 26. september 1984)

* Klubb: Røa

* Meritter:

* OL: 2 gull (4 x 10 km stafett, lagsprint 2018), 2 sølv (4 x 10 km 2010, 30 km skiathlon 2018), 1 bronse (skiathlon 2014)

* VM: 4 gull (15 km klassisk 2019, 4 x 10 km 2019, 2017 og 2011), 3 sølv (30 km skiathlon 2017 og 2013, 15 km klassisk 2017), 2 bronse (30 km skiathlon 2019, 15 km klassisk 2011)

* Verdenscupen: 30 enkeltseirer. Tre sammenlagttriumfer.

* Aktuell: Er ifølge NRK ikke med på landslaget som blir presentert tirsdag.

Ole Morten Iversen:
Enig med skiforbundet om ny toårskontrakt

Ole Morten Iversen går på en ny periode som landslagstrener for Therese Johaug og resten av langrennskvinnene.

Iversen bekrefter overfor Trønder-Avisa at han har kommet til enighet med langrennssjef Espen Bjervig om betingelsene for en ny avtale.

Trønderen har vært på utgående kontrakt og sa nylig at han forholdt seg som om han var ferdig i jobben om kort tid. Nå er brikkene falt på plass.

– Jeg fortsetter, jeg. Det har ikke vært et så vanskelig valg, men noen biter måtte på plass. Espen Bjervig (langrennssjef) har hatt nok å tenke på den siste tiden, så jeg regnet med at det kom på plass når det måtte, sier Iversen til lokalavisen.

Iversen omtaler dialogen med forbundet som veldig ryddig og grei.

– Det er litt som jeg sier, at noen ting måtte falle på plass. Så ga også Geir Endre Rogn seg, så det handlet litt om tilsettingen der. Jeg trengte noen signaler der. Espen har vært positiv og løsningsorientert hele veien, sier Iversen.

Geir Endre Rogn har vært assistenttrener på kvinnelandslaget de siste sesongene, men ga seg nylig i jobben for å prioritere familien.

(©NTB)

 
 

Fossli legger opp etter hjertestansen:
– Helsa kommer foran alt annet

Sondre Turvoll Fossli avslutter langrennskarrieren. Han fikk hjertestans i august i fjor og setter helsen først.

Norges Skiforbund bekrefter sprintlandslagsløperens beslutning i en pressemelding. VG omtalte saken først.

– Det har vært en utfordrende tid, med en grundig prosess, og nå har jeg sammen med mine nærmeste tatt avgjørelsen om å legge opp, sier Fossli.

– Etter hjertestansen 12. august i fjor har jeg vært gjennom en rekke tester i regi av dyktige fagfolk. Resultatet av disse er at det rett og slett ikke er forsvarlig for meg å drive med idrett på toppnivå fremover, sier Hokksund-løperen videre.

Fossli har konkurrert internasjonalt i langrenn siden 2009, i verdenscupen fra 2011. Han har startet i verdenscupen 47 ganger. Det har resultert i fem individuelle pallplasseringer hvorav én seier i Kuusamo i 2015.

Hjertestansen

I fjor sommer ble han imidlertid rammet av hjertestans på vei til trening. Det endret mye.

– Jeg hadde selvfølgelig sett for meg at jeg skulle drive med toppidrett i veldig mange år til, men nå blir det dessverre ikke sånn, sier Fossli.

Han legger ikke skjul på at det er tungt å forlate landslagsmiljøet.

– Helsa kommer foran alt annet selv om jeg kommer til å savne livet og miljøet som toppidrettsutøver, sier sprinteren.

Han takker samtidig kjæresten Henriette og snarrådige forbipasserende som reddet livet hans da hjertet stanset.

– Det har jeg reflektert mye over, og jeg vil være evig takknemlig for at jeg har livet i behold. I tillegg vil jeg takke lagkameratene mine som har sørget for å inkludere meg på alle mulige måter hele veien, støtteapparatet i Skiforbundet, og alle dere andre som har oppmuntret meg i denne tiden hvor ting har vært uavklart, sier Fossli.

Legger nye planer

Tiden som kommer skal han bruke til å finne ut hvordan han kan bruke langrennserfaringen inn mot noe annet han kan satse like målrettet på.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen skryter av eleven som nå avslutter karrieren.

– Sondre har vært en veldig fin person å ha i laget. Han er en velformulert, snill gutt som alltid har hatt et godt bidrag inn i gruppa, sier Monsen.

I 2015 ble Fossli U23-verdensmester i sprint i Kasakhstan. Han har i tillegg et sølv og to bronse fra juniorverdensmesterskap.

(©NTB)

 
 
 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy