Tilbake på rekordtid
2090 Views

Tilbake på rekordtid

TILBAKE: Kjetil Hagtvedt Dammen brukte fjorårssesongen på å kjempe seg tilbake fra skade. Foto: Eirik Lund Røer

Oktober 26, 2015
Skrevet av:

Eirik Lund Røer

Det manglet ikke på motgang i oppkjøringen til fjorårets langløpssesong for Kjetil Hagtvedt Dammen, men dedikert og nøyaktig treningsarbeid fikk Oslo-gutten tilbake på rekordtid.

Vi skrur tiden tilbake noen måneder. Mer eksakt til tirsdag 19. august 2014. En stor gjeng langrennsløpere var ute på rulleski da uhellet skjedde. Verst gikk det ut over Hagtvedt Dammen som valgte å kjøre ut i grøfta da han mistet kontrollen i den bratte utforkjøringen. Resultatet ble tre brudd i bekkenet, beskjed om total ro i åtte uker og at skisesongen sannsynligvis allerede var over.

– Jeg tenkte egentlig at dette får jeg ikke gjort noe med. Nå må jeg bare hvile og slappe godt av, slik at bruddene får gro, sier Team LeasePlan Go-løperen til SKIsport når vi spør han om hva han tenkte da han fikk den tunge beskjeden.

Det var nemlig ikke trening, langløp og konkurranser som stod i hodet på Hagtvedt Dammen de første dagene og ukene etter ulykken. Alt gjorde vondt til å begynne med, og selv korte lufteturer i rullestol var et pes. Men fremgangen viste seg raskt, og på seks ukers-kontrollen kom vendepunktet. Bildene så fine ut, og foten kunne belastes tidligere enn antatt. Hagtvedt Dammen så et lys i tunellen. – Jeg bestemte meg for å ha Vasaloppet som målsetting og tenkte at dette ville gjøre meg fokusert nok til å gjennomføre den kjedelige, men nødvendige opptreningen riktig. Om jeg ikke rakk det, ville jeg i hvert fall ha trent meg opp til at dette ikke skulle få noen innvirkning på meg senere i livet.

Tilbake før jul

Som sagt, så gjort. 32-åringen tok det skritt for skritt, bokstavelig talt. I starten klarte han ikke gå et skritt uten å ha krykker. Dagen etter kunne han gå noen få skritt uten krykker, og slik fortsatte fremgangen. I tett samarbeid med fysioterapeut jobbet Hagtvedt Dammen iherdig med det han kaller bestemorsøvelser på en gymmatte hjemme. Gradvis belastet han beinet med nye bevegelsesformer, selv om det var lett å bli litt ivrig i starten.

– Én uke etter at jeg kastet krykkene, prøvde jeg meg på rulleski, men det gikk dårlig. Jeg gikk i ti minutter før jeg snudde på grunn av smerter, og fysioterapeuten bare lo av meg. Jeg klarte ikke stå på ett ben engang, og så skulle jeg plutselig begynne å gå på rulleski, sier Dammen og ler.

Men han lærte, og etter hvert gikk det fint både å sykle, svømme, løpe og trene styrke. Skisesongen som så ut til å forsvinne var plutselig ikke så utenkelig likevel, og allerede før nyttår var han tilbake i konkurranse.

– Det gikk veldig fort, og så langt har jeg ikke hatt tilbakefall. Alt har gått i en bratt bakke oppover. Så lenge ting fungerte, tenkte jeg at det var like greit å komme i gang. Det er tross alt skirenn vi trener for å gå, fortsetter han.

Vil vinne Vasaloppet

Drømmen om å rekke og å være i form i Vasaloppet har altså vært motivasjonen på veien tilbake. Men Hagtvedt Dammen er litt usikker på grunnlaget etter å ha mistet mye av høsttreningen. I tillegg hadde han et to måneders avbrekk i starten av sesongen på grunn av en ryggskade.

– Når du har vært skadet, kommer du veldig lett opp til det nivået du var på, men det er det å ta det videre derfra som er tungt. Nå er fokus på det å få fart, spurt og stayerevne. Det er der jeg tror jeg har mest å gå på hvis jeg skal klare å kjempe om gode plasseringer, påpeker Dammen.

De mange avbrekkene har imidlertid gjort at han går inn i sesongen med et litt annet fokus. Fra tidligere å ha satset på sesongen under ett, er alt rettet mot ett løp denne vinteren.

– Jeg føler det er litt bortkastet hvis du ikke treffer med formen i det ene rennet du sikter deg ut, men i år måtte jeg spisse det mer. Jeg er overrasket over at det har gått så bra som det har hittil, og jeg håper å være med og kjempe om pallplassene i mars. Drømmen er å vinne Vasaloppet en gang, røper han til SKIsport.

Funnet sin treningsvei

Det snakkes mye om treningen de største langløpslagene gjør. Hagtvedt Dammen er klar på at det finnes forskjeller mellom de ulike teamene, men også innad i lagene kan treningen se svært forskjellig ut. Selv skiller han seg fra løperne som stort sett bare staker langt og hardt.

– I fjor staket jeg veldig mye og hadde en dårlig sesong. I år, både før og etter skaden, har jeg variert utrolig mye. Jeg har svømt, trent styrke på beina og overkroppen, staket, gått klassisk med fraspark, skøytet og syklet.

Endringene har vært til det bedre, mener Hagtvedt Dammen. Han tror det handler om å finne ut hva som passer for en selv.

– Jeg føler meg bedre, og ikke minst trives jeg med det. For meg passet det tydeligvis ikke å trene for ensformig, men det passer for noen. Det blir spennende å se hva det holder til, avslutter han.

Kjetil Hagtvedt Dammens treningstips til turløpere:

– Problemet for en turløper er tiden. Jeg tror det handler om kontinuitet i treningen og tror du kommer langt med et slikt oppsett:

  • 1-2 hardøkter i uka
  • 1 langtur i helgen
  • 1 styrkeøkt

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy