– Lite lukrativt å være randoneeutøvar fra Norge, men veldig moro!
2571 Views

– Lite lukrativt å være randoneeutøvar fra Norge, men veldig moro!

Januar 26, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Det er klart for en ny World Cup-runde i randonee, og denne gangen med det første direktesendte randoneerennet på norsk tv. Torsdag er det sprint, mens på lørdag er det individuelt renn i Sveits. 

I verdenscupen i desember gikk Hans-Inge Klette inn til karrierebeste i World Cup på nettopp sprintdistansen. Vi tok en prat med både Hans-Inge og Henriette Albon.

–Jeg er en 24 år gammel gutt fra Voss. Har drevet med langrenn tidligere, før jeg bestemte meg for å satse på randonee. Ved siden av, jobber jeg som tømrer, men har heldigvis en grei arbeidsgiver som lar meg få fri til treningsleirer og konkurranser. Verdenscupen i Sveits er første konkurransehelga i en hektisk tre vekers periode der eg planlegger å være i god form. Videre kommer WC i Italia og EM i Spania. Håper å være med å kjempe om en pallplass på sprintene framover, og gjøre mine beste løp i indviduell.

Hans-Inge Klette. Foto: Skimostats

Hvordan er det å satse på randonee i Norge?

– Det er lite lukrativt å være randoneeutøvar fra Norge, men veldig moro. Vi får reist mye og sett mange nye plasser og fjellområde. I tillegg har en hele fjellet som treningsarena, ikke bare en lysløype.

 

Henriette Albon (30) som skal gå individuell på lørdag er opprinnelig fra Sandefjord men bosatt i Isfjorden, Rauma. Hun er profesjonell fjelløper som driver med randonee om vinteren.

– Jeg var med i mine to første Norges Cup renn denne sesongen, etter at Covid satte konkurranser på vent en god periode. Ble Norgesmester på vertical distansen i midten av januar, men prioriterer hovedsakelig «individuell» distansen da det er denne jeg trener spesifikt mot. WC i Sveits er min første konkurranse på internasjonalt nivå, og jeg er forberedt på at det kan ta noen renn før jeg kommer ordentlig inn i det. Jeg kommer også til å stå på startstreken til WC i Italia 3. februar og EM i Spania 13. februar (begge «individuell» distanse). Må ærlig innrømme at jeg anser ikke meg selv som en fullverdig randone utøver helt enda, vi får se hvordan WC og EM går først, sier hun.

 

Henriette Albon. Foto: Lars Schneider

 

Hvordan opplever du satsingen på randonee?

–Frem til nå kan jeg si at erfaringene jeg har hatt rundt Norges Cup renn har vært veldig positivt! Dette er konkurranser med mange elementer: fysisk sett må man være på topp, men teknikk, taktikk og vær/snøforholdene gjør dette mer uforutsigbart enn f.eks. ett løp. Jeg trives veldig godt med å kombinere fjelløping om sommeren med randonee om vinteren, og er selv spent på å se hva jeg kan få til på startstreken i Sveits og senere Italia, forteller Albon.

 

Henriette Albon. Gudmund Høglund

 

Direktesending: NRK sender torsdagens renn kl. 15:25

Se også Internasjonal Ski mountaineering Federation

Resultater fra konkurransene

Disse stiller for Norge:
Henriette Albon, Isfjorden IL – individuell
Hans-Inge Klette, Viljar IL – sprint og individuell
Vegard Øie, Romsdal Randoneeklubb – sprint og individuell

U20
Trym Dalset Lødøen – sprint og individuell
Erik Kårvatn – sprint og individuell

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy