Nytt klimarom skal gi Norge OL-hjelp
3173 Views

Nytt klimarom skal gi Norge OL-hjelp

Januar 21, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Et nytt klimarom på Olympiatoppen gir de norske gullhåpene mulighet til å forberede seg på ekstrem varme i Tokyo-OL.

– Dette kan være avgjørende for om det blir medalje eller ikke, om det blir første- eller fjerdeplass. Her handler det om marginer, sier roer Birgit Skarstein til NTB.

Hun er midt i en treningsøkt. I rommet er det godt over 30 grader og høy luftfuktighet. Ved siden av henne er roer Erik Solbakken. Noen meter bortenfor løper medaljehåpene Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen på tredemølle.

Fredag var det offisiell åpning for Olympiatoppens nye fasiliteter. Den store nyheten er det nye klimarommet der man kan justere grader og luftfuktighet, alt fra minus 15 grader til ekstrem varme. Det er denne muligheten Skarstein mener vil ha stor betydning.

Slik skal nemlig Norge være bedre forberedt på krevende temperaturer både i friidretts-VM i Qatar i september og til det store målet, sommer-OL i Tokyo i 2020.

– For noen utøvere vil dette være helt avgjørende, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø fornøyd.

Stor effekt

I tillegg har rommet for utholdenhetstrening fått et kraftig løft, med blant annet nytt ventilasjonssystem og bedre luftforhold. Totalt kommer prislappen på cirka 15 millioner kroner.

I Tokyo ventes varme forhold og høy luftfuktighet. Forhold som dette kan påvirke prestasjonen voldsomt. Derfor skal det nye klimarommet få stor betydning for norske OL-håp.

Roerne har selv forsøkt lignende oppladning tidligere. Både før VM i 2017 og i fjor.

– Det vi har sett er at blant dem som responderte mest på varmen, så gikk prestasjonen betydelig ned. Jeg var en av dem. Pulsen gikk i været, og det var vanskelig å puste. Men mot slutten av varmeakklimatiseringen var det liten forskjell. Det er dit vi vil. Vi vil fjerne bakdelen man kan få i varmen, forteller Skarstein.

Grøvdal gikk på smell

En som vet hvor mye varmen kan påvirke prestasjonen, er distanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal. VM i Beijing i 2015 endte i nedtur. Mye av årsaken var klimaet i den kinesiske hovedstaden.

– Jeg ble tatt av varmen og var ikke god nok til å takle de tøffe forholdene, sa hun den gang.

28-åringen hadde fredag sin første 30 minutters gjennomkjøring i klimarommet. Hun testet ut klimanivået som kan ventes i Japan om ett og et halvt år.

– Det er tøffe forhold både i Dubai og i Tokyo. Hvis det blir slik, så må det trenes på. For dette er et sjokk for kroppen, sier hun og sikter til temperaturen i Olympiatoppens nye tilskudd.

– Hvis man ikke helt vet hva det gjør med kroppen, kan man gå på en smell, sier Grøvdal.

Maratonløper Sondre Nordstad Moen tror det kan ha betydelig effekt å få trene nok i varmt klima. Han tror varmen som spås i Japan kan ha stor påvirkning for dem som ikke er forberedt. Han tror det kan gi et overraskende utfall.

– Det blir nok et spesielt løp, sier han.

(©NTB)

 

Bilde: td8471b4
Sondre Nordstad Moen og Karoline Bjerkeli Grøvdal testet det nye klimarommet. I bakgrunnen ser vi Erik Solbakken og Birgit Skarstein. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Bilde: td847204
Edvald Boasson Hagen tester ut den nye stormølla på Toppidrettsenteret i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Bilde: td846b88
Erik Solbakken (t.v.), Birgit Skarstein, Sondre Nordstad Moen og Karoline Bjerkeli Grøvdal testet fredag trening i ekstrem varme. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy