Premiesamlingen til Thorleif Haug er stjålet fra hans barndomshjem. Saken er politianmeldt. Premiesamlingen til Thorleif Haug er stjålet
2194 Views

Premiesamlingen til Thorleif Haug er stjålet fra hans barndomshjem. Saken er politianmeldt.

Februar 07, 2024
Haugstua
Skrevet av:

Tore Shetelig

Det er hundre år siden Thorleif Haug tok tre gull i OL i Chamonix. Men medaljene hans har en trist bakside. Mesteparten av premiesamlingen hans er blitt stjålet fra Haugstua i Lier, som er barndomshjemmet hans. Der er det laget et museum, men premiene som skulle være «rosinen i pølsa», er på vidvanke.

Av Tore Shetelig, redaktør i magasinet SKIsport

I mai 2023 fikk Sør-Øst politidistrikt en anmeldelse om tyveri av innbo og museumsgjenstander – hvor det en listet opp en lang rekke premier som er søkk vekk. I samlingen som er forsvunnet fra Haugstua er det blant annet to kongepokaler – til en ansatt verdi av tusen kroner stykket. En damenes pokal har en antatt verdi på 10.000 kroner.

Søkk vekk er også en gullklokke, som tilhørte Thorleif Haug. Dette lommeuret har en antatt verdi på 15.000 kroner. 

Samme antatte verdi har en eldre nummerert kopi av en gullmedalje fra Chamonix-OL i 1924. Det er kjøpt hos en brukthandler i Ankara, og er verdt 15.000 kroner.

Tidsriktige ski, staver, støvler og skirelatert utstyr – til å skape miljø i museet, er også stjålet. Det samme er passet til Thorleif Haug. Det er verdsatt til 5.000 kroner.

VELDIG POPULÆR: Publikum flokket seg rundt Thorleif Haug – når han dukket opp på renn. Foto: Skikongens Venner.

Akkrediteringen hans til Chamonix-OL er også søkk borte. Den lå i Haugstua, men er stjålet. Akkrediteringen har en antatt verdi på 5.000 kroner.

En samling bindinger i originalemballasje, kjøpt fra en samler på Jar i Bærum, er også fjernet. Antall verdi: 5.800.

-HØY AFFEKSJONSVERDI

– Selv om summene ikke virker så høye når det gjelder antatt verdi, er affeksjonsverdien så uendelig mye høyere. Den kan ikke måles i penger, sier Bjørn Skare til SKIsport.no

Han er styreleder i Skikongens Venner, foreningen som har levert inn tre forskjellige anmeldelser mot Marius Morin. Det handler om både grovt tyveri og bedrageri. Pluss hærverk på Haugstua.

Bakgrunnen for konflikten er uenighet om hvordan driften av foreningen skulle utføres. Skikongens Venner mente at tidligere nestleder Marius Morin opptrådte egenrådig og foretok seg forskjellige disposisjoner – uten ryggdekning fra styret. Det endte med at han ble ekskludert fra foreningen i mars 2022 – etter påstander om økonomiske misligheter.

BEDRAGERI FOR 185.000 KRONER

Det førte til en annen anmeldelse, som går ut på bedrageri. Summen er på 185.000 kroner, og handler om et banklån som Marius Morin tok opp i foreningens navn – uten at det var behandlet i styret. Anmeldelsen ble levert til Sør-Øst politidistrikt i februar 2023. Altså for ett år siden.

Pengene skulle brukes til å finansiere en bauta utenfor Haugstua. En diger stein, 20 tonn tung og seks meter høy, ble satt opp uten byggemelding. Steinen er dyr larvikitt.

KOSTBAR BAUTA: Marius Morin er anmeldt for bedrageri for 185.000 kroner – etter at han tok opp et lån i foreningens navn – uten at det var behandlet i styret. Anmeldelsen ble levert til Sør-Øst politidistrikt i februar 2023. 

HÆRVERK OGSÅ 

En tredje anmeldelse mot Marius Morin ble levert til Sør-Øst politidistrikt i juni 2023. Den gjelder grovt skadeverk på inngangsdør og vinduer i Haugstua. Det ble påført skader ved at store skruer er skrudd inn i dør og vindu. Årsaken til at dette ble gjort var å hindre at Skikongens Venner skulle få tilgang til bygningen. 

-INGEN KOMMENTAR

SKIsport har kontaktet Marius Morin for å få hans syn på saken.

-Ingen kommentar, fordi anmeldelsene er til etterforskning hos politiet, sier han.

Styreleder Bjørn Skare i Skikongens Venner sier at han håper at det snart blir fortgang i etterforskningen fra politiets side.

-Det eneste vi ønsker er å få tilbake alle gjenstandene, slik at vi kan stille dem ut der de hører hjemme – i barndomshjemmet til Thorleif Haug på Årkvisla – ved inngangen til Finnemarka, der han la grunnlaget for alle de store prestasjonene sine i langrenn og kombinert, sier Bjørn Skare.

I TRYGG BEHOLD

Til alt hell er «juvelen i kronen» intakt – og trygt bevart i Skimuseet i Holmenkollen. 

-Vi har alle tre medaljene fra Chamonix her oss oss. En av dem er riktignok utlånt til OL-museet på Lillehammer. Men vi har god kontroll på Thorleif Haugs gullmedaljer, beroliger Åslaug Midtdal til skisport.no. Hun er daglig leder på Skimuseet.

BEKYMRET FOR RETTSIKKERHETEN

Styreleder Bjørn Skaare legger til at han er i ferd med å miste troen på rettsstaten – når politiets arbeid trekker så ut i langdrag. Han frykter at saken i verste fall kan bli henlagt.

-Jeg har selv prøvd å få kontakt med ledelsen i politidistriktet, men ble avvist av sekretæren til sjefen jeg spurte etter. Hun ville ikke slippe meg igjennom til ham – på telefon, forteller Skare.

SISTE NYTT: SKIsport har vært i kontakt med Sør-Øst politidistrikt. Der fikk vi vite at politiadvokat Kristin Aas Sviland er jurist på saken.

-Hvor står saken pr. i dag?

-Det er iverksatt etterforskning, opplyser politiadvokat Kristin Aas Sviland i Sør-Øst  politidistrikt til magasinet SKIsport.

INNKALT TIL AVHØR

-Hvor langt er etterforskningen kommet?

-Mistenkte er blitt innkalt til avhør, og det er foretatt ett avhør, men vi er ikke ferdige med å avhøre ham.

-Når skjedde avhøret?

-Det skjedde før jul.

-Nå er vi i slutten av februar. Tar ikke dette veldig lang tid. Det er jo gått ett helt år siden dere fikk den første anmeldelsen om bedrageri?

– Jeg kan skjønne at de som har anmeldt saken synes det tar lang tid. Men at det tar tid, skyldes vår ressurssituasjon. Politiet må prioritere hardt. Vi har dessverre ikke nok ressurser til å kunne ta alle saker like raskt.

OPPTIL TO ÅRS FENGSEL

-Hva er strafferammen for bedrageri av minst 185.000 kroner?

-Den varierer mellom bot og fengsel i to år. Jeg kan ikke kommentere det nærmere nå, men 185.000 kroner er jo et relativt stort beløp.

– Hva med strafferammen for tyveriet av mange verdifulle premier. Hva er strafferammen der?

-Samme strafferamme, varierende mellom bot og to års fengsel.

HAR FORSTÅELSE

-Hva sier du til uttalelsen fra styreleder Bjørn Skare i Skikongens Venner – om at han har mistet troen på rettsstaten – når det tar så lenge som ett år å etterforske en slik sak?

-Det er synd at han oppfatter det slik. Og jeg har forståelse for reaksjonen. Men som sagt må politiet prioritere hardt mellom anmeldelsene vi får inn – når det gjelder hva vi kan legge inn av tid og ressurser, sier politiadvokat Kristin Aas Sviland.

SLUTTER

Hun slutter i politiet fredag 23. februar, og går over i en stilling som forretningsjurist hos et advokatfirma i Oslo. Dermed må en annen politiadvokat overtastafettpinnen og sette seg inn i saken – før politiet eventuelt tar ut en siktelse.

Det er også satt på en etterforsker, som SKIsport ikke fikk kontakt med, men som vi kommer tilbake med intervju med senere. 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy