Recruiting Season
1724 Views

Recruiting Season

Mars 30, 2016
Skrevet av:

Petter Reistad

Seks helger med college-renn er gjennomført og de viktigste rennene er over for college-løperne i USA. De ivrigste forlenger sesongen med amerikansk cup, turrenn eller NM del 2 i Norge, men for de fleste nordmenn på skilag ved amerikanske universiteter, betyr dette off-season, godvær, toppturer og en rolig periode treningsmessig.

For coachene våre begynner derimot et nytt rotterace: Recruiting Season (rekrutteringsperioden).

Som såkalt «student-athlete» i USA har man kun fire år med «eligibility». Det innebærer at du ikke (med noen få unntak) kan konkurrere og få stipend i mer enn fire år. Samtidig vil du, jo mer eldre du blir og «proffere» du har vært (år uten studier, deltagelse i OL, VM, etc) også miste eligibility, uten å faktisk ha konkurrert i college-cup. Poenget er at jo eldre du blir fra 20-22 år, desto mindre sjanse er det for at du kan regne med å få fire år med stipend i USA.

Dette – og naturlig nok det at folk studerer seg ferdig – gjør at trenerne på amerikanske college hele tiden må rekruttere nye løpere til laget sitt. De fleste trenerne sitter på et pott på 2-4 100 % stipender per kjønn som de prøver å få mest mulig ut av. Dermed kan man på noen lag ende opp med et par «stjerner» med 100% stipend, et par medium gode på 50% (noe som typisk dekker skolepenger, men ikke mer) og et par løpere som ikke får noe stipend. Mange amerikanere tilhører den siste kategorien, ettersom det er stor prestisje i å være «student-athlete» i USA, selv uten stipend.

Trenere over hele USA jakter altså nå hardt på gode skiløpere i alderen 18-23 år, særlig fra Europa – da USA har et begrenset antall virkelig gode skiløpere. Den desidert viktigste måleenheten deres for hvor god du er, er ganske enkelt FIS-punkter. Med et enormt antall potensielle løpere, og mange kandidater som vurderes og prates med, er FIS-punkter en enkel og forholdsvis effektiv veileder.

Stiller du svakt etter middelmådige resultater, bør du steppe opp gamet for å vise dem hva du er laget av. Kom over, besøk noen universiteter og vis treneren hva han/hun kan vente seg med deg på laget. Gjør en muntlig avtale med treneren om at du kan få litt stipend i år, og – om du innfrir på resultater – kan ha en åpning på å få mer i stipend neste år.

For øvrig skal det nå sies at nordmenn stiller sterkt blant aktuelle kandidater til college-sirkuset. Nordmenn har for det første et godt rykte på seg som hardtarbeidende og skoleflinke, noe som kommer godt med når ski og skole skal sjongleres gjennom skoleåret. I tillegg er bredden i Norge så vanvittig om dagen at landet vårt blir en sikker «fiskekulp» når det gjelder å få gode skiløpere på kroken. Ryktene sier at det ikke er få nordmenn som har tenkt seg over i år, både til undertegnedes University of Colorado, Denver University og University of Utah + en rekke andre.

Til alle interesserte,
good night and good luck.

 

Nasjonalt college-mesterskap i Steamboat Springs
Nasjonalt college-mesterskap i Steamboat Springs

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy