Simen Hegstad Krüger vant verdenscupavslutningen
2043 Views

Simen Hegstad Krüger vant verdenscupavslutningen

Mars 14, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

Simen Hegstad Krüger vant verdenscupavslutningen foran Hans Christer Holund og svenske Jens Burman.

Dermed fikk verken Johannes Høsflot Klæbo eller Aleksandr Bolsjunov oppreisning etter den dramatiske VM-femmila for en uke siden.

Klæbo vant imidlertid spurten om fjerdeplassen foran Pål Golberg og Bolsjunov.

Krüger har levert en knallsterk sesongavslutning med to sølv og en bronse på tre starter under VM i Oberstdorf. Så avsluttet han altså sesongen med karrierens første femmilsseier.

«Selskapsresan»

Femmila var en jaktstart basert på gårsdagens klassiske 15-kilometer. Men snøfall og motvind, var det ingen som ønsket å kline til fra start. Dermed ble det i praksis en fellestart. Og det startet meget rolig.

– Så langt i dag har vi hatt lureløp. Det er rene «selskapsresan», jeg vet ikke om det er nummer sju eller åtte i rekken. Dette er bokstavelig talt søndagstur, konstaterte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn da flokken hadde vært ute i en time.

Ti minutter senere gikk det fortsatt meget rolig. Men Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov hadde seget opp i front, som et hint om hva det dreide seg om: Et revansjeoppgjør etter VM-femmila en uke tidligere.

Der ble Klæbo disket fra gull, etter et sammenstøt på oppløpet som førte til at Bolsjunov brakk staven. Bolsjunov måtte ta til takke med sølv, fordi han med én stav var sjanseløs mot Emil Iversen i stakespurten.

Med andre ord var begge gigantene i internasjonalt herrelangrenn på jakt etter oppreisning.

Russland med norsk taktikk

Så gjorde russerne en manøver Norge flere ganger tidligere har gjort: Aleksej Tsjervotkin ble sendt av gårde som en rakett, og med 18 km igjen hadde han en luke på et halvt minutt. Dermed ble det de norske løperne, ikke russerne, som måtte sørge for å tette luka.

Samme taktikk kjørte Norge både da Simen Hegstad Krüger ble olympisk mester på tremil i 2018 og da Hans Christer Holund vant VM-femmila i 2019.

Rekruttløper Harald Østberg Amundsen fikk jobben med å holde Norge inne i seierskampen. Da han skrudde opp farten for å tette luka, ble det strekk i forfølgergruppa. Han fikk etter hvert også bistand av andre norske.

 

Dobbelt Lyn

Og i motsetning til rivalene i 2018 og 2019, lyktes Norge med opphentingen i Engadin. Med 4,5 km igjen var Tsjervotkins sololøp over.

I den siste motbakken satte Hans Christer Holund inn et støt som gjorde at han ristet av seg de beste spurterne. Bare svenske Jens Burman og Lyn-kollega Simen Hegstad Krüger klarte å være med.

Og til slutt trakk altså Krüger det lengste strålet. Dermed ble det to Lyn-karer på toppen av seierspallen i vinterens siste renn.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy