Siste skinyheter
1526 Views

Siste skinyheter

Mai 20, 2020
KLART FOR VM: Vi har ni spennende VM-dager i vente. Foto: Biathlon Antholz
Skrevet av:

Kristin Roset

Langrennslandslagene må tenke nytt: Første ordinære samling i august

Norges langrennslandslag ser ikke for seg noen utenlandsopphold før tidligst i oktober.

Årets første samling Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo og resten av Norges beste skiløpere blir om 14 dager. Den blir av den spesielle sorten og preget av best mulig smittevern fra koronaviruset.

– Det blir samlinger for elitelagene (allround menn, sprint menn og kvinner) og rekrutt i Oslo, Lillehammer og Trondheim. Trenerne sprer seg rundt. Løperne bor hjemme, møtes til trening og drar hjem igjen når treningen er over, sier landslagssjef Espen Bjervig til NTB.

Den samme malen blir brukt i slutten av juni.

– Det blir samlinger i Trondheim og Lillehammer i den nest siste uken i juni og i Oslo i den siste uke i juni, sier Bjervig.

Planen er at den første ordinære samlingen legges til august. Da skal ikke utøverne bo hjemme.

– Vi har utfordringer med at alle utøverne må bo på enkeltrom og ha tilgang til eget toalett. I tillegg er det utfordringer med reising.

Landslagssjef Bjervig hadde sin første dag på kontoret tirsdag etter å ha hatt utelukkende hjemmekontor siden 13. mars. Det er ikke enkelt å planlegge langt fram i tid etter som det er usikkert når reglene for både utreise og innreise eventuelt lempes på.

– Vi tror at vi tidligst kan reise utenlands på den tiden vi pleier å ha samling i Val Senales, sier Bjervig.

I så fall snakker vi om oktober måned.

 


Smurningsfabrikanter truer med å ta fluorforbud til retten

13 smurningsfabrikanter vil gå til erstatningssøksmål på 100 millioner kroner hvis FIS innfører sitt varslede forbud mot fluor.

Det kan gå mot en smurningskrig dersom FIS-styret mandag vedtar totalforbud, skriver den svenske avisen Expressen.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har i lengre tid jobbet med et totalforbud mot fluorsmurning. Forbudet skal innføres både av helse- og miljømessige årsaker.

– Dette handler om at FIS vil sette seg over EUs regelverk, sier den svenske tidligere landslagsløperen Christer Majbäck, som er eier av smurningsprodusenten Skigo.

EU besluttet for flere år siden at det farlige stoffet PFOA skal begrenses radikalt i fluorprodukter fra og med 4. juli i år. Smurningsfabrikantene har tilpasset seg EUs grenseverdier og motsetter seg et totalforbud.

– Har ikke forstått

– Det er viktig å få si at vi ikke på noen måte er negative til miljøsaken. Vi vil ta ansvar og vil ikke ødelegge miljøet, tvert imot. Men i dette spørsmålet har ikke FIS forstått hva det handler om, sier Majbäck til Expressen.

De 13 fabrikantene hadde et videomøte tirsdag hvor de bestemte seg for å gå til rettslige skritt mot FIS hvis forbudet blir klubbet igjennom mandag.

– Da blir det synd på langrennssporten, sier Majbäck.

Lobby

Mangelen på en måte å teste skiene slik at man umiddelbart får beskjed om noen har brutt fluorforbudet har bremset endelig vedtak om totalforbud, men ifølge konkurransedirektør Pierre Mignerey i FIS vil en kontrollmaskin være klar til høsten. Dermed ligger det an til at forbudet tas opp til votering på mandagens videostyremøte.

Smurningsprodusentene vil før det drive lobbyvirksomhet for å overbevise styret om at forbud er «helt feil beslutning». Lykkes ikke det, vil italienske Maplus på vegne av bransjen levere søksmål mot FIS.

Lillehammer kan bli droppet

Det blir trolig ikke arrangert noe verdenscuprenn i langrenn og kombinert i Norge før jul. Denne uken er det møter i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

I verdenscupkomiteen for langrenn i FIS sitter tidligere langrennssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad. De har telefonmøte onsdag. Dagen etter er det telefonmøte for langrennskomiteen i FIS.

Det meste er uavklart når det gjelder den kommende langrennssesongen.

– Plan A er at vi jobber ut fra den oppsatte terminfestede kalenderen. Samtlige arrangører unntatt franske Prémanon har sagt ja til å stille opp. De skulle ha arrangert renn i begynnelsen av februar. I tillegg har den tsjekkiske presidenten sagt at det ikke blir noe innreise til Tsjekkia før 1. mars. Dermed er det heller ikke aktuelt med renn i Nove Mesto 20.- og 21. februar, sier Skinstad til NTB.

Plan A har også noen andre ankepunkter. Justisminister Monica Mæland opplyste mandag at den midlertidige innreiseloven gjelder fram til 1. januar. Den gir ikke unntak for idrettsutøvere.

Det betyr i utgangspunktet at det ikke kan arrangeres verdenscup i langrenn og kombinert i Lillehammer i desember. FIS må også forholde seg til alle andre nasjoner regler for inn- og utreise.

– Slik det ligger an nå, er det nærliggende å tro at det ikke blir noen verdenscuprenn i Norge før etter jul, sier Skinstad.

Bolker

Plan B kan derfor bli at det blir vedtatt en terminliste i langrenn som ikke er veldig ulik den som er oppsatt, men der det blir lagt opp til bolker med flere renn på samme sted, i samme land og i nærliggende områder.

– Ruka ligger allerede inne i planen i slutten av november. I tillegg har svenske Gällivare meldt seg interessert i å ha renn, og finske Rovaniemi har også signalisert at de kan være interessert. Dermed kan det bli en lang runde med langrenn i Sverige og Finland før jul. Dette er noe vi skal se på onsdag, sier Skinstad.

Etter jul er det flere muligheter for renn i Norge. En mulighet er at det kan bli renn i januar, og det kan bli renn senere i midten av mars når det opprinnelig er satt opp verdenscuprenn i Drammen og Oslo.

– Drammen har sagt at de kan arrangere både sprint og distanserenn. De kan arrangere renn på Konnerud også. Oslo er interessert i renn, og også Lillehammer, Trondheim og Beitostølen har sagt at de kan være interessert i ta på seg en arrangørrolle. Det er ikke vanskelig å finne steder som kan arrangere verdenscuprenn i Norge, sier Skinstad.

En verdenscupbolk med renn i Ulricehamn og Falun er også en mulighet etter jul. Steder i Mellom-Europa er også aktuelle. Fortsatt er planen at VM i Oberstdorf skal gå av stabelen i månedsskiftet februar/mars.

Nasjonalt

I verste fall kan verken plan A eller plan B gjennomføres.

– Det siste alternativet er at det ikke blir noen verdenscup i langrenn. Da må disse erstattes av nasjonale og kontinentale cuper, sier Skinstad.

Det internasjonale skiskytterforbundet har for lengst banket sin terminliste. Den var tilnærmet lik den de har operert med lenge.

– Det er sannsynlig at også vi i FIS banker en liste som er i nærheten av den opprinnelige, men jeg tror det kan være greit å ha alternativer i bakhånd, mener Åge Skinstad.

Landslagssjef Espen Bjervig skal sitte ved siden av Skinstad under onsdagens telefonmøte.

– Vi har ikke de store forhåpningene til at det blir vedtatt for mye konkret på dette møtet. Jeg tror det drøyer til høsten før vi kan si noe mer sikkert, sier Bjervig til NTB.

Riiber ble far til lille Ronja

Det norske kombinertesset Jarl Magnus Riiber er blitt pappa. Han la ut et bilde av seg selv med Ronja på Instagram tirsdag.

«Hils på Ronja» skriver kombinertesset på sin Instagram -konto.

Han føyer seg inn i rekken av idrettsprofiler som er blitt foreldre i det siste. Ronja er Jarl Magnus Riibers og samboer Sunna Margret Tryggvadottirs første barn.

 

Katja Visnar legger opp

Den slovenske langrennsprofilen Katja Visnar avslutter karrieren. Nå ser hun fram til å frigjøre tid til mannen Ola Vigen Hattestad og sønnen Ludvig.

Visnar offentliggjorde beslutningen om å legge opp på sin Instagram-konto mandag.

36-åringen tok sølv på lagsprinten under VM i Seefeld i fjor vinter. I verdenscupen har det blitt tre pallplasseringer individuelt i karrieren. Den siste av dem kom helt tilbake i 2014.

«Det er tid for å ta farvel og lukke et kapittel i livet mitt. Langrennseventyret mitt har vært fantastisk, med mange fine minner som jeg aldri vil glemme», skriver Visnar.

«Jeg gleder meg til det neste kapittelet i livet og å tilbringe mer kvalitetstid med Ludvig og Ola», fortsetter hun.

Visnar og Hattestad ble foreldre i 2015.

Hattestad, som selv la opp i 2018, har de siste sesongene vært landslagstrener for Visnar og de øvrige slovenske løperne. Den siste tiden har han samtidig vært nevnt som en høyaktuell kandidat til den ledige jobben som norsk landslagstrener.

Geir Endre Rogn har de siste sesongene delt treneransvaret for de norske langrennskvinnene med Ole Morten Iversen. I vår takket han for seg i jobben.

Hattestad, som tok både VM- og OL-gull i sin innholdsrike karriere, har vært pekt ut som en mulig arvtaker.

(©NTB)

 
 

Jansrud vil betale reise og hotell for å bistå forbundet økonomisk

Norsk alpinsport sliter økonomisk. Kjetil Jansrud vil bidra til å hjelpe eget forbund gjennom krisen ved å betale egne utgifter.

Til VG sier Jansrud at han er åpen for å betale for eksempel reise og hotell av egen lomme for å hjelpe skiforbundet gjennom det han beskriver som brutale kutt. Det er snakk om at man må spare inn sju millioner kroner.

– Det er et betimelig spørsmål. Jeg er ikke fremmed for å bidra med deg jeg kan. Det handler om egne utgifter. Vi har vært tydelige på det, at vi ikke skal ha enormt store fordeler fordi vi er gode, sier han til avisen.

Han sier at han har gitt uttrykk for dette overfor sportssjefen for alpint, Claus Ryste.

– Det er et legitimt spørsmål om vi skulle betalt mer, ut fra et rettferdig standpunkt om at de som har tjent penger skal bidra til fellesskapet, sier Kjetil Jansrud.

Sportssjefen bekrefter Jansruds synspunkter.

– Dette kjenner jeg til, og det har vært diskutert med utøverne. De har stilt seg bak at det viktigste er god trening, og at de vil bidra til å dekke egne kostnader, sier Ryste.

Under verdenscuprennene dekker Det internasjonale skiforbundet (FIS) utgiftene reise og opphold for de beste utøverne.

 
 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy