Siste "vinter nyheter"
1806 Views

Siste «vinter nyheter»

Januar 29, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Granåsen fikk langrenns-NM i 2021

Granåsen i Trondheim er tildelt NM i langrenn første del om to år. Det besluttet skistyret under mandagens møte på Gardermoen.
Granåsen Aktivum blir formell arrangør av mesterskapet i 2021, som er planlagt avviklet i månedsskiftet januar-februar. Granåsen var en av tre NM-søkere.

– Granåsen er en solid søker og en god kandidat for et NM i langrenn, og det er stor langrennsinteresse i distriktet. Med forhåpentligvis et framtidig ski-VM i Granåsen igjen kan NM være en fin milepæl på veien, sier leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad til skiforbundet.no.

Langrennsarenaen i Granåsen er under ombygging, og både stadion og løyper vil framstå nyrenovert og moderne i 2021. Granåsen hadde NM sist i 2008, og verdenscup langrenn i 2009. De siste årene er det blitt arrangert verdenscup i hopp og kombinert der.

Det var to andre tildelinger under mandagens styremøte. Hovedlandsrennet nordiske grener i 2020 ble tildelt Furnes og Nybygda, mens junior-NM langrenn i 2021 ble tildelt Nes.

 

OL-vinner Jagge vil bli kvitt smertene – har fått nytt kne

– For at jeg skulle klare å gå tur med bikkja, så måtte jeg få nytt kne, forteller OL-vinneren fra Albertville.

Smerter i knærne er en viktig årsak for at Aksel Lund Svindal avslutter sin karriere. Det er en problematikk «Finken» kjenner bedre enn de fleste. Etter at han la skiene på hylla i 2000, har han slitt. Under et intervju med NTB om Svindals eventyrlige karriere, forteller Jagge om plagene.

Opererte inn protese

For cirka fire uker siden tok han grep. Jagge har fått operert inn en protese i det høyre kneet. Nå er håpet å bli kvitt smertene.

– Det er fortsatt vondt, da, men det er nok en god avgjørelse å ta. Det skal bli smertefritt, sier han.

– Aksel må nok stille seg i samme rekke som meg etter hvert og gjøre noe med de knærne sine. Jeg må bare ønske ham lykke til med det også. Når han snakker om knærne sine, så føler jeg med ham, forteller Jagge.

Ville gjort det samme igjen

Problemene er en naturlig konsekvens at en lang alpinkarriere. Men 52-åringen er ikke i nærheten av å angre. Han tror heller ikke Aksel Lund Svindal ville valgt annerledes om han fikk muligheten til å velge på nytt.

– Det er en av prisene man må betale, men han hadde nok helt sikkert gjort det igjen. Det hadde jeg også hvis jeg hadde fått valget om å få OL-gull, men at det førte til at jeg må kappe i kneet i to. Jeg hadde fortsatt valgt OL-gullet. Det tror jeg han føler også, sier han.

I tillegg til OL-gullet i 1992 vant også Jagge sju verdenscupseire i slalåm. Etter endt karriere, til tross for problemer med knærne, har han deltatt i både «Mesternes mester» og «Skal vi danse». Førstnevnte program vant han.

 

Svindal aner ikke hva framtiden vil bringe: – En luksus jeg skal kose meg litt med

I helgen slapp Svindal katta ut av sekken. 36-åringen har over tid vurdert hvor lenge han skulle være toppalpinist, men i helgen kom avgjørelsen ut i offentligheten: Svindal setter karrierepunktum etter VM i Åre.

Dermed er spørsmålet hva han skal gjøre når mesterskapet er over. Svindal mener det ikke haster å finne ut av det.

– Det føler jeg at jeg har ganske god tid til å finne ut av. Det er ingenting som krever en kjapp avgjørelse, sier Svindal til NTB.

– Da har jeg en luksus som jeg til nå ikke har hatt så mye av, og det er bedre tid til å gjennomføre andre ting og finne ut av hva jeg har lyst til å gjøre. Den luksusen skal jeg kose meg litt med. Også skal jeg bruke tiden godt til å legge gode planer.

Aksel Lund Svindal i en telefonsamtale under et pressetreff i Kitzbühel onsdag kveld. Svindal står over utfortreningen torsdag for å reise til sin lege i Innsbruck for å en vurdering av kneet sitt.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Ikke god til å rangere

Om framtidsplanene ikke er spikret, er i alle fall Svindals ettermæle i alpinbakken en historie skrevet i gullskrift. Han har vunnet det meste som er å vinne i bakken, og sammen med NTB sitter han på hotellet i Kitzbühel og ser han bakover på en lang og innholdsrik karriere.

Men å sette opp en liste over hva han er mest fornøyd med er ikke en enkel oppgave.

– Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med OL-gullet i utfor i fjor. Jeg er veldig fornøyd med OL i Vancouver (2010), det var fantastisk bra. VM i Åre, det er tolv år siden. Det er høydepunkt som er på en dag, men det å vinne sammenlagtcupen er for oss større enn både VM- og OL-gull, sier Svindal og legger til 2013-VM i Schladming, med 50-60.000 tilskuere.

– Det er mange høydepunkter, men å rangere de er jeg ikke noe god på.

Den ene prosenten

Men selv om Svindals premieskap inneholder det aller meste en alpinutøver kan vinne, er det en ting han aldri vant – utfor i Kitzbühel, selve rosinen i pølsa av utforrenn.

– Det er veldig få ting i livet som blir 100 prosent perfekt. Så hvis det blir 99 prosent, er det mulig å tenke på de 99, og ikke den ene prosenten som kunne vært bedre. Jeg skulle gjerne ha vunnet det, men jeg har et veldig avslappet forhold til at jeg ikke gjorde det.

Men før karrieren tar helt slutt, skal han kjøre to renn i VM i Åre. Super-G går 6. februar, mens utfor står på programmet tre dager senere. Til NTB sier han at vi kan vente oss en konkurranse som ligner litt på hvordan verdensrankingen ser ut.

– Og da er jeg er en god kandidat til medaljer både i utfor og super-G. Jeg tar utgangspunkt i å gjøre en god innsats, så får vi se hva som kommer ut av det, sier 36-åringen som fra før har åtte VM-medaljer i skapet, fem av dem gull.

(©NTB)

 

Østerrikes alpinlandslags skademareritt vil ingen ende ta

Nå er det klart at også Cornelia Hütter mister VM i Åre.

Hütter falt stygt i kvinnenes utforrenn i Garmisch-Partenkirchen søndag. Etter en undersøkelse på sykehuset i Innsbruck er det klart at hun har skadet leddbånd i høyre kne og pådratt seg en muskelskade i venstre legg. Hun blir borte fra bakken anslagsvis seks uker og kan aller tidligst være tilbake i slutten av februar.

– I øyeblikket føles det veldig bittert, men jeg håper å se annerledes på det om noen uker, sier Hütter ifølge ORF.

Hun er den åttende utøveren på Østerrikes kvinnelag som pådrar seg en alvorlig skade i vinter. Katharina Gallhuber, Anna Veith og Stephanie Brunner, som alle ville vært store medaljehåp i VM, ødela korsbåndet i desember eller januar.

I tillegg har Elisabeth Kappaurer, Sabrina Maier og Rosina Schneeberger pådratt seg beinbrudd, mens Christine Scheyer sliter med både korsbånd- og bruddskade.

Hütters skade kom to dager etter at Max Franz, med to verdenscupseirer denne sesongen, pådro seg en bruddskade i foten under utforrennet i Kitzbühel. Også han mister VM.

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy