Sturla (24) ble VM-kongen – tok Norges VM-gull nummer 100: – Pila har pekt oppover gjennom hele sesongen!
2717 Views

Sturla (24) ble VM-kongen – tok Norges VM-gull nummer 100: – Pila har pekt oppover gjennom hele sesongen!

– Nå vet jeg hva jeg kan når jeg er i flytsonen. Pila har pekt oppover i hele år, og jeg håper ikke den stopper, sier Sturla på telefonen fra Nove Mesto. Fortsatt har han ikke landet hundre prosent etter VM-opplevelsene i Pokljuka.

April 07, 2021
Skrevet av:

Viktor Storsveen

Jeg har ikke rukket å være hjemom ennå, så det hender seg at jeg finner fram de fire gullmedaljene fra VM for å forsikre meg om at det virkelig har hendt, alt det jeg opplevde i Pokljuka. Men det har vel nesten ikke gått opp for meg, nå flere dager senere.

– Pila har pekt oppover i hele sesongen, og jeg har jo et håp at den ikke stopper ennå, sier en blid og opplagt VM-konge. Totalt fram til nå, har han 15 pallplasseringer, ni av dem på øverste trinn!

For et snaut år siden måtte mamma og pappa bidra økonomisk for at sønnen skulle få kjøpt leiligheten i Blestervegen på Lillehammer, der han ble nabo med Johannes Dale. Da VM var over hadde Sturla fått 1,7 millioner kroner i offisielle premiepenger inn på kontoen. I tillegg kommer øvrige bonuser.

– Banken lot meg låne litt, men ikke nok til at jeg kunne kjøpe leiligheten alene, sier tidenes nykomling i skiskyttermiljøet.

Allerede i sesongens aller første konkurranse i verdenscupen, på normalen i Kontiolahti, sjokkerte Sturla både seg selv og konkurrentene.

– Ja, opplevelsen den gang ble veldig følelsesladet. Jeg var veldig ydmyk etter den triumfen. En ting var selve seieren, som i seg selv var uendelig stort for meg. Men jeg stod igjen med en følelse av at jeg ikke hadde overprestert. Klart at alt gikk min veg, men jeg gikk et godt langrenn og leverte god skyting. Og så var det altså nok til å vinne. Det føltes stort.

– Tempoet mitt passer veldig godt til normalen, en lang og seig konkurranse. Når det også er ett minutt i tillegg for hver bom, favoriserer det mine sterkeste sider. Før start, var målet å prestere slik at jeg ikke skulle bli sendt hjem til Norge etter noen få konkurranser. Jeg hadde så lyst til å få være mede på dette nivået.

Sturla har utvilsomt hatt stor framgang foran årets sesong, ikke minst i sporet.

– Klart jeg har blitt bedre siden i fjor. Egil Kristiansen er en trener som har lært meg mye i forhold til det fysiske, og farten i sporet. At jeg kan gå bak en tekniker som Erlend Bjøntegaard på trening, og tilegne meg tekniske detaljer fra han, har også vært nyttig. Jeg har utrolig gode lagkamerater på elitelaget og har blitt inspirert av alle sammen.

For alvor: Sturla Holm Lægreid kan juble opp til foreldrene på tribunen i Minsk etter at han avsluttet med EM-sølv på jaktstarten. Da startet den utrolige reisen for alvor!

Unik på standplass

Vi kommer ikke utenom betydningen av Sturlas mentale styrke på standplass. Det har vært mye fokus på meditasjon og visualisering i kombinasjon.

– Meditering går ganske enkelt ut på å holde fokus på pusting. Jeg benytter en definert stilling, som for meg er lotusstilling. Det kan også gjøres i senga, men det er viktig å være i en posisjon der du er konsentrert. I forbindelse med en serie på standplass, som vil ta rundt 30 sekunder, har jeg fokus på å puste.

I tillegg hjelper visualiseringen, som er gjort på forhånd, til å holde alle tanker rettet mot egen prestasjon, uavhengig av det som skjer rundt. Slik var det Magnar Solberg trente i sin tid, og slik trening ble senere Ole Einar Bjørndalen så kjent for.

– Visualiseringen er veldig individuelt. Det er en mental plan som skal dekke alle forventede scenarioer i konkurransen, legger Sturla forklarende til.

I skrivende stund, rett etter VM, har Sturla skutt fullt hus seks ganger i verdenscup og VM, i årets sesong. Bare Halvard Hanevold har en sesong med sju fulle hus (2003/2004) og en sesong med seks (2006/2007). De øvrige stjernene våre stiller bak!

– Oi, da blir det jo et nytt mål å gjøre noe med Halvards rekord, da, sier Sturla og ler godt.

Rykende ferske: Sturla Holm Lægreid tilbake i Nove Mesto ett år etter at debuten i verdenscupen fant sted nettopp her. Nå har han med seg fire rykende ferske VM-gull fra Pokljuka. (Foto: Privat)

Johannes imponerte

Johannes Dale kjempet gjennom hele sin første sesong på elitelaget for å komme på pallen, uten å lykkes. I år har det skjedde store ting.

– Ja, det ble kanskje litt mye fokus på å klare en plass på pallen forrige sesong. Men jeg tror ikke det stresset meg. Jeg brukte det først og fremst som en motivasjon foran løpene, mener han i dag.

Denne sesongen har resultatene virkelig kommet. I Hochfilzen før jul ble koden knekt. Seier på sprinten med fullt hus ble fulgt opp med tredjeplass på jaktstarten. Inkludert sølv (fellesstart) og bronse (normal) i VM og seieren på sprinten før jul, har Johannes totalt vært på pallen sju ganger denne sesongen.

– Det ble mye følelser da jeg vant i Hochfilzen med fullt hus, og jeg gjorde ingen ting for å holde igjen. Den triumfen viste at jeg kunne. Og triumfene i VM var enorme å få med seg. To individuelle medaljer overgår det meste, sier Johannes Dale.

– Jeg har dratt på skikkelig i treningsarbeidet foran denne sesongen. Av og til har det nok vært helt på kanten av hva jeg kan tåle, men det har gått slik jeg håpet uten at det har gått utover avslutningsegenskapene mine. Jeg er fortsatt ung og har det ikke travelt. Jeg har mange år foran meg, sier løperen fra Fet og Lillehammer som er yngstemann i den sterke 1997-duoen. Sturla er tre måneder eldre.

VM-kongen: Sturla Holm Lægreid tok Norges VM-gull nummer 100.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy