Skiskytterverden i sorg over Hanevold
4253 Views

Skiskytterverden i sorg over Hanevold

September 04, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Halvard Hanevolds bortgang har skapt sjokkbølger over hele skiskytterverden. I russiske sportsmedier er nyheten slått stort opp.

Skiskyting er svært populært i Russland, og det bidrar til at dødsfallet var ble en stor sak tirsdag, skriver VG.

– Han var en legende. Han var et idol for mange barn og unge, ikke bare i Norge, men i hele Europa, og selvfølgelig i Russland, skriver den profilerte journalisten Nikolaj Mysin i avisen Sovjetskij Sport, som hadde Hanevold som hovedoppslag tirsdag kveld.

– Farvel, Halvard. Takk for alt. Vi kommer til å huske deg, skriver Mysin.

OL-vinneren døde tirsdag i sin bolig i Asker. Han ble 49 år gammel. Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Fourcade hyller

Svenske Magdalena Forsberg og russiske Anton Sjipulin har også uttrykt sorg over nyheten. I tillegg har reaksjonene rent inn fra norske profiler som Liv Grete Skjelbreid, Emil Hegle Svendsen og Egil Gjelland. Også idrettsminister Trine Skei Grande hyllet den avdøde norske skiskytterstjernen.

Franske Martin Fourcade delte sin sorg i et Instagram -innlegg.

– Han var den første skiskytterstjernen jeg la merke til da jeg var på mitt første verdenscuprenn. Han smilte alltid og sluttet aldri å oppdage nye ting. En utrolig utøver med et briljant hode. Alle mine tanker går til Sandra og familien, skriver Fourcade.

Merittert

Hanevold ble en av de mest kjente og meritterte skiskyttere, etter at han startet med skiskyting som 15-åring. Han kom med på landslaget i 1992 og vant i alt 22 internasjonale medaljer før han la opp i 2010.

Bare Ole Einar Bjørndalen har flere medaljer, ifølge Wikipedia.

Av medaljene kom seks fra OL, tre av disse var gull. I Nagano i 1998 vant han 20 kilometeren. I tillegg har han stafettgull i stafett fra 2002 og 2010. Han tok også fem VM-gull, sju sølv og fire bronser før han la opp som skiskytter i 2010.

De siste årene var Hanevold også ekspertkommentator for NRK under sendingene fra skiskyting.

 

KHANTY-MANSIYSK, RUSSLAND 20110310.
Programleder Dag Erik Pedersen (t.h) har med seg blant andre Halvard Hanevold og Liv Grete Skjelbreid Poiree er med i underholdningsprogrammet Mesternes Mester som har sesongstart på lørdag. Her fra VM i skiskyitng i Khanty-Mansijsk.
Foto: Heiko Junge / Scanpix

NRK-kolleger sterkt preget etter Hanevolds bortgang

Halvard Hanevolds tidligere kolleger i NRK er rystet av nyheten om at han er død.

OL-mesteren Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen. Han ble 49 år gammel. Nyheten kom som et sjokk på den tidligere skiskytterens kolleger i NRK.

Liv Grete Skjelbreid satt i foreldremøte da Hanevolds død ble kjent og sier til NTB at hun er i sjokk.

– Jeg prøver å forstå hva som har skjedd, og jeg tenker på alle de gode minnene jeg har sammen med Halvard. Samtidig håper jeg at jeg kan våkne opp i morgen og få vite at dette ikke er sant, sier en preget Skjelbreid.

Skjelbreid var på det norske skiskytterlandslaget samtidig som Hanevold, men la opp tidligere enn ham. De siste årene var de kolleger som ekspertkommentatorer på NRK.

– Han var en fantastisk motivator og den mest grundige personen jeg har vært borti. Han hadde alltid en plan A og en plan B og kanskje til og med en plan C. Hvis du spurte ham om råd, eller det var noe du lurte på, så kunne det ta litt tid før du fikk svar. Det var fordi han alltid undersøkte grundig før han svarte. Du kunne alltid stole på svaret du fikk, sier hun.

Inspirator

Hun beskriver Hanevold som den stødige som alltid tok ansvar og fant løsninger når det var konflikter.

– Han var ikke minst en inspirator for alle de som ikke alltid hadde enkleste vei til toppen. Han var villig til å gå andre veier og skille seg ut for å bli god, avslutter Liv Grete Skjelbreid.

Ola Lunde jobbet som kommentator i NRK sammen med Hanevold i flere år.

– Det var et helt fryktelig sjokk for meg. Det er jo ikke mange dager siden jeg så ham på TV, at han kommenterte og ble intervjuet og så frisk og rask ut der. Det er rett og slett fryktelig. Det er så ufattelig tragisk, sier en preget Ola Lunde til NRK.

Til Dagbladet forteller Lunde at Hanevold var dedikert til sporten, også på TV.

– Jeg har jobbet med ham siden han la opp, og det har vært veldig bra, og han klarte å ta ekspertrollen veldig bra. Han var dedikert og kjente sporten veldig godt.

– Et interessant menneske

NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith betegner Halvard Hanevolds dødsfall som «helt ubegripelig».

– Det er det mest sjokkerende jeg har hørt noen gang. Jeg har akkurat fått beskjeden, det er vanskelig å si noe, sier Stabrun Smith til Budstikka.

Han traff Hanevold i Frankrike sist helg. Skiskytterkommentatoren minnes Hanevold som en fyr det var godt å være på tur med.

– Halvard var veldig sosial og omgjengelig. Han likte å gruble og gå i dybden på ting. Hvis jeg stilte ham et spørsmål, grublet han som regel før det kom et svar. Han var et interessant menneske å være sammen med, sier NRK-kommentatoren.

Limet i landslaget

Torgeir Bjørn var i tillegg til å være NRK-kollega treneren til Halvard Hanvold en periode. Til Dagbladet forteller Bjørn at han var sjokkert da han fikk høre nyheten. Han husker Hanevold som en naturlig leder, i tillegg til en fantastisk skiskytter.

– Han var limet i landslaget da jeg var trener. Vi hadde løpere som Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og andre som satte standarden på mange ting, men det var Halvard som var den samlende i laget. Hvis det var store ting og diskusjoner, sto han fram som en leder og en som samlet gruppa, sier han til avisen.

(©NTB)

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy