SKIsport nytt
2184 Views

SKIsport nytt

Mai 20, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Harsem ikke fornøyd med å bli vraket

Kathrine Harsem (30) sier hun føler seg dårlig behandlet etter at hun ble vraket fra landslaget i langrenn.

Harsem ble vraket til landslaget for kommende sesong. Til VG forteller hun at hun føler uttaket er urettferdig, og at hun føler seg dårlig behandlet av landslagsledelsen.

30-åringen ble blant annet nummer fire på sprinten under prøve-VM i fjor, verdens 14. beste langrennsløper totalt, og nest beste nordmann i sprintverdenscupen sammenlagt med en 9. plass.

Harsem slet mentalt og hadde en trøblete sesong sist, noe som toppet seg da hun kollapset etter en konkurranse under Toppidrettsveka. Hun mener hun ikke fikk tid til å komme seg opp igjen.

– Fra jeg kollapset i august, har jeg fulgt de råd jeg er blitt gitt. Fra lege, og fra trener, skriver hun i innlegget.

– … Jeg har blitt støttet hele veien i mine valg. I våre felles valg. Jeg skulle fokusere på å ta vare på Kathrine, og nå skulle jeg bli straffet med å miste plassen min på laget, skriver Harsem om hva hun følte etter å ha fått beskjed om at landslagsplassen røk.

Sportssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund sier til avisen at han ikke ønsker å kommentere enkeltuttak.

– Jeg har respekt for at utøvere ikke alltid er enige i våre sportslige vurderinger, og at de sitter med en annen opplevelse av situasjonen, sier Bjervig.

Skiskyting: Dahlmeier gir seg

Den tyske skiskytteren Laura Dahlmeier slutter i en alder av bare 25 år. Det offentliggjorde hun 17. mai.

Hun har sju VM-titler og to OL-gull bak seg. – Denne beslutningen var ikke lett å ta, men den har modnet over tid. Per i dag er det uklart for meg hva slags mål jeg skal sette meg og om jeg eventuelt kunne oppnå dem, skrev hun på sin hjemmeside.

Beslutningen var ingen stor overraskelse, men det tyske skiskytterforbundet hadde håp om å ha Dahlmeier med i en eller to sesonger til.

Hun var syk en periode i fjor. Etter vinterens siste renn sa Dahlmeier at «hun ville lytte til kroppen». Det har hun nå gjort, og karrieren er over.

I VM i Östersund i vinter fikk hun bare med seg to bronsemedaljer.

 

Tour de Ski-finishen lever farlig, fellesstart i monsterbakken?

Tour de Ski-avslutningen i langrenn kan blir endret. Det er ikke sikkert at førstemann opp Alpe Cermis-bakken garanteres sammenlagtseieren i framtiden.

Det er NRK som omtaler saken fredag. Temaet kommer opp på et møte i Det internasjonale skiforbundet (FIS) i månedsskiftet mai-juni.

Det er spilt inn ideer om å gjøre sisteetappen i rennet om til fellesstart fra jaktstart. Dermed kan det bli slik at sluttvinneren kommer til topps etter de beste på siste etappe. Plasseringer og tidsdifferanser blir klare først etter at hele feltet er kommet i mål.

– Jeg synes det er spennende, og jeg synes vi skal prøve noe. Tour de Ski har nå eksistert i 13 år, og en liten vitamininnsprøytning trenger vi, sier Vegard Ulvang til NRK.

Han leder langrennskomiteen i FIS.

– Du får en mer spennende siste dag. Det er ikke ofte det har vært kamp om å vinne til topps, det har vært mer fokus på enkeltmannens slit opp den endeløse bakken. Jeg tror du vil få et tett felt ganske langt opp og du vil få fokus på hvem som vinner siste dagen.

Sjur Røthe stemmer forslaget rett ned. – Det høres spesielt ut. Førstemann på toppen av bakken skal være vinner av Tour de Ski. Punktum, siker han.

 

 

Fire hoppere flyttes opp på A-landslagsnivå

Flere unge hoppere får fast plass på A-landslaget i 19/20-sesongen.

På herresiden får Robin Pedersen, Marius Lindvik og Thomas Aasen Markeng sjansen, mens Ingebjørg Bråten rykker opp på kvinnesiden. Alle de fire deltok i World Cup-renn sist vinter. Markeng og Bråten fikk i tillegg sjansen under Seefeld-VM. 

Landslagssjef Alexander Stöckl lot seg imponere da Pedersen, Lindvik og Markeng var innom på World Cup-laget sist vinter. 

– Robin, Marius og Thomas er tre spennende utøvere som alle har vist gode prestasjoner i flere sammenhenger. Vi tror de kan være med og styrke gruppen som skal kjempe på øverste nivå. I tillegg til sportslige kvaliteter, synes jeg at de også er ganske forskjellige type personer som kan bidra til lagets kultur, sier Stöckl. 

– Hvilke hovedmål har du og A-landslaget satt foran 2019/20-sesongen? 

– Målene til kommende sesong er ikke satt 100 prosent siden vi ønsker å involvere utøverne i prosessen, men ønsker selvfølgelig å vinne flere renn og kjempe om topplasseringer under turneringer, mesterskap (VM i skiflyging) og i verdenscupen, sier østerrikeren. 

Styrkes

Støtteapparatet rundt hoppjentene styrkes ved at Henning Stensrud kommer inn som trener. Jermund Lunder fortsetter som landslagstrener, men vil ha noe redusert reisebelastning kommende vinter. 

– Henning er ansatt som trener for jentelaget fordi vi ønsker hans kompetanse faglig og som person. Han har lang fartstid som trener, med flere suksessfulle junior-VM-er bak seg og flere år som trener for gutta på COC-nivå og daglig trener for Word Cup herrer. Han har mye å tilføre gruppa. Jermund har fortsatt sin rolle som trener for jentene, men vil være mer hjemme fremover. Det betyr mindre reising på konkurranser. Dette betyr i all hovedsak at vi har flere ressurser som kan bidra inn mot jentene kommende sesong, sier landslagssjef Christian Meyer. 

– Hvorfor får Ingebjørg Bråten opprykk til A-landslaget? 

– Ingebjørg har vist en evne til å ville utvikle seg. Hun jobber iherdig med å ta ut sitt potensial som skihopper. Hun har vist enkelthopp i konkurranser hvor nivået er oppsiktsvekkende, senest i Seefeld-VM. Hun har en bronsemedalje fra lagkonkurransen, der hun overrasket alle med sterk hopping. Ingebjørg har i tillegg kvaliteter som person som styrker gruppedynamikken i laget, sier Meyer om Etnedal-jenta. 

Jentenes hovedmål er å vinne World Cup sammenlagt individuelt. Maren Lundby har vunnet to år på rad. 

På herresiden har Kenneth Gangnes (ny servicemann) og Andreas Stjernen lagt opp. 

 

 Uttak A-landslag hopp 19/20: 

Kvinner: 

Ingebjørg Saglien Bråten (Etnedal) 

Maren Lundby (Kolbukameratene) 

Silje Opseth (Holeværingen) 

Anna Odine Strøm (Alta) 

Menn: 

Anders Fannemel (Hornindal) 

Johann Forfang (Tromsø SK) 

Halvor Egner Granerud (Asker) 

Robert Johansson (Søre Ål)  

Marius Lindvik (Rælingen) 

Thomas Aasen Markeng (Lensbygda) 

Robin Pedersen (Stålkameratene) 

Daniel-André Tande (Kongsberg) 

 

 

Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
Foto: Scanpix

Svindal til trenerseminaret

– Jeg gleder meg til å komme, sier Aksel Lund Svindal foran Norges Skiforbunds årlige trenerseminar 1.-2. juni på Norges idrettshøgskole. Flere andre profilerte utøvere tar også turen på seminaret.

Kom og hør Aksel Lund Svindal fortelle om sin ungdomstrening. En av tidenes beste alpinister har gjennom sitt vinnende vesen og fantastiske prestasjoner blitt en rollemodell for idrettsutøvere.

– Jeg er invitert til å fortelle om trening og miljøer jeg har vært en del av opp igjennom, sier Lund Svindal.
1.juni åpner den tidligere toppalpinisten Norges Skiforbunds årlige trenerseminar for etter- og videreutdanning av trenere. Svindal vil gi av seg selv i kjent stil.
– Det er unikt at en stjerne som Aksel tar seg tid til å dele sine erfaringer. Dette blir et av flere høydepunkter, sier ansvarlig for trenerseminaret, Per Elias Kalfoss.

Agility trening i mange former er høyaktuelle om dagen. Mange har nok fått med seg Birk Ruud, freeskier som setter nye standarder for koordinative egenskaper i utfordrende agilityløyper, se lenke på NRK (Facebook) og VGTV. Ruud gjester også trenerseminaret.

– Birk blir omtalt av mange som et unikum, bare se på de eksemplene over. Dette må du nesten på «sirkus» for å oppleve, og vi er glade for at tar turen på seminaret, sier Kalfoss.

Under årets trenerseminar skal flere grener utfordre og invitere til kompetansedeling rundt dette temaet.

Aktivitet og idrettsglede
Røa Idrettslag sprudler av aktivitet og idrettsglede. Gjennom hovedlaget har langrennsgruppa satt fokus på betydningen av gode verdier og å etterleve disse i praksis. På trenerseminaret får vi høre hva de har gjort og hvordan dette har påvirket aktivitet i idrettslaget.

Hvilke økter gir best utvikling?
Dette svaret skulle vi gjerne hatt en fasit på, men det kan vi ikke levere. Duoen Sigurd Pettersen og Thorsteinn Sigurdjonsson har sett nærmere på dette, og vil både utfordre deltagere og dele kompetanse.

Mer om Trenerseminaret og påmelding

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy