Stor dokumentarserie på NRK om det britiske langrennslagslaget
9241 Views

Stor dokumentarserie på NRK om det britiske langrennslagslaget

November 29, 2021
Skrevet av:

Tore Shetelig

NRK slår til med en stor dokumentarserie om det britiske langrennslandslaget og deres forberedelser foran OL i Beijing. Første episode kommer rett før jul.

Tekst: Tore Shetelig

RASK PÅ SKI: Andrew Musgrave hamler ofte opp med de beste i verdenscupen. Nå får du se ham masse på NRK – i dokumentarserien – framover. FOTO: Privat

Stjernen på laget er skotten Andrew Musgrave (31). Så å si ingen vet hvem han er i hjemlandet, der ingen bryr seg om skisport. Men i Norge vet langt flere hvem den dyktige løperen er.

De to lagkameratene hans på det britiske landslaget, har derimot svært få nordmenn hørt om. Men alle tre på laget satser hardt, i skyggen av langrennsessene fra Norge, Sverige og Finland.

– Derfor bestemte vi oss for å lage en bredt anlagt dokumentarserie om det britiske langrennslandslaget. Vi har fulgt dem tett, siden august. Da var vi til stede på lagets første høydesamling denne sesongen – i Val Senales i Italia. 

ER BLITT FULGT TETT

– Vi har filmet og intervjuet britene på samling i Trysil og i diverse andre sammenhenger. Vi var også tett på Andrew og hans lagkamerater under World Cup-åpningen i finske Ruka sist helg. Vi følger dem også videre utøver i verdenscupen – til og med Tour de Ski, forteller Håkon Lie til SKIsport.

Han er journalist ved NRKs Porsgrunns-kontor. 29-åringen ble ferdig utdannet ved Høgskulen i Volda for halvannet år siden. Telemarkingen fra Åmdals Verk i Tokke kommune, har alltid vært veldig skiinteressert.

– I sommer lanserte jeg idéen til mine sjefer om at vi skulle følge tett britene fra balløya, der alle er interessert i fotball, men ingen bryr seg om langrenn. Jeg fikk ja, og august var vi i gang med filmopptak og intervjuer, sier Håkon Lie. 

Trenerne: Hans Kristian Stadheim og Jostein Vinjerui (bak)

BBC KOM TIL BEITOSTØLEN

Dokumentarserien er så oppsiktsvekkende journalistisk sett, at BBC var til stede under sesongåpningen på Beitostølen – for å filme og lage nyhetssak på at NRK laget så mye stoff på det britiske langrennslandslaget.

Det skal vises til sammen seks episoder. 

– En eller to episoder vises før jul – mens fem til vises etter nyttår, som oppkjøring til OL i Beijing i februar. Vi skal også lage en oppsummeringsepisode, som kommer etter at OL er over, forteller journalist Håkon Lie.

JAMES ER YNGST

De to andre utøverne på det britiske laget er Andrew Young og James Clugnet. Sistnevnte er yngst på laget.

Dokumentarserien skildrer trioens hverdagsliv – med opp- og nedturer i forberedelsene foran OL-sesongen.

– Mest humpete vei har Andrew Musgrave hatt. Jeg vil ikke røpe mer, dere får følge med på skjermen, sier Håkon Lie.

Musgrave skadet seg stygt da han falt på en topptur på våren. Operasjon av skulderen måtte til, og den var så innviklet at han fryktet at han var ferdig som toppidrettsutøver. Men den trondheimsbaserte sivilingeniørstudenten har kjempet seg tilbake, på en beundringsverdig måte.

Nå er han klar for sin fjerde OL-deltakelse. Andrew Musgrave OL-debuterte allerede i 2010, før han deltok i OL både i 2014 og 2018.

GOD LØPER: Andrew Musgrave er også en habil løper, så mye som han trener for å bli god på ski. FOTO: Privat

FRA BITTELITEN LANDSBY

Andrew Musgrave representerer Huntley Nordic Skicklub – fra sitt hjemsted Oyne i Aberdeenshire i  nordøstre del av Skottland. Jernbanestasjonen i den bittelille landsbyen ble lagt ned for mange år siden. Oyne ligger 42 minutters kjøring vest for Aberdeen. 

Mugrave gir ikke slipp på sitt britiske statsborgerskap, selv om han på den måten kunne fått medalje i et norsk mesterskap.

  1. januar 2014 var han raskeste løper på sprint, fri teknikk i NM 2014, men fordi han ikke var norsk statsborger, fikk han ingen NM-medalje.
IVRIG: Andrew på ski som barn. Så fort det kom litt snø i Oyne, langt nord i Skottland, plukket lille Andrew fram skiene, og dro ut for å trene. FOTO: Privat

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy