Tidligere Infront-sjef Volker Schmid - Bessebergs jaktkamerat, sa minst mulig i retten. Er selv under korrupsjonsetterforskning i Østerrike
649 Views

Tidligere Infront-sjef Volker Schmid – Bessebergs jaktkamerat, sa minst mulig i retten. Er selv under korrupsjonsetterforskning i Østerrike

Januar 30, 2024
Anders Besseberg
Skrevet av:

Tore Shetelig

Her har Anders Besseberg felt et dyr i Tjumen i Russland, men hans jaktturer sammen med den tidligere sjefen for rettighetsselskapet Infront, Volker Schmid, skjedde ikke bare langt øst. Schmid var også gjest hos IBU-presidenten på Besseberg gård i Vestfossen fire-fem ganger. Da jaktet de elg og rådyr i Bessebergs skog – på 780 mål.

Av Tore Shetelig, redaktør av SKIsport

Volker Schmid (79) vitnet tirsdag i Buskerud tingrett – på videolink fra en domsstol i Vaduz. Det er hovedstaden i skatteparadiset Liechenstein. Der har den velstående østerrikeren slått seg ned.

Anders Besseberg, som fyller 78 år 25. februar, er tiltalt for grov korrupsjon. Strafferammen er over seks år. Rettssaken varer helt fram til 16. februar. 

Infront har betalt leasingutgiftene for BMW-en Besseberg disponerte i årene 2011 til 2018.

Volker Schmid er selv under etterforskning i en annen korrupsjonssak i Østerrike – etter en razzia mot Infront, Austria. Av den grunn var han svært sparsommelig med å forklare seg – når spørsmålene fra aktor Marianne Djupesland fra Økokrim kom inn på avtaler og økonomi.

GODT JEGERVENNSKAP

Besseberg har tidligere under rettssaken omtalt Volker Schmid som sin mentor, sparringpartner og jaktkamerat. De to fant hverandre fort gjennom en felles interesse for jakt – etter at de traff hverandre første gang, i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. 

Volker Scmid

HOLDT KORTENE TETT TIL BRYSTET: Volker Schmid (til høyre på bildet) vitnet på videolink fra Vaduz i Liechtenstein. Her sitter han sammen med sin forsvarer i en domstol i Vaduz. Foto: Tore Shetelig

-Deretter utviklet det seg et godt jegervennskap. Vi var på mange jaktturer sammen. Blant annet i Tjumen i Russland i 2015 og 2018. Besseberg inviterte meg til Norge på jakt allerede i 1995, og siden møttes vi jevnlig til jakt. Den siste gangen vi jaktet sammen på hans eiendom var et sted mellom 2005 og 2009, Jeg klarer ikke å si årstallet mer eksakt, sa østerrikeren.

-Besseberg har alltid vært en god og behagelig jaktkamerat. Han er en norsk bonde og driver en norsk gård. Tall og sånne ting skjønner han ikke så mye av. Andre i IBU tok seg av det. Jeg har aldri forhandlet med ham om avtaler. Det var det andre folk som gjorde, sa mannen som ledet Infront.

Dette selskapet håndterte reklame- og TV-rettigheter for det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). I dag er 79-åringen pensjonist. 

STARTET I 1985

Schmid startet selskapet APF Marketing i 1985. Dette var et selskap som forhandlet markedsavtaler blant annet for og med IBU. APF gikk senere inn i selskapet Infront som selger markeds- og TV-rettigheter i stor skala. Schmid gikk inn i Infront som styremedlem og rådgiver etter at han solgte seg ut av APF.

Gjennom hele rettssaken har aktoratet forsøkt å vise den tette forbindelsen mellom Schmid og Besseberg, og at dette kan beskrives som grov korrupsjon i henhold til tiltalen.

Under tirsdagens rettsdag ble det servert mye teknisk, avansert og detaljert juss om prosessuelle temaer. Til tider var stemningen anspent og amper.

VILLE IKKE SVARE

Volker Schmid var tydelig på at han ikke ville svare på spørsmål om eventuelle gaver og fordeler gitt til IBU og Anders Besseberg. Han var klar på at han kun ville forklare seg om sitt personlige forhold til Besseberg og om enkelte jaktturer.

Rettens dommer Vidar Toftøy-Lohne opplyste da også før forklaringen begynte at Schmid ikke var nødt til å forklare seg om ting som kunne inkriminere ham selv, som kunne gjøre at han selv påtok seg straffansvar. Schmid har nemlig status som mistenkt i en pågående etterforskning og straffesak i Østerrike.

– Generelt kommer ikke Schmid til å svare på spørsmål rundt rettigheter som ble solgt fra IBU til Infront eller APF, eller spørsmål som gjelder jakt og kjøretøy som har blitt formidlet via Infront, sa forsvareren til Schmid.

Han sa at Schmid heller ikke ville forklare seg om avhøret som ble foretatt av ham av østerriksk politi i Liechtenstein i november 2022.

Aktor opplyser at Volker Schmid kun hadde status som vitne i november 2022, men at han senere fikk endret status og at han da var under mistanke for korrupsjon.

– Etter min forståelse av Liechtensteins rett, så er det slik at når en person skifter status fra vitne til mistenkt, så har denne personen rett til å motsette seg opplesning av tidligere avhør, sa Schmids advokat.

– Jeg anbefaler klienten min ikke å svare på disse spørsmålene. Generelt gjelder det avtaler han har inngått med Infront. Det samme gjelder korrespondanse omkring de samme avtalene. Schmid ville heller ikke kommentere kvitteringer og regninger som Besseberg skal ha sendt til Infront.

OPPSTO DISPUTT

Dermed oppsto det også en disputt rundt hvorvidt man kunne lese opp fra et avhør som Økokrim gjorde med Volker Schmid i 2022, før Schmid ble trukket inn i en rettssak i Østerrike.

– Retten i Liechtenstein fastslo at avhøret gjort i november 2022 kunne benyttes i Norge. Men verken Volker Schmid eller retten i Liechtenstein er kjent med at dette er videresendt til retten i Østerrike. Derfor ønsker jeg å verne om interessene til min klient, sa Schmids advokat.

Aktor Marianne Djupesland ønsket ikke å sette opplesingen av avhøret på spissen. Bessebergs forsvarer Christian B. Hjort sa det var greit, avhengig av hvilke spørsmål aktor eventuelt ville belyse i sin prosedyre. I så fall forbeholdt han seg retten til å komme tilbake til om avhøret kunne leses opp.

Dette ble også konklusjonen til rettens dommer Vidar Toftøy-Lohne.

Dermed var det i grunnen ikke mye aktoratet fikk ut av Volker Schmid. På spørsmål fra Bessebergs medforsvarer Mikkel Toft Gimse fortalte Schmid om en trio som ønsket å presse ut Anders Besseberg mot slutten av nordmannens tid som IBU-president.

– Anders tok det tilsynelatende ikke veldig alvorlig, sa Schmid.

FORSØKT PRESSET UT

– Kan du si noe om hvordan de forsøkte å få ham ut?

– Olle Dahlin i Sverige var imot Besseberg. Det er et misunnelsesforhold mellom Norge og Sverige som jeg ikke kan dokumentere, hevdet Schmid.

– På hvilken måte forsøkte de å få Anders Besseberg ut?

– De baksnakket ham. Gjerne i den retning at han helst dro ut på jakt og at han ikke tok russisk doping alvorlig.

Olle Dahlin overtok som president i IBU etter Anders Besseberg.

Rettsdagens ble også brukt til å lese opp deler av politiforklaringen til Infronts leder Stefan Krauss. Den inneholdt blant annet opplysninger om en bilavtale som aktoratet hevder at Besseberg hadde med Infront. Krauss er også involvert i den nevnte rettssaken i Østerrike og ønsket ikke å møte i norsk rett.

Ansten Østbye vitnet også i egenskap av å arrangere jaktreiser, blant annet i Russland.

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy