Utdanner 1.300 miljøambassadører til VM på Lillehammer
2086 Views

Utdanner 1.300 miljøambassadører til VM på Lillehammer

April 15, 2021
Skrevet av:

Kristin Roset

Verdens første para-VM i snøsport i januar 2022, ble onsdag det største idrettsarrangementet målt i antall deltakere og omfang som oppnår status som grønt mesterskap gjennom Miljøfyrtårnsertifisering.

For å sikre et miljøvennlig arrangement skal 1.300 akkrediterte bevisstgjøres gjennom e-læring med fokus på FNs bærekraftmål. Slik kan alle utøvere, frivillige og publikum aktivt bidra til et grønnere arrangement.

– Med 1.300 akkrediterte fra over 30 nasjoner fordelt på fire ulike arenaer, vil mesterskapet ha en vesentlig påvirkning på miljøet. Derfor vektlegger vi å jakte mer bærekraftige løsninger gjennom å bevisstgjøre alle involverte til aktiv handling, sier VM-prosjektleder Ola Keul.

Bærekraftige løsninger som transport på biogass i samarbeid med GLØR og Unibuss, plastsmarte løsninger for avfall og gjenvinning i samarbeid med WWF, GLØR og NIF, felles innkjøpsrutiner for miljøbevissthet med alle involverte er allerede i arbeid. Det jobbes også med utslippsfri tråkkemaskin og elektriske lastebiler.

– VMs omfang og kompleksitet gjør at vi er avhengig av å spille på lag hvor målet er at alle tar et selvstendig miljøansvar under gjennomføringen, og at det vi lærer også gjør oss i stand til å fortsette miljøinnsatsen også etter VM, understreker Ola Keul.

 

Bak fra venstre: Eiliv Furuli (VM snøsport), Ola Keul, prosjektleder VM Snøsport, Per Olav Andersen (Lillehammer Olympiapark), Jan-Erik Fossheim (Hafjell-Kvitfjell Alpin AS), Marita Hakestad Andresen, miljø- og bærekraftsansvarlig VM Snøsport. Foran fra venstre: Jon Halvor Midtmageli (ordfører Øyer) og Ingunn Trosholmen (ordfører Lillehammer)

Anerkjent av EU

Mesterskapet ble onsdag Miljøfyrtårnsertifisert som et grønt arrangement hos Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Miljøfyrtårn er den første, nasjonale ordningen i Europa som er anerkjent av EU. Sertifiseringen er ettårig og gjelder for gjennomføringen av VM i de ulike arenaene som skal benyttes. Innenfor bransjekriteriet «Grønt arrangement» er arrangøren forpliktet til å fylle kriterier innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

– VM i vintersport for parautøvere tar miljøet på alvor og er et eksempel til etterfølgelse for andre idrettsarrangementer, sier Ann-Kristin Ytreberg, daglig leder i Miljøfyrtårn

– Som «Miljøfyrtårnsarrangement» forplikter vi oss til et miljøledelsessystem med alle involverte. Kriteriene til miljøfyrtårn har fokus på arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Sammen de lokale arrangørene Hafjell-Kvitfjell Alpin AS og Lillehammer Olympiapark AS og renovasjonsselskapet GLØR er det de siste seks månedene nedlagt et vesentlig arbeid med dokumentasjon rundt disse kriteriene til miljøfyrtårn, sier miljø- og bærekraftsansvarlig for VM, Marita Hakestad Andresen.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy