Utenfor pallen, men vant E-cupen
2831 Views

Utenfor pallen, men vant E-cupen

Han havnet utenfor pallen i Narvik, men Atle Lie McGrath (19) går inn i historiebøkene sammen med flere alpinlegender som en av de med størst seiersmarginen i europacupen sammenlagt i historien.

Mai 10, 2020
Inn i historiebøkene: – Atle Lie McGrathhar jobbet målbevisst og hardt over flere år, og i år har han virkelig slått til i europacupen. Nå gjelder det fremover å fortsette med den gode jobben for å ta neste steget opp i verdenscupen, sier sportssjef i alpint, Claus Johan Ryste. Foto: NTB
Skrevet av:

administrator

McGrath er sammen med Marcel Hirscher, Kjetil Jansrud, Alexis Pinturault og Benjamin Raich de yngste som har tatt totalseieren i europacupen for menn. Alle fylte 20 år det året de tok totalseieren. Ikke nok med det. Atle vant med rekordstor margin – 433 poeng. I tillegg til Atle er det kun Benjamin Raich som har vunnet med over 400 poeng (Raich vant med 410 poeng i 1998).
– Dette er en meget sterk prestasjon, og viser talentet til Atle som er en ekte allrounder. Atle har jobbet målbevisst og hardt over flere år, og i år har han virkelig slått til i europacupen. Nå gjelder det fremover å fortsette med den gode jobben for å ta neste steget opp i verdenscupen, men han er veldig ung og har god tid. Vi skal gjøre vårt for at han skal lykkes i fremtiden, sier sportssjef i alpint, Claus Johan Ryste.
 

– OPPLEVELSE

Utøveren fra Bærums Skiklub har også fått prøvd seg i verdenscupen denne sesongen. Atle Lie McGrath er blant de yngste utøverne på alpinlandslaget.
–Det var så stort å få kjøre i Kitzbühel, det var jo bare mitt tredje slalåmrenn i verdenscupsammenheng og når jeg sto på toppen der og ser ned i målområdet da slår realiteten inn. Det er dritfett, lyden av alle menneskene der nede. Definitivt en av mine største opplevelser, oppsummerer Atle om 22.plassen i Kitzbühel.
19-åringen har tatt 7. andreplasser i årets europacup, en tredjeplass og to seiere. Første seier kom i kombinasjonsrennet i italienske Sella Nevea, og fulgte opp med nok en førsteplass i slovenske Jasna.
–Det var digg å ta to seiere på rad etter så mange andreplasser.
Han ser tilbake på flere gode resultater fra fjorårets sesong, men sier at han kjørte litt for mye ut. Denne sesongen har det gått veldig mye bedre for talentet fra Bærum.

Stuper ned: Hannah Sæthereng på vei ned i «havet» under det spektakulære juniorverdensmesterskapet i Narvik. Foto: Kjell G Karrlsen/Narvik 2020
Stuper ned: Hannah Sæthereng på vei ned i «havet» under det spektakulære juniorverdensmesterskapet i Narvik. Foto: Kjell G Karrlsen/Narvik 2020

 

GODT UTGANGSPUNKT

–Nå har jeg fått meg et godt utgangspunkt til neste sesong. Jeg gleder meg veldig til å fortsette jobben videre og satser på å kjøre mer verdenscup til neste sesong, oppsummerer McGrath.
I junior-VM i Narvik måtte han ta til takke med en fjerdeplass, men ellers har sesongen vært et eneste stort lyspunkt. Han hadde skaffet seg et meget bra utgangspunkt i kombinasjonen, men fartsdelen ble avlyst. Deretter ble både storslalåm og slalåmrennet avlyst på grunn av koronaviruset.
 

EUROPACUPEN SAMMENLAGT, NORSKE VINNERE PÅ HERRESIDEN:

• Kjetil Jansrud i 2005
• Aleksander Aamodt Kilde i 2013
• Bjørnar Neteland i 2016
• Atle Lie McGrath 2020

 

– Vanskelig å fokusere å skikjøringa

– Det kan være vanskelig å fokusere på skikjøringa når det er så fantastisk natur!
Ordene kommer fra østerrikske Magdalena Egger, som kjørte inn til tre gull under junior-VM i alpint i Narvik.
– Narvik er unikt. Det er ikke mange skiarenaer i verden den du kan se sjøen, og det er så spesielt. Det har vært fantastisk å være her, sier Egger.
Mesterskapet i Narvik samlet cirka 300 unge skiløpere fra 43 nasjoner.

Bronse: Kaja Norbye kjørte inn til bronse i junior-VM. Foto: Jan-Arne Pettersen/Narvik 2020.
Bronse: Kaja Norbye kjørte inn til bronse i junior-VM. Foto: Jan-Arne Pettersen/Narvik 2020.

 

–Viktig utstillingsvindu

Skipresident Erik Røste blir glad når han hører kommentarene fra VM-dronningen i Narvik.
– Magdalena kjørte så bra i Narvik. Junior-VM er et viktig utstillingsvindu i forhold til den søknaden vi skal levere om et år. Det er ingen tvil om at Narvik har levert i forhold til forventningene. Det har vært gode arrangement, og vi har fått meget bra tilbakemeldinger. Det aller viktigste har riktignok vært at det har vært blide, høflige, gjestfrie frivillige og av alle som har tatt imot oss her. Det er spektakulært i Narvik, og det er dette vi skal bruke for alt det er verdt når vi skal ut på den internasjonale arenaen. Det å kjøre fra fjellet rett ned i havet, og det spektakulære med dette, og det spennende lyset. Det er denne «X-faktoren» vi etterhvert skal benytte i vår fremtidige VM-søknad, sier skipresident Erik Røste.
Sjef for junior-VM, Erik Plener, legger ikke skjul på at det store målet med junior-VM har vært å legge grunnlaget for et fremtidig senior-VM. Plener blir også nesten rørt når han hører tilbakemeldingene fra skipresidenten om årets mesterskap.
PS: Junior-VM i Narvik ble avbrutt tre dager før det var ferdig på grunn av koronaviruset, men arrangørene fikk vist at de kan arrangere sportslige gode skirenn.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy