Varm og god bok om hoppsjelen til Clas Brede Bråthen Clas Brede Bråthen bok Varm og god bok om hoppsjelen til Clas Brede Bråthen
3018 Views

Varm og god bok om hoppsjelen til Clas Brede Bråthen

Oktober 10, 2022
Clas Brede Bråthen, Foto: Tore Shetelig
Skrevet av:

Tore Shetelig

Av: TORE SHETELIG

Den nye boken om Clas Brede Bråthen blir lansert i morgen. Det er en annerledes sportsbok – i positiv forstand. Som leser blir du tatt med i de innerste kulissene av hoppsporten, og får et veldig godt innblikk i kjærligheten Bråthen har både overfor idretten sin, og ikke minst landslagsutøverne han har ansvaret for. 

Forfatterne, ekteparet Astrid Versto og Terje Svabø, har lagt opp boken på en elegant måte. De dundrer ikke på med å først omtale den betente – og nå løste, konflikten med generalsekretæren og skipresidenten. Nei, her beskrives på en god måte Clas Bredes oppvekst og familie. Vi får på en medrivende måte vite hvor mye hoppsporten alltid har betydd for den 53 år gamle mjøndølingen, og hvorfor han brenner så kraftig for denne idretten.

Det er blitt en omfangsrik bok, men en historie du ikke legger fra deg – før den er ferdiglest. Det hjelper godt på at forfatterparet har vært hoppinteresserte i en årrekke, men uten deres gode formidlingsevne hadde de ikke landet på en så stilfull måte, veldig langt ned i bakken.

STERK RETTFERDIGHETSSANS

Clas Brede Bråthens sterke rettferdighetssans kommer godt fram mellom permene. Det samme kan sies om hans likestillingskamp – for at Maren Lundby og de andre hoppkvinnene skulle få sin velfortjente plass i de største bakkene. Hele det lange løpet – fram til det var klart at jentene får hoppe i Vikersundbaken til vinteren, er skildret på en innsiktsfull og spennende måte.

BLIR RØRT

Bråthen har hele veien hatt familien i ryggen. Beskrivelsen av hvor mye kona Hege, hans nærmeste støttespiller, betyr for ham, blir leseren garantert rørt av. Hege er hans nærmeste rådgiver, og hun støtter ham hele veien. Paret møtte hverandre i 1988. Da var Hege fra Rena 15 og Clas Brede 19 år.

Først et godt stykke ut i boken kommer historien om hvordan avgåtte generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg og avgåtte skipresident Erik Røste la diverse kjelker i veien for Clas Brede Bråten, slik at det ble vanskelig for ham å gjøre jobben sin. Fremstillingen gir et veldig godt innblikk i hva Bråthen hadde å kjempe mot, men samtidig kommer det godt fram all den støtten han fikk fra grasrota i ski-Norge da det stormet som verst.

IMPONERENDE MANGE KILDER

Forfatterne har snakket med et imponerende antall mennesker – tilknyttet både høyt og lavt i hoppmiljøet i Norge. Over 80 personer er blitt intervjuet – for å danne et komplett bilde av idrettslederen og mennesket Clas Brede Bråthen. De eneste som nektet å medvirke var Bretten Berg og Røste. De ville ikke snakke med forfatterne. Det tar seg dårlig ut.

Ufine metoder – fra den politiske og administrative ledelsen, for å bli kvitt sin sportssjef, blir avdekket i boken. Det lyktes ikke, til tross for dyrekjøpt bistand fra advokater og et PR-byrå – å kaste Bråthen ut i kulden.

STORE MENNESKELIGE RESSURSER

At Clas Brede Bråthen i det hele tatt greide å stå oppreist – i løpet av den flere måneder lange stormen, er nesten oppsiktsvekkende i seg selv. Men når du har lest boken, skjønner du mer av det. Her handler det om em mann som kjemper for det han tror på, og som har så store menneskelige ressurser at han vinner fram – på de fleste arenaer.

Clas Brede
Hoppsjel
Fanaticus Forlag
Skrevet av Astrid Versto og Terje Svabø
322 sider


TERNINGKAST: Seks

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy