VM nyheter
2716 Views

VM nyheter

Februar 23, 2019
Skrevet av:

Kristin Roset

Klæbo bremset for å redde lagsprinten

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen stoppet opp i skiathlon da muligheten til medalje var borte. Søndagens lagsprint var viktigere.

Iversen og Klæbo hanglet inn over fire og et halvt minutt bak vinneren Sjur Røthe til en 31.- og 30.-plass.

Klæbo går ankeretappen i lagsprinten og mener at han skal være fullt ut restituert til søndag morgen når kvalifiseringen til lagsprinten starter.

– Det koster å gå tre mil, men jeg skjønte på de siste 11 kilometerne at det ikke ville bli medalje. I mesterskap er det pallen som teller, og da skjønte jeg at jeg måte begynne å tenke på det som skjer i morgen. Det var bare å snu om i hodet, sa Klæbo.

Lørdag kveld er det restitusjonsøkt på planen.

– Vi krysser fingrer for at det blir en god dag i morgen, sa Klæbo.

Når føret ble som det ble under tremila, var ikke Klæbo god nok til å holde tritt med teten.

– Jeg hadde ikke noe her å gjøre på et så tungt føre. Dette passet meg ikke optimalt, og tremila ble lengre enn på faste forhold.

Det gikk ikke etter planen for 22-åringen.

– Dette var tungt og ikke helt som jeg hadde håpet. Det ble gått veldig hardt på klassiskdelen, og det sprakk opp på den siste runden. Det er kjipt for egen del, men vi skal være glad for det Sjur (Røthe) og Martin (Johnsrud Sundby) presterte. Det er veldig fortjent at Sjur fikk det gullet.

Ingen norske medaljer i storbakken:
– Selvfølgelig kjipt i et VM

Johann André Forfang misset i forsøket på å ta Norges første VM-medalje i storbakken siden 2015. Tromsøværingen endte på 7.-plass da Markus Eisenbichler vant.

Dermed er fortsatt Rune Veltas bronse fra fire år siden sist gang det var en norsk hopper på VM-pallen i et individuelt storbakkerenn.

Eisenbichler fra Tyskland tok en overlegen seier 12,1 poeng foran sin landsmann Karl Geiger, mens bronsen gikk til Sveits-overraskelsen Killian Peier. Det var et kruttsterkt hopp på 135,5 meter som sikret Eisenbichler gullet.

– Det er kjedelig, men jeg hopper mine to beste hopp her nede til nå. Det er en positiv prosess som jeg må ta videre, men det er selvfølgelig kjipt i et VM, der det er medaljene som teller, sa Forfang til NRK.

Han var på skuddhold i medaljekampen etter et svev på 132 meter i første omgang. Han delte 5.-plassen med Stefan Kraft og var 6,7 poeng bak bronseplassen. Men i finalen fikk han det ikke til å klaffe skikkelig og landet på 125,5 meter. Forfang fikk ikke samme oppdrift over kulen som i sitt første hopp.

Med totalt 250,9 poeng falt Forfang ned to plasser og ble nummer sju. Det ble til slutt 15,2 poeng opp til bronsevinner Peier, som ledet rennet halvveis. Sveitseren jublet vilt for medaljen. 23-åringen hadde aldri før vært på pallen på dette nivået. I verdenscupen hadde han 7.-plass som beste individuelle resultat før lørdagens VM-renn.

Robert Johansson klatret to plasser og ble nummer åtte lørdag. Han hoppet 128- og 129 meter.

Trøkk

Forfang slet med å sette et godt nedslag i første omgang. Det ga litt trekk hos dommerne, men poengene sprikte fra 16 til 17,5. Etter hoppet haltet Forfang ut av bakken.

– Jeg fikk meg en trøkk i kneet og leggen under landingen. Det er noe jeg må prøve å riste av meg, sa Forfang til NRK.

Etter rennet innrømte han at han kjenner smerter i leggen, men presiserte at han ikke merket noe da han hoppet i finalen.

Andreas Stjernen fikk en lei nedtur i finaleomgangen. Trønderen kom helt feil ut fra hoppkanten og måtte jobbe for å finne balansen. Han tok ingen sjanser og sørget for å komme seg trygt ned storbakken. Stjernen landet på 102 meter, mens han i første omgang gjorde et godkjent hopp på 124,5.

30-åringen gikk fra å være nummer 13 halvveis til å falle ned til 29.-plass.

Ventetid

VM-debutant Halvor Egner Granerud måtte se finalen fra sletta. 22-åringen fikk blant første omgangs dårligste forhold og landet på bare 116,5 meter. Han trøblet fælt i nedslaget, men greide å holde seg på skiene. Prestasjonen ga en 33.-plass.

– Det kjennes egentlig ikke så dårlig. Det bare flyr ikke, så det er utrolig surt, sa en skuffet Granerud til NRK.

Ingen nordmann har vunnet et storbakkerenn i VM siden Tommy Ingebrigtsen klarte det i canadiske Thunder Bay i 1995.

De norske hopperne har slitt denne sesongen. Til nå i vinter er Forfangs verdenscuptriumf i russiske Nizjnij Tagil fra tidlig i desember Norges eneste seier på den store internasjonale scenen.

Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft

Emil Iversen gir fra seg plassen på 15-kilometeren om været blir krevende også på den distansen i ski-VM. Sjur Røthe avblåser ideen.

Iversen var sjanseløs på lørdagens skiathlon. Han bare gjennomførte i traskestil. Sjur Røthe tok gullet. Martin Johnsrud Sundby ble nummer tre.

– Det var en dårlig dag for meg, rett og slett. Ved skibyttet skjønte jeg at vi ikke kunne hente inn tetgruppen, sier Iversen.

– Er været og føret som i dag på 15-kilometeren (klassisk, onsdag), gir jeg gjerne fra meg plassen til Sjur (Røthe).

– He he, nå har vel Emil en historikk bak seg med å si fra seg plass på laget i mixed zone (intervjusonen). Jeg skal snakke ham til fornuft, sier Røthe.

Bronsevinner Martin Johnsrud Sundby ville heller ikke være med på Iversens pessimisme.

– Av erfaring tror jeg det er lurt å gi Emil Iversen to timer før han får lov til å vrake seg selv til kommende distanser i mesterskap. Han har en tendens til å være brutal med seg selv. Jeg tror at vi får se en helt annen Emil i morgen under lagsprinten. Emil er nok en av de aller, aller sterkeste medaljekandidatene på onsdag, tenker jeg.

– Burde han ha stått over i dag?

– Det er en vanskelig vurdering. Det er definitivt en stor belastning med tre løp på fire dager, og så håper jeg at de dro hardt i brekket da de så at medaljene glapp i dag og ikke brukte mer krefter enn nødvendig. Det var en tremil som sugde mange krefter, sa Sundby.

Iversen viftet vekk spørsmål om hva OL-mester Simen Hegstad Krüger måtte tenke når Iversen og Johannes Høsflot Klæbo bare påskegikk to tredjedeler av rennet til 31.- og 30.-plass.

– Jeg føler at jeg fortjente min plass. Vi hadde gått mange renn da det uttaket ble gjort, sier Iversen.

Nossum gråt og gikk i svart

Få vet bedre hvor mye arbeid Sjur Røthe (30) har lagt ned fram mot lørdagens VM-gull i skiathlon enn landslagstreneren Eirik Myhr Nossum.

Fra å ligge ødelagt med ryggtrøbbel på sofaen for ett år siden til lørdagens gull, er det en lang reise.

En rørt Nossum gikk ned på kne og gråt midt i seiersintervjuet med NRK.

– Jeg sto midt inne på stadion der. Jeg hoppet. Jeg satt. Jeg vet ikke. Jeg var der. Det er litt svart fra toppen og ned der. Følelsesregisteret er litt nede. Jeg husker det ikke nå i hvert fall.

– Du var veldig rørt?

– Jeg må tilbake til bryllupet mitt for å huske sist jeg var så rørt. Det er en enorm glede og en visshet om timene som ligger bak dette fra støtteapparatet, fra trenerkolleger og ikke minst fra Sjur selv, sa Nossum.

Spesiell

Historien rundt vinneren Sjur Røthe er spesiell. Endelig lykkes han i en alder av 30. Vossingen er en seiging av dimensjoner.

– Det bare flommer opp for min del. Fra å være vraket til OL, eller han var vel egentlig ikke vraket heller, han var ikke aktuell, til å være verdens beste skøyter denne sesongen. Han har vunnet 50 prosent av alle skøyterenn i år. Nå ble han verdensmester i skiathlon. Jeg er ekstremt stolt av det som ligger bak det, sa en rørt Nossum.

Tøft

Landslagstreneren mener at jobben Røthe har lagt ned ikke minst er psykisk tøff.

– Fysisk er det ikke så vanskelig, men det er den mentale biten, finne motivasjonen og gløden til faktisk å gjøre det som skal til. Han brukte problemene med ryggen til å øke sin egen motivasjon slik at hver økt skal bli bedre. Han er utrolig god til å maksimere hver eneste økt.

– Du var aldri i tvil om at Røthe måtte med på laget?

– Jeg var ganske klar på at Sjur skulle være på laget. Jeg ville tatt ut de samme fire igjen.

Roser treneren

Bronsevinner Martin Johnsrud Sundby mener at Nossum skal ha mye av æren for at det ble to medaljer i første forsøk. Han beskriver stemningen i laget som markant bedre enn sist sesong.

– Det var en glad trener i dag. Jeg synes at Eirik skal ha mye av æren for veldig mye av det som er, hvordan ting er og hvordan laget funker. Han er utrolig dyktig, enkelt og greit. Det er fantastisk god stemning i gruppa om dagen. Alt er veldig ryddig. Det er ikke alltid så enkelt når du har å gjøre med de åtte beste langrennsløperne i Norge, sa Sundby.

(©NTB)

Medaljeoversikt ski-VM i Seefeld

Medaljeoversikten i ski-VM i Seefeld etter 6 av 22 øvelser:

Gull Sølv Bronse
Norge 4 2 2
Tyskland 2 1 0
Russland 0 1 2
Italia 0 1 0
Sverige 0 1 0
Sveits 0 0 1
Østerrike 0 0 1

(©NTB)

geir.andreassen@ntb.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy