Fantastisk gull til duoen Klæbo/Valnes
2248 Views

Fantastisk gull til duoen Klæbo/Valnes

Februar 16, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

LAGSPRINT, KLASSISK, MENN:

Eirik Valnes (25) gjorde nøyaktig som han skulle, Johannes Høsflot Klæbo (25) gjorde som han pleier: Kløv fra i den siste motbakken og sikret norsk gull.

–Jeg var blodtent, sa Johannes H. Klæbo til Discovery+.

Det betyr at Norge har fire strake mesterskapsgull i teamsprint. Johannes Høsflot Klæbo har vært med på samtlige som ankermann og forsvarer dessuten OL-gullet fra Sør-Korea for fire år siden. Da med Martin Johnsrud Sundby som parhest.

– Den fyren kommer til å trenge et svært, digert hvelv oppe på Byåsen, beskriver 2002-sprintmester og Discovery-ekspert Tor Arne Hetland om Klæbos allerede bugnende medaljesamling: 11 mesterskapsgull og 14 medaljer totalt.

Aleksandr Terentjev falt i semien og russerne var utenom de fire beste, men den kanskje største forhåndsfavoritten tok seg likevel til finalen som såkalt flasketaper, altså på bedre tid

 

TOPP 3

FAKTA:

Kvinner: I 2006 gikk Ella Gjømle og Marit Bjørgen Norge inn til 4. plass i den klassiske lagsprinten i Torino-OL. I 2010 ble det bare 5. plass på Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie i fri teknikk i Vancouver. For åtte år siden ble det imidlertid norsk fullklaff med gull til Ingvild Flugstad Østberg og Marit Bjørgen, i klassisk stil, med øvelsens største seiersmargin, 9,1 sekunder, mens Bjørgen og Maiken Caspersen Falla sikret bronse i 2018. Sverige er eneste nasjon med fire medaljer i denne OL-øvelsen som har gitt fire forskjellige vinnere. Svenskene vant i 2006, Tyskland i 2010 og USA snek seg to tideler foran Sverige sist i PyeongChang.

Menn: Norge tapte spurten mot Sverige i den klassiske lagsprinten i 2006. Jens Arne Svartedal og Tor Arne Hetland tok sølv bak Thobias Fredriksson og Björn Lind. I 2010, da øvelsen gikk i fri teknikk, ble det gull på Øystein «Pølsa» Pettersen og Petter Northug. I 2014 tok Finland gull i klassisk stil. Norge endte på 4.-plass. Norge var tilbake på toppen av pallen i 2018, takket være kapasitetsløperen Martin Johnsrud Sundby og den perfekte avslutteren Johannes Høsflot Klæbo. Russland er eneste nasjon med fire medaljer i lagsprint, menn, men ingen av gjeveste valør (0-2-2).

OM VÅRE LAG

Kvinner:

Tiril Udnes Weng (25), Nes. OL-debutant. Ble nr. 9 på den individuelle sprinten i årets OL. Gikk også lagsprint sammen med Caspersen Falla i fjorårets VM. Da ble det 6.-plass, i fri teknikk.

Maiken Caspersen Falla (31), Strandbygda. Tidligere OL: 2010, 2014, 2018. Tok bronse på lagsprinten sammen med Marit Bjørgen i 2018. Har to VM-gull i lagsprint, senest i 2017, i klassisk stil. Ble nr. 8 i individuell sprint i Beijing.

Menn:

Erik Valnes (25), Bardufoss og Omegn. OL-debutant. Ble nr. 11 på den individuelle sprinten i år, i fri teknikk. Tok VM-gull i lagsprint sammen med Johannes Høsflot Klæbo i Oberstdorf i fjor, i fri teknikk.

Johannes Høsflot Klæbo (25), Byåsen. Tidligere OL: 2018. Er dobbel olympisk mester i individuell sprint (klassisk stil sist, fri teknikk nå). Tok også gull i lagsprint i PyeongChang, i fri teknikk, sammen med Martin Johnsrud Sundby. Har også to lagsprint-gull i VM, i klassisk i 2019 og i fri teknikk i fjor.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy