OL: Historisk freeski-gull til Birk Ruud!
6026 Views

OL: Historisk freeski-gull til Birk Ruud!

Februar 09, 2022
Skrevet av:

Kristin Roset

Birk Ruud har tidligere vunnet to X Games-gull i Big Air, og onsdag tok han OL-gull i Big Air da konkurransen sto på OL-programmet for første gang for freeski-kjørerne.

– Vi er alle glade på hans vegne. Han kjørte sykt bra og satte sine to første triks. Han tok hjem gullet, noe som er fantastisk. Han drepte det, sier amerikanske Alexander Hall til VG. Med 95,75 poeng i første run og 92 poeng i andre run, endte han med totalt 187,75 poeng. Ruud var sist ut i tredje run, og hadde allerede sikret seg gullet da han satte utfor. Til det siste hoppet hadde han med seg det norske flagget i hånden, og hoppet enkelt ned bakken.

– Herregud. Pappa, du er med meg, sier Ruud til TV-kameraet etter det siste hoppet.

– Tusen takk, Norge. Alle sammen. Dette har vært et mål siden jeg var på NTG U som 13-åring, og nå er vi her, sier Ruud og sender et slengkyss til TV-seerne.

HYLLES AV FREESKI-MILJØET

Christian Nummedal ble nummer 10, og Tormod Frostad nummer 12.

Birk på seierspallen. Sølvet gikk til Colby Stevenson fra USA og bronsen til Henrik Harlaut fra Sverige.

FAKTA
Øvelsen debuterer på OL-programmet, men har vært avholdt to ganger i VM, med medaljer til Sveits, Sverige og Canada. Fabian Bösch fra Sveits vant i Utah i 2019, mens Oliwer Magnusson fra Sverige seiret i Aspen i fjor. Birk Ruud var best i kvalifiseringen i fjorårets VM, men stilte ikke opp i finalen. Han reiste hjem for å tilbringe tid med sin kreftsyke far. Ruud vant øvelsen i X Games i Aspen i 2019. Svenske Henrik Harlaut ble X Games-mester i 2018 og 2020, mens Andri Ragettli fra Sveits vant i fjor.

OM UTØVERNE
Tormod Frostad
 (19), Bærum. OL-debutant. Har en 5.-plass som best i verdenscupen, oppnådd i Big Air i Steamboat, USA, i begynnelsen av desember.

Christian Nummedal (26), Hakadal. Tidligere OL: 2018. Står med tre Big Air-seirer i verdenscupen, tatt i perioden 2017-18. Ble nr. 4 i Beijing i 2019. I X Games i Aspen har han som best en femteplass i Big Air i 2018.

Birk Ruud (21), Bærum. OL-debutant. Har to 12.-plasser i Big Air i VM. Har vært åtte ganger på pallen i Big Air i verdenscupen, én gang denne sesongen, i Chur i oktober. Står med fire seirer i Big Air, senest i Kreischberg i januar 2021. Vant Big Air-konkurransen i Beijing i 2019. Har to pallplasser i Big Air i X Games i Aspen. Vant i 2019 og ble nr. 2 i 2020.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy