TEST: Terrengsko
4696 Views

TEST: Terrengsko

Juni 13, 2017
Skrevet av:

administrator

Finn de beste terrengskoa: Hvilke sko er best på stil, gjørme og fjell?

Om du skal løpe motbakke eller terrengløp i sommer trenger du sko med godt grep. Men hvilke sko kan du stole mest på og hva slags underlag? Skisport gir deg svaret.

Teskt: Gjermund Midtbø Foto: David Aasen

Terrengsko med godt grep er viktig for mange når sommeren kommer med lange løpeturer i fjellet, marka, og ikke minst harde motbakkeløp og intervalløkter. Egenskapene til de mange terrengskoene på markedet er svært forskjellige. Noen er best på sti, andre egner seg best på hardt underlag, som stein og fjell.

Skisport har fått med seg et svært kompetent testpanel for å gi deg omtale av de beste terrengskoa på markedet. De har sammen valgt seg ut tre par fra tre ulike merker som er ledende på området. Samtidig har de tre merkene Salomon, Inov-8 og Altra spesialisert seg på ulike ting og er ganske så forskjellige typer sko.

Testen har foregått i cirka tre uker og alle testløperne har testa parene på både sti, grus og mer steinete terreng. Alle parene er forholdsvis lette og skal være mer eller mindre egna som konkurransesko.

ØYVIND HEIBERG SUNDBY
test3
Motbakkeløper og syklist bosatt i Oslo og konkurrerer for Tjalve. Sundby har i en årrekke vært en av landets aller beste motbakkeløperer. Har to NM-gull og har flere ganger deltatt i EM og VM.

Nå bruker han vel så mye tid på sykkelen, men er fortsatt ute med joggeskoa fire-fem ganger i uka ved siden av å sykle aktivt som landeveissyklist. Av meritter med løpesko i fjorårssesongen (i 2016), var en andreplass i både Oslos Bratteste og Grefsenkollen opp, og seier i Balestrand Opp.

ANDERS NORDBERG
test2
Tidligere orienteringsløper med to individuelle sølvmedaljer og to bronsemedaljer i VM. Løper fortsatt mye i terrenget, stort sett hver dag fra bostedet på Nordberg i Oslo.

Vant årets utgave av Råskinnet i mai, noe som viser at 39-åringen fortsatt holder seg i svært god form.

DAVID ANDRÉ AASEN
test1
Supermosjonist og deltaker i Skyrace (fjelløp med start og mål på samme sted, altså både opp og ned på fjell). David André Aasen er fotballspilleren som blei maratonløper, men nå helst vil holde seg mest mulig vertikalt i skog og fjell.

Var på pallen under fjorårets Tromsø Skyrace og tok verdscuppoeng i Skyrunning da han deltok i Limone Extreme Skyrace ved Gardasjøen i 2015. Er svært opptatt av sko og hva slags sko som funker best i terrenget.

INOV 8 S-TALON 225

(neon yellow/black), vekt 225g, dropp Hæl til forfot 20mm/16mm: 4mm
(neon yellow/black), vekt 225g, dropp Hæl til forfot 20mm/16mm: 4mm

Nordberg
Fint design, men jeg synes x-talon strammer litt over vrista og bak på hælen. Likevel topp løpsfølelse og den beste kontakten med underlaget på det tøffeste underlaget. Grepet er også topp. Denne skoen kjennes mest ut som en konkurransemodell.

Konklusjon: liker man søle, ujevnt underlag eller løpe fort utenfor sti er dette en topp sko.
Terningkast: 6

Sundby
Relativt godt dempet sko med tanke på at dette er en rendyrket terrengsko. Skoen sitter tett rundt foten (precision fit) og føles veldig trygg i terrenget. For de med veldig bred lest vil skoen nok fort føles for smal, og har en veldig bred fot bør en nok skygge unna denne skoen.

Skoen sitter likevel svært godt i terrenget på jord og sti under tørre krevende forhold, samt på snø. Jeg er litt skuffet over Inov 225 fordi sålen sitter noe dårligere på våte røtter og stener enn de andre testmodellene tross den kraftige sålen. I tillegg har andre tidligere eldre modeller som Inov 212 hatt svært godt feste på vått og sleipt underlag, trolig fordi gummiblandingen nå er litt annerledes i denne modellen.

Konklusjon: En forholdvis myk sko som sitter godt rundt foten og har mer demping enn den tidligere Inov modellen på 190 gram. God løpfølelse, men ikke like godt grep som Inov bruker å levere.
Terningkast: 4

Aasen
Skoen har mer demping enn skoen den erstattet (Inov8 190) er lett og absorberer svært lite fukt. Den blir derfor ikke noe særlig tyngre av at den blir våt. Overdelen på skoen er laget i et materiale som er svært slitesterkt. Skoen har god respons, er lett, og har god løpsfølelse. Selv synes jeg sålen er litt for stiv og at den har noe å gå på angående kontakt med underlaget. Jeg foretrekker terrengsko når de er så myke at de kan formes etter underlaget. Her synes jeg altra skoen var bedre.

Skoen har en smal passform. Spesielt forfoten er smal. Den kan bli for smal for noen. Smal passform har også noen fordeler. Det å løpe i krevende, glatt og gjørmete terreng krever at skoen sitter godt. Det gjør denne skoen. Ulempen er dersom man skal løpe time etter time, da hovner foten og den trange passformen kan bli en utfordring. Etter min vurdering er sålen på denne skoen best jo mer gjørmete og vått det blir. På våte steiner og våte røtter så er den direkte glatt. Knottene er også såpass harde at den kan føles litt ustabil på steiner. Grepet er bedre når steinene er tørre, da sitter den godt nok. Knottene slites også veldig raskt. Som navnet tilsier så er den blitt noen gram tyngre enn sin forgjenger. I praksis er det demping som er i de ekstra grammene. Disse grammene merkes ikke. Jeg synes inov8 sin gummiblanding har blitt hardere og hardere.

Dette medfører to ulemper: for det første sitter den dårligere på stein og for det andre så tåler knottene mindre. Knottene tåler ikke mye kontakt med stein og asfalt før de slites vekk. En tredje ting er at sålen er blitt stivere enn tidligere, dette medfører at det er vanskeligere å få skoen til å forme seg etter underlaget. Dette gjør at skoen ikke oppleves like trygg lengre. Min personlige Inov8 212 favoritt er fortsatt den første som kom i sort og gult.

Konklusjon: Etter min vurdering er dette en lett sko med god løpsfølelse. Skoen er svært bra dersom man skal løpe på myk sti, terrenget er vått og/eller gjørmete. På slikt terreng er den uslåelig. Skal man løpe i terreng med mye stein ville jeg valgt en annen sko.
Terningkast: 4

SALOMON, S/LAB SENSE ULTRA

(black/racing red/white), vekt 275g, dropp 26mm/18mm: 8mm
(black/racing red/white), vekt 275g, dropp 26mm/18mm: 8mm

Nordberg
Jeg likte både designet og den smarte snøringa til Salomon. Skoen var også veldig behagelig på foten og kjentes ut som en veldig bra allround treningsko, men jeg følte ikke at det var en topp konkurransemodell. På terreng med mye stein og røtter føltes skoen litt ustabil, og har ikke den samme kontakten med underlaget som de to andre modellene i testen, men til gjengjeld mer demping for dem som ønsker det. Ok grep på røft underlag, men kanskje vel så mye en sko for litt finere underlag.

Konklusjon: Topp allround treningsko
Terningkast: 5

Sundby
En veldig god allrounder. Skoen er svært komfortabel og sitter godt på våt sten, snø, sti og grusveier. Dette er testens beste allrounder etter min mening. Dette er skoen for deg som ønsker både en sko til hardere underlag (grusveier og litt asfalt, samtidig som du løper på sti). En noe lettere variant fra Salomon til S/LAB sense ultra er S-LAB SPEED med sine 265g og kraftigere terrengsåle for mer løping i terreng som krever enda kraftigere såle (vått terreng med gjørme). Men denne skoen er mindre dempet.

Konklusjon: Skoen er svært behagelig å ha på, og tross bra demping og relativt tette passform rundt hælen og midtre del av foten, er den relativt bred i forfoten, som gjør at en unngår at tærne klemmes. Dette med for smale sko er ofte et problem med mange terrengsko. Her har Salomon truffet blink.
Terningkast: 
6

Aasen
Denne skoen sitter godt nok på alle typer underlag. Undersålen er godt mønstret og klebrig. Den sitter ikke like godt som Inov8 på vått og gjørmete terreng, men den sitter godt nok. Når terrenget er steinete og hardt sitter denne skoen svært godt, også når det er vått. Det er derfor lite å si på grepet. Personlig liker jeg at sålene på terrengsko er myke. Dette slik at de kan formes etter underlaget. Da får man god kontakt med underlaget og får et godt fraspark. På dette punktet synes jeg at Salomon har noe å gå på. Jeg synes sålene er såpass stive at det går utover løsfølelsen. Kanskje må de være så stive for å ha gummi som er så gode på hardt underlag?

Passformen passer de fleste. Den føles verken smal eller trang. Den sitter behagelig på foten. Skoen sitter tight nok til at den er trygg og stabil når terrenget er krevende. Skoen passer derfor svært mange ulike underlag. Overdelen er nok ikke lagt i et like slitesterkt materiale som sine konkurrenter, sålen derimot tåler vesenlig mer enn spesielt Inov-8. Skoen veier 275g, det er litt mye som en ren konkurransesko og man kun skal bruke den i motbakker. Til gjengjeld er skoen godt dempet og tåler som navnet tilsier lange distanser. Dette er den beste Salomonskoen jeg har testet. Da tenker jeg særskilt på grepet. Knottene har blitt bedre, noe gjør skoen mer allsidig enn sine forgjengere

Konklusjon: Dette er en veldig god allround sko. Den sitter godt på alle typer underlag. mangler litt på løpsfølelse og har for mange gram for å få toppkarakter.
Terningkast: 5

ALTRA, KING MT

(red and white), vekt 215g, dropp 19mm/19mm: 0mm
(red and white), vekt 215g, dropp 19mm/19mm: 0mm

Nordberg
Jeg merket at skoen er annerledes med nulldrop, men jeg ble positivt overrasket. Skoen satt godt på foten, selv om jeg ikke har testet nok til å vite at borrelåsen foran vil virke under alle forhold. Den er stabil mot underlaget og grepet kjennes ok ut. En lett og veldig morsom sko å løpe med, og her får leggene antakelig litt mer å bryne seg på.

Konklusjon: Ikke skoen man skal velge om man kun ønsker en løpesko i terrenget, men topp sko som et av flere par.
Terningkast: 5

Sundby
Lett sko, med god plass til tærne og svært lav profil. Den lave profilen gir svært god kontakt med underlaget, men også mindre beskyttelse mot skarpe stener og støtdeming i nedoverbakkene. Nulldropp er noe en bør venne seg til om en ikke har prøvd dette før, da en brå overgang vil kunne gi overbelastningsskade i leggene. Skoen krever derfor noe tilvenning, og passer ikke som en allroundsko.

Svært lett og god sko som sitter godt også på vått og sleipt underlag på sten og røtter, som er vanlig i konkurranse i terrenget på sti. Tåler også noe grusløping, men asfalt og hard grus er tøft med denne skoen da det er lite støtdeming og kan være tøft for legger som ikke er tilvendt nulldropp. Altra lager sko med god plass til forfoten, dette gir naturlig og svært komfortable forhold for foten. I en ren konkurranse og med mye hurtig løping i terrenget ville jeg personlig likevel valgt en mer tettsittende sko som Salomon S/lab eller X-Talon 225 for å hindre bevegelse av foten.

Konklusjon: Som en lett terrengtreningssko derimot er dette en god sko å ha som supplement. Den brede lesten gjør også at Altraskoene er svært behagelige å ha på når en går rundt utenom trening.
Terningkast: 4

Aasen
Denne skoen har en bred forfot. Det føles veldig befriende og deilig å løpe i. For mange kan den nok bli for bred. Jeg synes denne type passform er bra så lenge terrenget ikke krever at skoen
sitter tight. Dersom terrenget er krevende får man ikke den kontrollen og stabilitet som kreves for å løpe med full kontroll i denne skoen. Skoen har en borrelås som kan strammes, men dette kompenserer ikke godt nok til at den føles helt trygg. Grepet er godt nok. Skoen sitter på vått og hardt underlag. Sålen er godt mønstret og klebrig.

Den er ikke den beste i klassen på verken hardt eller vått underlag, men den sitter trygt nok til at man kan ta et godt fraspark uten å ha hjertet i halsen. Denne skoen er en nulldropp sko. Dette krever at man har god leggmuskulatur. Dersom man kun skal løpe i motbakker er man ikke nedi med hælen uansett. Men for mange vil dette oppleves som uvant og vil kreve tilvending. Skoen har en såle som er myk og den formes godt etter underlaget. Løpsfølelsen er upåklagelig, og skoen veier kun 215gram. Overdelen er slitesterk.

Konklusjon: Dette var en morsom og lett sko med svært god løpsfølelse. Skoen har et godt nok grep. Men denne skoen passer best de som liker god en bred passform og lite dropp. Skoen kan for mange bli for bred slik at det går utover tryggheten når terrenget blir krevende.
Terningkast: 4

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy