Utnytt motivasjonen
4127 Views

Utnytt motivasjonen

Juli 03, 2017
Skrevet av:

administrator

Motivasjon er en viktig faktor for å oppnå det du vil. Skjønner du hva som ligger bak, kan du aktivere den bedre og bruke den systematisk til å komme videre.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Berit Roald

Eksperten bak ordene i ingressen er Hedda Berntsen, tidligere landslagsutøver og OL og VM-medaljør i alpint og skicross. Nå er hun ansatt ved Forskningssenteret for Barne- og Ungdomsidrett (FOBU) ved NIH og tar en doktorgrad (Phd) i idrettspsykologi med motivasjon som hovedtema. Berntsen brenner virkelig for motivasjon og idrett, Skisport tok en prat med sølvinneren fra Vancouver-OL, om nettopp motivasjon.

HVA ER MOTIVASJON?
– Motivasjon er prosessen som setter handlinger i gang og opprettholder målrettet atferd. Motivasjon er todelt. Det er både det å ha et mål og en motor eller drivkraft. Det er mange som har lyst til å bli verdensmester, men hvis man ikke gjør noe målrettet for å oppnå det, så kommer man ikke dit, sier hun.

Videre finnes det to hovedtyper motivasjon: Indre og ytre motivasjon, forteller Bernsten.

INDRE MOTIVASJON
Indre motivasjon er når man gjør noe fordi det er gøy eller aktiviteten har egenverdi.

– Man begynner gjerne med idrett fordi det er gøy, og fortsetter med det fordi man opplever glede bare ved å drive med aktiviteten. Dette er den beste formen for motivasjon, og den som i størst grad bidrar til utvikling, mestring, glede og positive følelser, og som fører til at man legger ned innsats, fokus og konsentrasjon. Denne formen for motivasjon er viktig for at man skal holde på med idrett lenge, sier hun.

YTRE MOTIVASJON
Ytre motivasjon handler i korthet om ønsket om å oppnå belønning eller unngå straff, og deles i to: autonom ytre motivasjon er basert på egne verdier, mens kontrollert ytre motivasjon er basert på andres ønsker og/eller manipulasjon. Ytre motivasjon kan for eksempel være at foreldrene dine gir deg førerkort hvis du fullfører sesongen og presterer bra. Eller det kan være at du vil unngå at pappa blir skuffet siden han har stått på hele kvelden for å smøre skiene dine. Skryt, oppmerksomhet og positive tilbakemeldinger fra trenere, foreldre og andre utøvere er også eksempler på ytre motivasjon.

– Ytre motivasjon er uheldig dersom den handler om å tilfredsstille andres mål og forventninger. Da er det lett å bli lei, det kan føre til utbrenthet, mistrivsel, stress og dårlig samvittighet, og man har generelt færre positive opplevelser knyttet til aktiviteten, forklarer Berntsen.

– Hvis man gjør det fordi foreldrene skal bli glade eller fordi man ikke vil skuffe andre, da blir det lett til at man fokuserer på å unngå å feile i stedet for å utvikle seg, mestre og ha det gøy, sier hun.

Likevel er det viktig med ytre motivasjon når man skal jobbe mot et konkret mål.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy